31 Μαρτίου 2009

«Κόκκινη κάρτα στην Κατσέλη, από τις εργαζόμενες μητέρες»

Με συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» (29/3/09), η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κα Λούκα Κατσέλη δήλωσε ευθαρσώς ότι το ΠΑΣΟΚ «δεσμεύεται για την κατάργηση όλων των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά».

Μετά την προαναγγελία επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ, την κρατικοποίηση των Τραπεζών και το κλείσιμο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, «ήρθε η ώρα» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, για την ισοπεδωτική και ανεύθυνη προσέγγιση Παπανδρέου-Κατσέλη.

Θέλουν να καταργήσουν μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την τόνωση του θεσμού της οικογένειας, την ουσιαστική προστασία και στήριξη των εργαζόμενων μητέρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. η καταβολή μειωμένων εισφορών, σε συνδυασμό, με τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης που χορηγείται στις μητέρες, τη γονική άδεια ανατροφής παιδιών και τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας.

Συγκεκριμένα:

1. Το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου αφορά όλες τις ασφαλισμένες σε οποιονδήποτε Φορέα Κύριας Ασφάλισης, πλην του ΟΓΑ, και όχι μόνο τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, όπως προγενέστερα ίσχυε.

2. Επεκτείναμε κατά τρία χρόνια την κατοχύρωση δικαιώματος του πλασματικού χρόνου μητρότητας. Ο πλασματικός χρόνος αφορά τα παιδιά που αποκτήθηκαν από 1.1.2000 και εφεξής και όχι από 1.1.2003 και μετά, όπως ίσχυε.

3. Ο αναγνωριζόμενος πλασματικός χρόνος αυξήθηκε σε 5 συνολικά έτη, από τα 4,5 που προγενέστερα ίσχυαν. Συγκεκριμένα, δίνεται δικαίωμα αναγνώρισης 1 έτους για το πρώτο παιδί και 2 για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

4. Πέραν του ανωτέρω χρόνου των 5 ετών, μπορεί επιπλέον να αναγνωρισθεί και ο χρόνος των τριών και μισού μηνών γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, πρόνοια που δεν ίσχυε προγενέστερα.

5. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

6. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά η καταβολή μειωμένων κατά 50% εισφορών που βαρύνουν τις ασφαλισμένες μητέρες σε όλους τους φορείς κύριας ασφάλισης, για τον κλάδο κύριας σύνταξης. Η καταβολή των μειωμένων κατά 50% εισφορών ισχύει για το πρώτο δωδεκάμηνο απασχόλησης μετά τη γέννηση του κάθε παιδιού. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος για την αντιμετώπιση των αυξημένων οικονομικών αναγκών που συνεπάγεται η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

7. Στην ασφαλισμένη του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργαζόμενη μητέρα, παρέχεται το δικαίωμα ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ίσης με έξι μήνες, η οποία χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας. Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας και προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια εισοδήματος στη μητέρα, λόγω της αποχής της από την εργασία, ο ΟΑΕΔ της καταβάλει μηνιαίο ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ, όπως επίσης και την αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Τέλος, για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της μητέρας, ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Μέχρι σήμερα αυτού του δικαιώματος έχουν κάνει χρήση πάνω από 16.000 νέες μητέρες.

Καλούμε τον κ. Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα να μας πουν γιατί θα καταργήσουν τις παραπάνω ρυθμίσεις.

Οι εργαζόμενες μητέρες δεν αντέχουν άλλο εμπαιγμό.


Πηγή: Σημεία επικαιρότητας-Ν.Δ.

ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ: Σιγά μην μας απαντήσουν :)). Τι να απαντήσουν δηλ.; Ότι «η Κατσέλη είπε μια παπαριά»; Η πρώτη είναι ή η τελευταία; Εξάλλου ο Yorgo έχει πει μεγαλύτερες...

ΥΓ. Μιας και το 'φερε η κουβέντα για την Κατσέλη... θυμάστε που είχαμε αναφέρει ότι ήταν σύμβουλος Τούρκικου Ιδρύματος προβολής της Τουρκίας στο εξωτερικό; Δεν είναι πια τους τελείωσε... και οι Τούρκοι θα μείνουν χωρίς τις συμβουλές της :((... προφανώς τους ζήτησε να τη βγάλουν από τη σελίδα και την έβγαλαν... και επειδή μας παραμύθιαζε ότι ήταν εκεί επειδή μέχρι το 2007 δούλευε στον OCDE... περιττό να πούμε ότι δεν αντικαταστάθηκε από κάποιον που κατέχει κάποια ανάλογη θέση σε διεθνή οργανισμό... απλά η θέση της έμεινε κενή... προφανώς περιμένουν να επιστρέψει όταν εγκαταλείψει την πολιτική... δηλ. μετά τις επόμενες εκλογές που θα χάσουν και θα τους πετάξουν με τις κλωτσιές από το ΠΑΣΟΚ παρέα με τον Γιωργάκη