11 Ιουνίου 2010

Πρακτικά Εξεταστικής Siemens 11.06.2010 Β' Μέρος-Κατάθεση Τσαβδάρη (ΟΣΕ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Θα κάνω κάποιες σύντομες ανακοινώσεις. Θα σας ενημερώσω ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι για τις 13.00΄ με μάρτυρες την ανακρίτρια κ. Αθανασία Βλάχου η οποία ανέλαβε μετά τον κύριο Ορνεράκη την εξέταση για τον ΟΣΕ, τον κύριο Βασίλειο Τσιμπίδη τον οποίο είχαμε καλέσει και την προηγούμενη φορά και ο οποίος δεν μπόρεσε να εξεταστεί μέχρι σήμερα, τον Ευστάθιο Στεφανόπουλο, γενικό διευθυντή του ΟΣΕ, τον Εμμανουήλ Σάπλα, πρώην γενικό διευθυντή τεχνικής υποστήριξης ΟΣΕ και τον κύριο Κωνσταντίνο Γιαννακό. Ο κ. Γιαννακός μπορεί να πάει και την Τρίτη, αλλά ας τον έχουμε για τη Δευτέρα και αν δεν μπορέσουμε θα πάει την Τρίτη. Την Τρίτη θα συνεχίσει προφανώς ο κ. Γιαννακός και θα έχουμε και τον κύριο Νικόλαο Ορνεράκη. Είναι ο ανακριτής που είχε αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση για τον ΟΣΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μήπως τη Δευτέρα να βάλουμε τη συνεδρίαση στις 14.00΄;

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Κύριε Πρόεδρε, για να μην δημιουργείται άγχος και σε μας με τους μάρτυρες που περιμένουν έξω από την Αίθουσα, θα κάνω μία πρόταση που δεν ξέρω αν είναι εφικτή. Να κάνουμε μία διαβάθμιση στην ώρα, δηλαδή να βάζουμε λίγο πιο πίσω κάποιους κατά προσέγγιση για να μην περιμένουν όλοι από το πρωί γιατί έτσι μας αγχώνουν. Κύριε Πρόεδρε, δείτε αν μπορούμε να τους καλούμε με μία διαφορά ώρας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ο κύριος Αποστολάκος έχει το λόγο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εν όψει του γεγονότος ότι ελήφθη χθες ομόφωνη απόφαση όπου αποφασίσαμε την επίσπευση της κλήσης του κ. Κόκκαλη της INTRACOM, παρακαλώ πολύ να ζητηθεί με δικό σας έγγραφο από την υπηρεσία ειδικών ελέγχων, ΣΔΟΕ –δεν ξέρω πώς λέγεται- να μας αποστείλει το πόρισμα του ελέγχου το οποίο έχει πραγματοποιήσει η δημόσια αυτή αρχή σε βάρος της εταιρείας INTRACOM. Δεύτερον, με την επιμέλεια της γραμματείας να βρούμε το πόρισμα και τα Πρακτικά της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής που αναφερόταν στην INTRACOM.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Για σήμερα έχουμε ως μάρτυρες τον κ. Αστέριο Τσαβδάρη και τον κ. Γεώργιο Φλέσσα. Παρακαλώ να περάσει ο κ. Τσαβδάρης.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Αστέριος Τσαβδάρης)

Κύριε μάρτυς, έχετε πρόβλημα να δώσετε όρκο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Θα σας παρακαλέσουμε να μας πείτε το όνομα, το επώνυμο, την ιδιότητά σας και τη διεύθυνση κατοικίας σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ονομάζομαι Αστέριος Τσαβδάρης. Η ιδιότητά μου στον ΟΣΕ είναι μηχανολόγος ηλεκτρολόγος, δηλαδή μηχανικός έλξεως στη Διεύθυνση Έλξεως εκτελών χρέη διευθυντή. Δεν έχω πάρει την προαγωγή του διευθυντού. Είμαι κατ’ ανάθεση διευθυντής. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Παναχαϊκού 20, Χαλάνδρι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κύριε μάρτυς, προς ενημέρωσή σας η Επιτροπή μας συγκροτήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής και ερευνά την υπόθεση της SIEMENS σ’ όλο το χρονικό διάστημα που αυτή έχει διαδραματιστεί και σε όλες της τις πτυχές. Μία απ’ αυτές είναι και η υπόθεση που αφορά στον ΟΣΕ. Έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να μας πείτε ως εισαγωγή ό,τι ξέρετε σχετικά με την εμπλοκή της SIEMENS στον ΟΣΕ και κυρίως τις προγραμματικές συμφωνίες και συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΟΣΕ και της συγκεκριμένης εταιρείας και βεβαίως αφού ολοκληρώσετε την τοποθέτησή σας θα είστε στη διάθεση των συναδέλφων προκειμένου να σας τεθούν ερωτήματα σχετικά με τα όσα γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη υπόθεση που ερευνά η Εξεταστική μας Επιτροπή. Θα σας παρακαλούσα να μην πλατειάζετε στην περιγραφή του θέματος, να είστε όσο γίνεται πιο συνοπτικός και να μην επαναλαμβάνετε πράγματα τα οποία έχετε ήδη πει.

