25 Μαρτίου 2010

Πέρα από τον ερχομό του ΔΝΤ... η είδηση έρχεται από την ΕΚΤ και τον Σαμαρά και όχι από την ΕΕ και τον ΓΑΠ

Η σημαντικότερη εξέλιξη σήμερα ήταν ότι οι Ευρωπαίοι μας παρέπεμψαν στο ΔΝΤ... επειδή όμως τα κανάλια πανηγυρίζουν και το θαύουν δεν θα το σχολιάσουμε ακόμα μιας και θα έχουμε άφθονο καιρό να το κάνουμε όταν ο Γιωργάκης ανακοινώσει τα επόμενα μέτρα και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων...

Αλλά ακόμα και την έλευση του ΔΝΤ αν παραβλέψουμε πάλι τα κανάλια πέρασαν στα ψιλά την είδηση που βέβαια δεν είναι η υπόσχεση των Ευρωπαίων ότι ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ (ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ) θα μας δώσουν μαζί με το ΔΝΤ όσα χρειαστούν, αλλά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε πέρα από το τέλος του 2010 την εξαίρεση που είχε θεσπίσει το τέλος του 2008 (με την έναρξη της κρίσης) με την οποία δεχόταν σαν εγγύηση ομόλογα από χώρες με αξιολόγηση ΒΒΒ- ή Β3, προκειμένου να δανείσει χρήματα σε Τράπεζες.

Αυτό είναι και ότι είχε ζητήσει ο Σαμαράς στην συνάντησή του με τον Μπαρόζο στα τέλη Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, πρότεινε «να δώσει η Ε.Ε. τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011 είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω»

Από την παράταση ευνοούνται αποκλειστικά οι ελληνικές τράπεζες (και οι δανειστές της Ελλάδος) μιας και τα ομόλογα που καταθέτουν σαν εγγύηση προκειμένου να δανειοδοτηθούν, είναι κυρίως ελληνικά.

Μέχρι το 2008 τα ομόλογα που κατατίθονταν σαν εγγύηση έπρεπε να είναι από χώρες με αξιολόγηση Α- ή Α3. Μετά την εξαίρεση να δέχονται και ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, τα ομόλογα από χώρες με αξιολόγηση ΒΒΒ- υπολογίζονται στο 95% της αξίας τους.

Σε περίπτωση που επανέρχονταν το παλαιό καθεστώς θα ήμασταν στην κόψη του ξυραφιού μια και μόνο η Moody’s μας αξιολογεί με Α-. Οι S&P και Fitch μας αξιολογούν με BBB. Σε ενδεχόμενη παραπέρα πτώση τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονταν δεκτά από την ΕΚΤ. Αποτέλεσμα θα ήταν να δυσκολέψει η δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κυρίως η μαζική πώληση ελληνικών ομολόγων από ξένες τράπεζες και επενδυτές

Με την παράταση που έδωσε ο Τρισέ αφαίρεσε το άγχος από τις αγορές και ευνόησε τους δανειστές της Ελλάδας που κατέχουν ελληνικά ομόλογα καθώς οι άλλες χώρες δεν κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν κάτω από το Α (Πορτογαλία Fitch ΑΑ-, Moody's Aa2, δηλ. 4 κατηγορίες πάνω από το όριο, η Ιρλανδία είναι ψηλότερα και η Ισπανία ακόμα πιο ψηλά)

Το συνολικό χρέος της ΕΕ είναι 11 τρις εκ των οποίων οι Τράπεζες έχουν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούν σαν εγγύηση το 1,6 τρις €, οπότε τα 300 δις€ ελληνικών ομολόγων είναι συνολικά αμελητέα ποσότητα. Παρόλα αυτά οι ελληνικές, αλλά και κάποιες ξένες τράπεζες θα είχαν πρόβλημα να δανειστούν μιας και κατέχουν μεγάλο μερίδιο ελληνικών ομολόγων.

ΥΓ. Μου έκανε εντύπωση του πόσο απλά παρουσιάστηκαν τα πράγματα από τα κανάλια!!! Μετά τα πανηγύρια ότι ο Γιωργάκης τους πήρε τα σώβρακα άρχισαν οι κουλτούρες ότι θα μας δώσουν τα λεφτά και οι γελοιότητες του MEGA και της Καρχιλάκη ότι πχ. η Ισπανία του Ζαπατέρο μας δίνει ήδη 2 δις€!!!! Καλά ρε για τόσο μαλάκες τον περνάτε τον κόσμο για να του λέτε ότι θα μας δώσει η Ισπανία 2 δις και οι άλλοι συναγωνίζονται ποιος θα μας δώσει τα περισσότερα; Για το ΔΝΤ θα του πείτε τίποτα ή του το φυλάτε για έκπληξη;