28 Απριλίου 2010

Η σημερινή Ελλάδα είναι προσωπικό κατώρθωμα του ΓΑΠ και όχι κληρονομιά του Καραμανλή!!

Με αφορμή τη χθεσινή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου (-6%) καλό θα ήταν να θυμηθούμε ποια κατάσταση άφησε ο Καραμανλής... γιατί η εικόνα έχει ξεθωριάσει μέσα στο μυαλό μας, μετά από τις εξελίξεις και τα κατορθώματα του Γιωργάκη τους τελευταίους μήνες (πχ. να ρίξει το ΓΔ στο Χρηματιστήριο κατά 40%) και η μνήμη του Έλληνα είναι πολύ κοντή:

Citi: το ελληνικό είναι το δεύτερο πιο ελκυστικό χρηματιστήριο στην Ε.Ε.

Αν. Ντοκας

09/10/2009


Η υπεραπόδοση του ελληνικού Χρηματιστηρίου που έχει φθάσει να ενισχύεται κατά 53,03% από τις 31/12/08 και κατά 86,38% από τις 9/3/09 οδηγεί σε μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους που τοποθετούν την Αθήνα στα πιο ελκυστικά χρηματιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αμερικανικός οίκος Citigroup λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (p/e) κατατάσσει την ελληνική αγορά στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2009.

Στο 11,9 διαμορφώνεται το p/e του Χρηματιστηρίου Αθηνών (X.A.) με βάση τα κέρδη ανά μετοχή του 2009, κι έτσι αποτελεί τη δεύτερη πιο φθηνή αγορά στην Ευρώπη μετά από αυτήν της Ισπανίας (με p/e 11,4). Το 2010 η Citigroup εκτιμά ότι η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς θα συνεχίζει να προσελκύει ξένα κεφάλαια, καθώς το p/e 2010 τοποθετείται στο 11,02 (ακριβώς όσο και το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης), ενώ ο χαμηλότερος δείκτης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην αγορά της Κορέας, στο 10,7. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citi, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2009 αναμένεται να μειωθούν κατά 15,6% τη στιγμή που σε μέσο όρο στις αγορές της Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν κατά 18,9%, σε ετήσια βάση. Για το 2010, το EPS της ελληνικής αγοράς θα σημειώσει ανάκαμψη, η οποία εκτιμάται στο 6,4%. Σύμφωνα με τη Citi, η ανάκαμψη της κερδοφορίας διεθνώς μόλις τώρα ξεκινά κι αυτό θα στηρίξει σημαντικά την περαιτέρω πορεία των μετοχών. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Bank of America και η θυγατρική της Merrill Lynch είχαν προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με τον οίκο, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμούν πως η επιδείνωση της ποιότητας των επενδύσεων και του ενεργητικού επιβραδύνεται σημαντικά στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί με συγκεκριμένες κινήσεις να αντεπεξέλθει στον ιδιαίτερα αυξημένο ανταγωνισμό και ειδικότερα απέναντι στις ιδιωτικές πλατφόρμες συναλλαγών (trading platforms), οι οποίες δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MifId την 1η Νοεμβρίου 2007. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΧΑΕ προχωρά στον διαχωρισμό των υπηρεσιών εκκαθάρισης, καταχώρισης και του αποθετηρίου. Στο πλαίσιο αυτό το Χ.Α. συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα αποθετηρίων Link Up Markets που προσφέρει τη δυνατότητα στο αποθετήριο να πραγματοποιεί και επενδυτικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η ΕΧΑΕ εκσυγχρονίζεται με το «συμμάζεμα» των λειτουργιών του. Ηδη μειώθηκε κατά 40% το λειτουργικό κόστος του Ομίλου και το προσωπικό από 461 σε 272 άτομα, προσφέροντας περισσότερες και ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Επίσης, διεγράφησαν την πενταετία 2004-2008 συνολικά 50 εταιρείες για την εξυγίανση του θεσμού και δημιουργήθηκε η Εναλλακτική Αγορά για να ανασταλεί η αιμορραγία εταιρειών που κατευθυνόταν στην αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου (ΑΙΜ).

ΠΗΓΗ: news.kathimerini.gr