Ορίστε, κύριε μάρτυς, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Από το 2006 είμαι εκτελών χρέη διευθυντή στη Διεύθυνση Έλξεως και ασχολούμαι με την παρακολούθηση της εκτέλεσης των προγραμματικών συμφωνιών διότι στον ΟΣΕ οι μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι ασχολούνται με το τροχαίο υλικό και οι πολιτικοί μηχανικοί με την υποδομή, με τη γραμμή. Μεταξύ των προγραμματικών συμφωνιών που παρακολουθούσα, παρακολουθούσα και τις προγραμματικές συμφωνίες στις οποίες μετείχαν σε κοινοπραξία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία και η SIEMENS HELLAS και η SIEMENS Γερμανίας. Αυτές οι προγραμματικές συμφωνίες είναι η προγραμματική συμφωνία 39 της οποίας σας έχω φέρει αντίγραφο, η προγραμματική συμφωνία 33α΄ -επίσης σας έχω φέρει αντίγραφο- και η προγραμματική συμφωνία 41α΄ της οποίας έχω φέρει επίσης αντίγραφο. Από το 2006 στους έξι διευθύνοντες συμβούλους που πέρασαν από τον ΟΣΕ μέχρι σήμερα έκανα πάντα ένα ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο τους ανέφερα όλο το ιστορικό και όλες τις εκκρεμότητες. Αν σας ενδιαφέρει αυτό το αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, μπορώ να το καταθέσω και σε σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Βεβαίως μας ενδιαφέρει και θα καταθέτετε ό,τι θεωρείτε ότι μπορεί να μας είναι χρήσιμο και έχει σχέση με την υπόθεση που συζητάμε και ό,τι ζητηθεί από τους συναδέλφους στη συνέχεια και είναι στη διάθεσή σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σ’ αυτά τα αναλυτικά ενημερωτικά αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια το ιστορικό, το πώς ξεκίνησε η διαδικασία της σύμβασης και η σημερινή της κατάσταση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στη συνέχεια.

Δεν έχω τίποτε άλλο να πω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Επομένως, να ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις.

Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πότε είχαν υπογραφεί οι προγραμματικές συμφωνίες για την προμήθεια του υλικού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Υπεγράφησαν το Δεκέμβριο του 1997.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και ποιο ήταν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα για την κάθε σύμβαση, το οποίο ήταν ξεχωριστό. Τα αναφέρω αναλυτικά εδώ. Αν θέλετε συγκεκριμένα για την κάθε μία να σας πω, ευχαρίστως.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πόσες συμβάσεις ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τρεις συμβάσεις ήταν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πείτε μας για την κάθε μία.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η σύμβαση για την προμήθεια είκοσι τεσσάρων ηλεκτραμαξών, η προγραμματική συμφωνία 39. Είχε ημερομηνία συμβατικής παράδοσης το Νοέμβριο του 2005. Παραδόθηκε κανονικά, το Νοέμβριο του 2005.

Η 33Α’ είχε χρονοδιάγραμμα παράδοσης τον Ιούνιο του 2005. Αυτό, βέβαια, ήταν μετά την τροποποίηση που έγινε. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν το 2003. Τελικά παραδόθηκε το 2006.

Η 41Α’ είχε συμβατική παράδοση το Φεβρουάριο του 2005 και παρεδόθη το Νοέμβριο του 2007.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Στις δύο συμβάσεις που υπήρξε καθυστέρηση, η τροποποίηση έγινε κατόπιν αιτήματος της εταιρείας, προκειμένου να απαλειφθούν οι λόγοι της καθυστέρησης; Για ποιο ακριβώς λόγο καθυστέρησαν και με ποιο αιτιολογικό δόθηκε παράταση; Ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Βεβαίως. Το 2002 έγινε μία συμφωνία από τις κατασκευάστριες εταιρείες με τον ΟΣΕ, δεδομένου ότι ήδη διαφαινόταν ότι θα εμφανιστεί σημαντική καθυστέρηση. Και σε δύο από αυτές, στην 39 και στην 33Α’, υπογράφηκε τροποποίηση της σύμβασης.

Στην 39 η τροποποίηση, επειδή αφορούσε ηλεκτράμαξες και τότε δεν είχε ακόμα ετοιμαστεί το δίκτυο, η τροποποίηση της σύμβασης που προέβλεπε την επέκταση του χρονοδιαγράμματος, δεν προέβλεπε το να μας χορηγηθεί ισοδύναμο τροχαίο υλικό.

