29 Απριλίου 2010

Τα λέει ο Σαμαράς... τώρα τα λένε κι οι ξένοι...

O Thomas Mayer είναι οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank. Σε μερικούς μπορεί να είναι γνωστός επειδή τον Φεβρουάριο είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα έχει μπει σ' ένα σπιράλ θανάτου» ενώ πριν δυο μέρες δήλωσε ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους διάσωσής της διαγράφοντας μέχρι και 50 δις € χρέους». Οι Έλληνες ινστρούκτορες δεν θεώρησαν όμως σημαντικό να μας μεταφέρουν και κάτι άλλο που είπε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα...

Θα σας μεταφέρω λοιπόν μερικές απαντήσεις του με τις οποίες επιβεβαιώνει αυτά που λέει ο Σαμαράς, ότι τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση είναι σε λάθος δρόμο και γι αυτό οι αγορές δεν ηρεμούν:

sueddeutsche.de: Η Αθήνα συνεχίζει να βρίσκει λεφτά να δανειστεί από τις αγορές αλλά οι τελευταίες δεν ηρεμούν. Το αντίθετο μάλιστα. Τι δεν πάει καλά;

Mayer: Οι αγορές θέλουν να δούνε, ότι η Αθήνα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει τα ελλείμματά της και να τονώσει (stimulieren) την οικονομία της. Όσο όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το καταφέρει, πλανάται στην ατμόσφαιρα η πιθανότητα της στάσης πληρωμών. Οι αγορές εκτιμούν, από καιρό εις καιρό, διαφορετικά τον κίνδυνο αυτό και γι' αυτό όπως στον πυρετό του ασθενούς έχουμε διακυμάνσεις.

sueddeutsche.de: Τι πρέπει να κάνει τώρα η Ελλάδα;

Mayer: Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος είναι οι περικοπές στα εξόδα. Οι αυξήσεις στη φορολογία οδηγούν σε μείωση της ανάπτυξης. Οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μερικά, αλλά πιθανώς δεν αρκούν. Εκτός αυτού πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών. Οι μισθοί αυξήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια δυσανάλογα πολύ σε σχέση με την αύξηση της παραγωγής. Αποτέλεσμα: Μείωση της ανταγωνιστικότητας και υπερβολικά μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγών-εξαγωγών). Για να μειωθεί αυτό και να δημιουργηθεί ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών, πρέπει να μειωθούν δραστικά οι μισθοί. Υποθέτω ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα "βελτιώσει" πολύ το ΠΣΑ.

ΠΗΓΗ: sueddeutsche.de