16 Δεκεμβρίου 2009

Έκλεψαν την προτομή του Βασιλιά Παύλου στον Βόλο! κατέστρεψαν την προτομή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου!

Από το greekroyalfamily:

Βανδαλισμένες προτομές στην «καρδιά» του Βόλου στην πλατεία Αγ. Νικολάου!
Έκλεψαν την προτομή της Α.Μ.του Αειμνήστου Βασιλέως Παύλου καί κατέστρεψαν την προτομή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Το περιστατικό συνέβη εδώ και έναν μήνα περίπου αλλά απεκρύφθη!

Αντικείμενα βανδαλισμών έγιναν οι προτομές δύο σημαντικών προσώπων της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, στην «καρδιά» κυριολεκτικά του Βόλου, από αγνώστους.
Απαράδεκτη αδιαφορία όλων των φορέων, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και δημοτικός σύμβουλος Βόλου, κ. Παύλος Μαρκάκης, στην υπόθεση βανδαλισμού της προτομής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και κλοπής της προτομής του Βασιλέως Παύλου, που βρίσκονταν στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, Αγ. Νικολάου.
Οι καταστροφές ήταν γνωστές κανείς όμως δεν ευαισθητοποιήθηκε να τις ανακοινώσει στην τοπική κοινωνία, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκάκης.
Οι ζημιές εντοπίστηκαν την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, από τον γλύπτη της προτομής του Χριστόδουλου, κ. Αναστάση Κρατίδη, ο οποίος περνώντας από την πλατεία Αγίου Νικολάου διαπίστωσε τις φθορές στην προτομή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. «Η προτομή ήταν χτυπημένη στο πρόσωπο πάνω από 20 φορές», δήλωσε ο ίδιος, που στην συνέχεια σε επικοινωνία που είχε με το Δήμο Βόλου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος, έμαθε ότι την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, κάποιοι ενημέρωσαν τη Μητρόπολη ότι την καταστροφή «έκαναν κουκουλοφόροι», χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η δε προτομή του Βασιλέως Παύλου, έκανε φτερά, καθώς οι επιτήδειοι κυριολεκτικά την σήκωσαν από τη βάση της. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και με την προτομή του Χριστόδουλου, χωρίς, όμως, επιτυχία. «Πήγαν να τη σηκώσουν με λοστούς, αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί η βάση της προτομής ήταν από μασίφ και είχε γίνει πολύ γερή. Αυτό ίσως να εξηγεί τη μανία με την οποία χτύπησαν τοι πρόσωπο της προτομής, με περισσότερα από 20 χτυπήματα», εξήγησε ο κ. Κρατίδης.
Χθες, συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αφαίρεσαν την προτομή, την οποία ανέλαβε να επισκευάσει ο κ. Κρατίδης, που άλλωστε ήταν εκείνος που την φιλοτέχνησε. Το έργο του, όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να επαναληφθεί η χήτευση της προτομής, που είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Η διαδικασία δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και δύο μήνες, ενώ ανάλογα μεγάλο αναμένεται να είναι και το κόστος.
Στην περίπτωση της προτομής του Βασιλέως Παύλου, ο κ. Κρατίδης, είπε πως πρόκειται για ένα έργο ανεκτίμητης αξίας, αφού κοσμεί το προαύλιο του Αγ. Νικολάου για περισσότερα από 40 χρόνια. Κατασκευάστηκε από τον γνωστό γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα, ο οποίος απεβίωσε το 1998. «Για το έργο αυτό, εάν δε βρεθεί, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, αφού δεν υπάρχει ούτε καν το καλούπι του», ανέφερε ο κ. Κρατίδης.
Ο γλύπτης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το περιστατικό, αποκαλύπτοντας πως είναι η δεύτερη φορά που καταστρέφεται κάποιο δικό του έργο. Ανάλογο συμβάν, είπε, έγινε με τη προτομή του Παναγή Αλεξάνδρου που είχε στηθεί στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής και την οποία άγνωστοι έριξαν από τη βάση της.
Όπως είπε ο κ. Κρατίδης, θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των έργων τέχνης που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, αν και παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι αρκετά δύσκολο.
Αδιαφορία καταλογίζει ο Π. Μαρκάκης
«Έργα ανεκτίμητης χρηματικής, συναισθηματικής, αλλά και ιστορικής αξίας για την Ελλάδα, την πόλη του Βόλου καθώς και την Εκκλησία, καταστράφηκαν και εκλάπηκαν, αλλά οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς, δεν ευαισθητοποιήθηκαν στο ελάχιστο για να πληροφορήσουν τον κόσμο και να λάβουν τα σχετικά μέτρα», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκάκης, ο οποίος θα καταθέσει, όπως δήλωσε, σχετική επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ευαισθητοποιήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και δημοτικός σύμβουλος Βόλου, σημειώνει πως θα πρέπει τέτοιου είδους γεγονότα να μην αποκρύπτονται από την τοπική κοινωνία, αντίθετα θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και να καταγγέλλονται οι υπαίτιοί τους.
«Η προτομή του Βασιλέως Παύλου έχει κλαπεί και επιβάλλεται να κινηθούν οι αρμόδιες αρχές να βρουν τους κλέφτες Γιατί μπορεί για τους βανδάλους και τους κλεπταποδόχους να έχει αξία μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όμως για μεγάλη μερίδα του λαού μας είναι ανεκτίμητου αξίας γιατί απεικονίζει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας», τονίζει ο κ. Μαρκάκης,
Επιπρόσθετα, αναφέρει πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία αναλόγων έργων καλλιτεχνικής αξίας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Τονίζει, τέλος, πως θα πρέπει να κινητοποιηθεί κάθε αρμόδιος φορέας προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάστασή τους και στην επανατοποθέτηση των προτομών στην θέση τους.