Στην 33Α’, που ήταν προμήθεια είκοσι ηλεκτροκίνητων αυτοκινηταμαξών, προβλέφθηκε να γίνει επέκταση του χρόνου παράδοσης με την προϋπόθεση, όμως, ότι για να καλυφθεί αυτή η επέκταση, θα μας έδιναν ισοδύναμο τροχαίο υλικό, το οποίο αποτελείτο από οκτώ δίδυμες προαστιακές ντιζελοκίνητες κι έξι ηλεκτροκίνητους συρμούς, που θα αποτελούνται από δύο ηλεκτράμαξες και οκτώ ενδιάμεσα βαγόνια.

Στην 33Α’ η κοινοπραξία τήρησε μόνο τον έναν όρο, δηλαδή μας έφερε μόνο το ισοδύναμο ντιζελοκίνητο τροχαίο υλικό και δεν μας έφερε τους συρμούς που θα είχαν ηλεκτράμαξες και επιβατάμαξες. Και προβλεπόταν στη συμφωνία αυτή ότι εάν δεν τηρηθούν οι όροι της σύμβασης, τότε επανερχόμαστε στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Έτσι, σε αυτή τη σύμβαση τελικά ίσχυσε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Οι ποινικές ρήτρες στηρίχθηκαν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, ο ΟΣΕ, επειδή θεώρησε ότι υπέστη θετική ζημία από τη μη παραχώρηση των έξι ηλεκτροκίνητων συρμών, το Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους προχώρησε στην κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών μέχρι ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από ένα μήνα περίπου η Siemens είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα, από τα οποία αποχώρησε. Και τελικά έχει κάνει τακτική δικάσιμο, διότι δεν συμφωνεί με αυτή τη διαδικασία.

Ο ΟΣΕ, πάντως, η Υπηρεσία δηλαδή, για να καλύψει πλήρως τα συμφέροντά της, έχει διακρατήσει 6,6 εκατομμύρια ευρώ από τις εγγυητικές που είχε στα χέρια της.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είπατε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε η διαδικασία από τον ΟΣΕ.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Επομένως, έχει προσδιοριστεί το ύψος της ζημίας είτε αυτά είναι ποινικές ρήτρες είτε τόκοι είτε…

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σε τι ύψος έχει υπολογιστεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Θα σας πω.

Για την 33Α’, που ήταν η συγκεκριμένη που είπαμε, προμήθεια είκοσι ηλεκτροκίνητων αυτοκινηταμαξών, το συμβατικό τίμημα ήταν 115.200.000 ευρώ. Οι ποινικές ρήτρες που έχουμε εισπράξει από την καθυστέρηση είναι 18.500.000. Στα χέρια μας έχουμε εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης ύψους 12,65 εκατομμυρίων και καλής λειτουργίας 10,7 εκατομμύρια.

Στη σύμβαση 39, που είναι η προμήθεια είκοσι τεσσάρων ηλεκτραμαξών, το συμβατικό τίμημα είναι 74.700.000. Έχουμε κρατήσει ποινικές ρήτρες ύψους 5.920.000. Στα χέρια μας έχουμε την εγγυητική επιστολή καλής λειτουργίας ύψους 9.000.000 ευρώ.

Στη, δε, προγραμματική συμφωνία 41Α’ που αφορά την κατασκευή εκατόν έξι επιβαταμαξών διαφόρων τύπων, έχουμε ένα συμβατικό τίμημα ύψους 120.000.000. Έχουμε κρατήσει ποινικές ρήτρες ύψους 18.110.000. Κι έχουμε στα χέρια μας εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 12,9 εκατομμυρίων.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σύμφωνοι. Η ερώτησή μου, όμως, είναι: Ο ΟΣΕ τι απαίτηση έχει από τη Siemens για τη μη τήρηση των συμφωνιών; Σε τι ύψος είναι η συνολική απαίτηση;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Για τη μη τήρηση της παραχώρησης του ισοδυνάμου τροχαίου υλικού που ήταν συμβατική υποχρέωση, ο ΟΣΕ υπολόγισε ότι αυτό είναι 6,6 εκατομμύρια, το οποίο το έλαβε από τις εγγυητικές επιστολές.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αυτή η διαδικασία που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, θα μπορούσε να έχει γίνει πρωτύτερα; Κατά την εκτίμησή σας γιατί δεν έχει γίνει πρωτύτερα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Στη σύμβαση προβλέπεται ένα άρθρο όπου πριν ξεκινήσουμε διαδικασίες δικαστικές, γίνεται μία απόπειρα φιλικού διακανονισμού. Είχε προηγηθεί, λοιπόν, αυτή η απόπειρα φιλικού διακανονισμού, στην οποία εμείς επανειλημμένα σαν Υπηρεσία τονίζαμε στη Siemens ότι έχει την υποχρέωση να μας φέρει αυτό το ισοδύναμο τροχαίο υλικό. Όταν τελικά η Siemens δεν συμμορφώθηκε με αυτό, η τελευταία οδός ήταν η διοίκηση να συμφωνήσει με την εισήγησή μας για την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών μέχρι του ύψους 6,6 εκατομμυρίων που ήταν η υπολογισθείσα θετική ζημία που είχε ο ΟΣΕ από την παραχώρηση αυτού του τροχαίου υλικού.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το 2005 και το 2006 μου είπατε ότι ήταν οι καταληκτικές ημερομηνίες για να παραδώσουν το υλικό. Το 2009, δηλαδή τέσσερα και τρία χρόνια αντίστοιχα, δεν είναι μεγάλο διάστημα για να διαπιστωθεί αυτό το οποίο είπατε και για να προχωρήσουμε στην παραπέρα ενέργεια ως ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Το τροχαίο υλικό του κυρίου συμβατικού αντικειμένου έχει παραδοθεί σε όλες τις συμβάσεις. Εκείνο που σας είπα ότι δεν έχει παραδοθεί, ήταν της τροποποίησης της σύμβασης που προέβλεπε την παραχώρηση για δύο χρόνια ενός ισοδύναμου, όπως το λέγαμε, τροχαίου υλικού. Αυτό ήταν το αντικείμενο που εκκρεμούσε. Και για να καλύψουμε αυτή την απαίτηση, όπως σας είπα, προέβημεν σε αυτές τις ενέργειες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα ήθελα, σας παρακαλώ, να μου πείτε πάλι για πόσες συμβάσεις μιλάμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μιλάμε για τρεις συμβάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτές έχουν αντικείμενο προμήθεια τροχαίου υλικού.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τροχαίου υλικού. Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για αγορά έτσι; Όχι για ενοικίαση.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αγορά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και οι τρεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συνολικά και στις τρεις πόσο είναι το αντικείμενο το συμβατικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μπορείτε να κάνετε μία πρόσθεση. Είναι 115.000.000 στη μία, 74.700.000 στην άλλη και 120.000.000 στην τρίτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Περίπου, λοιπόν, 310.000.000 – 315.000.000 ευρώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μάλιστα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για πείτε μου, αυτές ήταν προγραμματικές συμβάσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτές, ναι, ήταν προγραμματικές συμφωνίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είχε προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας έχω φέρει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τα θέλουμε όλα αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η διαδικασία ξεκίνησε ως εξής: Το Φεβρουάριο του 1997…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επί υπουργίας; Θα μας λέτε και τους Υπουργούς για να ξέρουμε. Με ενδιαφέρουν οι Υπουργοί Μεταφορών, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτά δεν τα ξέρω.

Στις 24 Φεβρουαρίου, λοιπόν, του 1997 είναι μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, η οποία κατ’ αρχήν αποφασίζει να προχωρήσει στη σύμπραξη προγραμματικών συμφωνιών, όχι μόνο για τροχαίο υλικό, αλλά και για άλλο υλικό, για στρωτήρες γραμμής, για διάφορα υλικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με βάση το ν. 2446;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η νομική ανάλυση αναφέρεται σ' αυτό το ενημερωτικό που σας έχω κάνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τα θέλουμε αυτά. Να μας τα αφήσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, θα σας τα αφήσω όλα αυτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά πλήρως, λοιπόν, περιγράφονται σε αυτά που θα μας δώσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ακριβώς.

Με βάση, λοιπόν, αυτή τη νομική…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τότε και ποιος Διευθύνων Σύμβουλος;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο Χρήστος Παπαγεωργίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και Διευθύνων Σύμβουλος;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αρίστος Λάζαρης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Περιττό να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτοί πρέπει να κληθούν να καταθέσουν. Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Από εκεί, λοιπόν, ξεκινά μια διαδικασία, η οποία σύμφωνα με αυτή τη νομοθεσία προέβλεπε διακήρυξη, τέτοιες προσφορές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αλλά κατ’ παρέγκλιση δεν ισχύουν.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

Και αφού ολοκληρώθηκε όλη αυτή η διαδικασία και μέσα από διακομματικές επιτροπές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιες είναι αυτές οι διακομματικές επιτροπές, γιατί τις έχουμε ξανακούσει;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μπορείτε να τις βρείτε στο Υπουργείο Μεταφορών. Τελικά εκείνο που θα σας βοηθήσει, κατά τη γνώμη μου…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το έχουμε ξαναζητήσει, κύριε Πρόεδρε, αυτό και όταν είχε έρθει εδώ ο κ. Κουμάντος. Είχαμε ζητήσει να μας φέρουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων των διακομματικών επιτροπών, οι οποίες έχουν αποφασίσει προμήθεια τροχαίου υλικού με τη διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων.

Και τι άλλο, κύριε μάρτυς, έχουν αποφασίσει αυτές οι διακομματικές επιτροπές;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας έχω εδώ ένα τελικό πίνακα, στον οποίο είναι η απόφαση του Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και λέει: «έγκριση προγραμματικών…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και τα ονόματα μας ενδιαφέρουν.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εδώ μέσα είναι. «Ο Υφυπουργός Εμμανουήλ Λουκάκης».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι έχουν αποφασίσει αυτοί;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εδώ, λοιπόν, αφού οι διακομματικές επιτροπές ολοκλήρωσαν όλη την εργασία τους και ενέκριναν όλες τις προγραμματικές, τις κοινοπραξίες, τα τιμήματα και όλα αυτά, αναφέρονται αναλυτικά μία-μία οι προγραμματικές με τους κατασκευαστές, οι οποίοι ανέλαβαν να τις υλοποιήσουν, τα νούμερά τους, δηλαδή, με τους κατασκευαστές και εγκρίνονται από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, διότι έτσι προέβλεπε και ο νόμος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς λέγεται αυτός ο Υπουργός;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας τον είπα πριν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, τον Υφυπουργό μας είπατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τον Υπουργό δεν τον ξέρω. Ο Υφυπουργός αναφέρεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά σας παρακαλώ να μας τα αφήσετε τώρα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφτηκαν περίπου μετά από δύο χρόνια, το 1999.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Την καθυστέρηση νομίζω ότι την είπατε στον κύριο συνάδελφο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι. Εγώ δεν είμαι σίγουρος, γιατί σας είπα, η αρμοδιότητά μου…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πέρασε από προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μάλλον ήταν θέμα οικονομικό. Έπρεπε να βρεθούν οι πόροι, δηλαδή, γιατί ήταν αρκετά μεγάλο το συνολικό τίμημα όλων των προγραμματικών συμφωνιών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με εθνικούς πόρους ήταν αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, ήταν με εθνικούς πόρους. Ήταν πολύ μεγάλο. Ήταν περίπου 1.000.000.000 ευρώ, οπότε δεν είμαι σίγουρος, αλλά έχω την εντύπωση ότι ήταν μια διαδικασία…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένα δισεκατομμύριο ευρώ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, συνολικά όλες οι προγραμματικές. Ήταν 350.000.000.000 δραχμές τότε περίπου. Και γι’ αυτό το λόγο έγινε αυτή η καθυστέρηση. Αυτή την εντύπωση έχω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μετά από δύο χρόνια υπογράφτηκε η σύμβαση.

Πρώτη ερώτηση που σας θέτω, σχετικά με τις συμβάσεις. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, αυτά όλα, έτσι όπως περιγράφονται, δηλαδή, τα αντικείμενα τα συμβατικά, έχουν παραδοθεί και έχουν πλήρως παραληφθεί από πλευράς ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Για τις συμβάσεις της SIEMENS τις συγκεκριμένες που μιλάμε, έχουν όλα παραδοθεί και έχουν παραληφθεί από τον ΟΣΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υπάρχουν πρωτόκολλα παραλαβής-παράδοσης κ.λπ.;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Υπάρχουν όλα, βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά τα έχετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Βεβαίως. Υπάρχουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τα θέλουμε και αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτά θα μου επιτρέψετε να σας τα στείλω κάποια άλλη στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχουν παραληφθεί αντικείμενα όπως ακριβώς περιγράφονται στις αρχικές συμβάσεις ή έγινε κάποια μετατροπή στην πορεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Το 1997 υπεγράφησαν οι αρχικές συμβάσεις και το 1999, όπως θα δείτε και στα βιβλία, δημιουργήθηκαν παραρτήματα, τα οποία είναι κατά κάποιο τρόπο παροράματα, δηλαδή, όταν ξεκίνησαν πλέον οι κατασκευαστές να σχεδιάζουν το αντικείμενο, διαπίστωσαν ότι έπρεπε να αλλάξουν ορισμένοι τεχνικοί όροι στην αρχική σύμβαση που είχαν υπογράψει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό, όμως, δεν είναι παρόραμα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν ξέρω. Εγώ…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με τη λογική θα μου πείτε. Παρόραμα είναι αυτό που εκ παραδρομής γράφεται με διαφορετικό τρόπο, ενώ στη θέση του έπρεπε να μπει άλλος τρόπος. Εάν εκ των υστέρων προέκυψε ότι για δυσκολίες που αντιμετώπιζε, για παράδειγμα, ο προμηθευτής, έπρεπε να αλλάξουν κάποιες προδιαγραφές, αυτό δεν νομίζω ότι λέγεται παρόραμα. Εσείς τι λέτε; Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εγώ δεν μπορώ να κρίνω. Εγώ σας λέω μόνο τι αναφέρεται στη σύμβαση.

Στη σύμβαση, λοιπόν, στο παράρτημα Ι λέει: «Παροράματα-διορθώσεις. Αντί του αναγραφομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, γράφεται …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιου αναγραφομένου;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Θα σας διαβάσω τι λέει. «Σημείο παροράματος ή διόρθωσης, σελίδα 2, σειρά 18η. Αντί αναγραφομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, γράφεται «που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αριθμός φύλλου 7806/2.1089». Σελίδα 6.4. «Αντί του αναγραφομένου «και χώρος σκευοφόρου τύπου ADG, με option ηλεκτρομαγνητική πέδη, τεμάχια είκοσι έξι, θα αναγράφεται και «χώρος σκευοφόρου τύπου ADG, τεμάχια είκοσι έξι». Είναι αναλυτικά, δηλαδή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι παρόραμα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εγώ δεν μπορώ να κρίνω σας λέω και πάλι τι εννοείται ως παρόραμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όλα αυτά θα μας τα αφήσετε να τα δούμε.

Πείτε μου κάτι άλλο. Σας είπα εάν δόθηκαν τα ίδια φυσικά, υλικά αντικείμενα, όπως ακριβώς περιγράφονται και είπατε ότι έγιναν κάποιες διορθώσεις. Τι άλλο έγινε; Οι τροποποιήσεις που είπατε στον κύριο συνάδελφο τι αφορούσαν; Άκουσα κάτι περί ισοδύναμου.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, ακριβώς. Θα σας το διευκρινίσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το ισοδύναμο, όμως, δεν είναι και ισάξιο, ή κάνω λάθος; Άλλο ισοδύναμο και άλλο ισάξιο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Το 2002, λοιπόν, γιατί η παρακολούθηση της εκτέλεσης μιας σύμβασης δεν είναι ότι όταν λες ότι θα το παραδώσεις…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τότε ήταν αρμόδιοι οι Γενικοί Διευθυντές Τεχνικής Υποστήριξης, όπως λέγονταν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί στη συγκεκριμένη περίπτωση;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Έχουν αλλάξει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε θέλω να μου πείτε. Τότε που ξεκίνησε να παραδοθεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Το 2002 στην τροποποίηση της σύμβασης, η οποία είναι και εδώ μέσα –σε δύο έγινε από τις τρεις τροποποίηση της σύμβασης- Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο κ. Γιαννακός και η κεφαλή των προγραμματικών που έκανε και τις διαπραγματεύσεις, ήταν ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης κ. Δημήτριος Ταρναβάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δημήτριος Ταρναβάς. Να κληθεί ως μάρτυρας, κύριε Πρόεδρε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όταν, λοιπόν, παρακολουθούμε μια σύμβαση, η οποία έχει ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών, δεν περιμένουμε να περάσουν τα τρία χρόνια και να πούμε: «Καλημέρα πού είναι το τροχαίο υλικό;», αλλά επειδή έχει μια φάση κάθε φορά, δηλαδή πρώτα κατασκευάζεται το αμάξωμα, μετά τα φορεία κ.λπ., όταν βλέπουμε ότι ήρθε το χρονοδιάγραμμα και δεν έχει κατασκευαστεί ένα συγκεκριμένο προβλεπόμενο αντικείμενο, αρχίζουμε και παίρνουμε διάφορα μέτρα, δηλαδή, ενημερώνουμε τον προμηθευτή ότι «Πρόσεξε, δεν θα πας καλά, δεν θα έρθεις έγκαιρα στο χρόνο παράδοσης».

Επειδή το 2002 είχαν ήδη περάσει τρία χρόνια από την αρχική…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έπρεπε να έχουν παραδοθεί αυτά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η καθεμία έχει ένα χρονοδιάγραμμα παραδόσεως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Χοντρικά πείτε μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η μία έπρεπε το 2005, η 41Α. Η άλλη έπρεπε το 2003. Βλέποντας το 2002 ότι δεν είχε ξεκινήσει σωστά το χρονοδιάγραμμα, άρχισαν να ανησυχούν οι υπηρεσίες, να στέλνουν σωρεία εγγράφων στους κατασκευαστές και να τους λένε για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει σωστά η διαδικασία. Και άρχισαν να επιβάλλονται και οι ανάλογες ποινικές ρήτρες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καλά, αυτό το ακούσαμε. Μην το λέτε πολύ, γιατί αυτό δεν σας απαλλάσσει από άλλη ευθύνη.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εμένα προσωπικά;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, ως ΟΣΕ. Εσάς ως μάρτυρα σας καλούμε και συγγνώμη αν έγινε αυτή η παρανόηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Το 2002 λοιπόν ήρθαμε σε μια συμφωνία. Γιατί το ορόσημο ήταν το 2004, που έπρεπε να υπάρχει ένα μίνιμουμ τροχαίου υλικού, για να εξυπηρετήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και στα πλαίσια αυτής της ανάγκης…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες πόσες απ’ αυτές είχαν γίνει, είχαν εκτελεστεί ολοκληρωτικά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Στους Ολυμπιακούς Αγώνες η 39 δεν είχε εκτελεστεί. Δεν μας ενδιέφερε βέβαια, γιατί ήταν ηλεκτροκίνητες αυτές. Η 41Α, ούτε κι αυτή είχε εκτελεστεί. Εκείνη που ήταν κρίσιμη, γιατί υποτίθεται ότι θα την χρησιμοποιούσαμε στον προαστιακό για το αεροδρόμιο, ήταν η 33Α για τις ηλεκτροκίνητες αυτοκινητάμαξες. Και σε αυτή την περίπτωση συμφωνήθηκε να γίνει η παραχώρηση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένα λεπτό: είχε ολοκληρωτικά με βάσει τους συμβατικούς όρους εκτελεστεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτή δεν είχε εκτελεστεί, αλλά και να είχε εκτελεστεί, επειδή η ηλεκτροκίνηση δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τότε, θα ήταν και άχρηστη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έτερον εκάτερον.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, έχετε δίκιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και από τις τρεις, απ’ ό,τι βλέπω, καμία δεν είχε εκτελεστεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η πρώτη, η 41Α, δεν είχε εκτελεστεί, αλλά και οι χρόνοι παραδόσεως δεν είχαν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ε, τότε πώς εξηγείται αυτό; Θέλουμε να πάρουμε όλα αυτά, 300 εκατομμύρια υλικό, για να είμαστε έτοιμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο χρόνος παράδοσης να είναι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν είναι έτσι όπως το λέτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ένα τμήμα του τροχαίου υλικού αφορούσε άμεσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό που αφορούσε λοιπόν άμεσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε παραδοθεί στο σύνολό του;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτό δεν είχε παραδοθεί και για να καλύψει αυτή την έλλειψη η Κοινοπραξία, έκανε την τροποποίηση της σύμβασης, για να μας δώσει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μόνη της την έκανε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι σε συνεργασία – αυτή η τροποποίηση είναι εδώ μέσα – με τους αντίστοιχους…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτή η τροποποίηση είναι σύμβαση, είναι τμήμα της σύμβασης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά για να γίνει τροποποίηση, χρειάζεται άλλη σύμβαση.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Βεβαίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς λοιπόν, ο ΟΣΕ δέχθηκε την πρόταση του προμηθευτή, προκειμένου να τον απαλλάξει ή προκειμένου να τον διευκολύνει στην αδυναμία του να παραδώσει εγκαίρως προ των Ολυμπιακών Αγώνων το τροχαίο υλικό που είχε αναλάβει να προμηθεύσει στο ελληνικό Δημόσιο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Επιβάλλοντάς του μία υποχρέωση όμως, η οποία υποχρέωση ήταν να μας δώσει ένα τροχαίο υλικό που θα έκανε αυτή τη δουλειά στο διάστημα που δεν μπορούσε να μας παραδώσει το τροχαίο υλικό που είχε το συμβατικό αντικείμενο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να σας το δώσει μόνο κατά χρήση;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Να μας το δώσει κατά χρήση για δύο χρόνια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άρα, τον ανακουφίσατε από την πίεση του χρόνου, παίρνοντας κατά χρήση υλικό. Προσέξτε τώρα: όταν λέτε ισοδύναμο, τι εννοείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ισοδύναμο σε θέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι όμως από πλευράς προδιαγραφών της σύμβασης, ισάξιο και ισότιμο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τη δουλειά του την έκανε, ήταν περίπου το ίδιο. Αλλά και πάλι, για να το διευκρινίσω αυτό, έγινε μια τροποποίηση στη συγκεκριμένη…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορείτε να μου πείτε από τα 300 εκατομμύρια πόσα λεφτά είχε καταβάλει ο ΟΣΕ στη Siemens;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν έχω το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, η προκαταβολή πόση ήταν; Πότε θα μας το φέρετε αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εδώ είναι, αναφέρεται εδώ. Και στη σύμβαση μέσα αναφέρεται αναλυτικά και το ποσό της προκαταβολής και οι εγγυητικές…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως θυμάστε την τάξη μεγέθους;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σε ποια θέλετε να σας πω;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στην πρώτη. Η προκαταβολή.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Πάντως η προκαταβολή γενικά ήταν γύρω στο 20%.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ωραία. Μέχρι στιγμής, τελειώσαμε, θέλω όμως να μου απαντήσετε το εξής ερώτημα…

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αν μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω για την τροποποίηση της σύμβασης, για τη συγκεκριμένη, αυτή η τροποποίηση είχε σαν αντικείμενο – που είναι μια σύμβαση η οποία υπεγράφη από τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ και τους αντίστοιχους αντισυμβαλλόμενους και αναφέρεται πάλι μέσα σε αυτά τα βιβλία που σας έχω φέρει – ότι θα μας φέρει δύο τύπους τροχαίου υλικού: θα μας φέρει ντιζελοκίνητο, ενώ η αρχική σύμβαση 33Α ήταν για ηλεκτροκίνητο, και με αυτό το ντιζελοκίνητο τροχαίο υλικό που μας έφερε για δύο χρόνια εξυπηρετήθηκε πράγματι η κυκλοφορία μεταξύ Νερατζιώτισσας και Αεροδρομίου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης είχε υποχρέωση να μας φέρει και ηλεκτροκίνητο τροχαίο υλικό, που θα αποτελείτο από συρμούς οκτώ βαγονιών, με δύο ηλεκτράμαξες, από μία στις δύο άκρες.

Ο προμηθευτής, όπως σας είπα, μολονότι είχε υπογράψει αυτή την τροποποιητική σύμβαση, έφερε μόνο το ντιζελοκίνητο τροχαίο υλικό, ενώ το ηλεκτροκίνητο δεν το έφερνε, επικαλούμενος ότι, αφού δεν έχουν δίκτυο, τι το θέλετε να σας το φέρω. Αλλά εμείς σαν υπηρεσία λέγαμε ότι εδώ έχεις υπογράψει μια σύμβαση και άσχετα με το αν έχουμε ή δεν έχουμε δίκιο, οφείλεις να το φέρεις. Γι’ αυτό το λόγο και έγινε η διαδικασία που σας είπα πριν, τις κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών μέχρι ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πάλι θέλω να τονίσω το εξής: ότι παρ’ ότι έφερε τώρα το ισοδύναμο τροχαίο υλικό, επειδή δεν τήρησε τον όρο της σύμβασης να φέρει και το ηλεκτροκίνητο, έλεγε η τροποποίηση ότι αν δεν τηρήσεις έναν όρο αυτής της σύμβασης, χάνεις όλα τα πλεονεκτήματα που είχες και επανερχόμαστε στις ποινικές ρήτρες που θα σου επιβάλλαμε σα να είχε ξεκινήσει εξ αρχής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, το είπατε πολλές φορές, το άκουσα. Όμως σε μια περίπτωση ανώμαλης εξέλιξης μιας σύμβασης, αυτός που είναι υπερήμερος, όπως λέμε, εκτός από τις ποινικές ρήτρες – και αυτό είναι μια πάγια διαμόρφωση του περιεχομένου των συμβάσεων του Δημοσίου – έχει και τον κίνδυνο να κηρυχτεί έκπτωτος. Δηλαδή, ο δανειστής της παροχής του συγκεκριμένου οφειλέτη που είναι υπερήμερος, δικαιούται να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση και να μην υφίσταται την ταλαιπωρία που ξεκίνησε το 1997 και τελείωσε το 2005. Γιατί δεν έγινε υπαναχώρηση από τη σύμβαση;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Αυτό θα σας το πούνε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος έπαιρνε την απόφαση;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Θα σας το πει ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιαννακός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ωραία. Και μια τελευταία ερώτηση. Θέλω να μου πείτε το εξής: αυτές οι ηλεκτράμαξες είναι εκείνες οι οποίες σαπίζουν τώρα στις αποθήκες του ΟΣΕ; Γιατί ήρθε κάποιος εδώ πριν από εσάς και μας είπε ότι υπάρχουν κάποιες ηλεκτράμαξες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται. Τις έχουμε παραλάβει, αλλά δεν χρησιμοποιούνται και είναι εκεί και σαπίζουν. Αυτό συμβαίνει με καμία από τις συμβάσεις για τις οποίες μας λέτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, όλα τα αντικείμενα που έχει παραδώσει η Siemens στα πλαίσια των συμβάσεων, χρησιμοποιούνται από τον ΟΣΕ κανονικά σήμερα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σήμερα το ηλεκτροκίνητο δίκτυο έχει ξεκινήσει από την Ιδομένη, τα σύνορα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν μου απαντάτε όμως.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Θα σας απαντήσω. Και φτάνει μέχρι τον Παλαιοφάρσαλο. Σε όλους τους συρμούς που ξεκινάνε από την Αθήνα, ντιζελοκίνητοι – γιατί δεν έχει ηλεκτροκίνηση – στον Παλαιοφάρσαλο φεύγει η μηχανή η ντιζελοκίνητη και μπαίνει η ηλεκτροκίνητη και συνεχίζει μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Άρα σήμερα υπάρχει μια μεγάλη, ας πούμε, αξιοποίηση αυτού του ηλεκτροκίνητου τροχαίου υλικού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μεγάλη. Υπάρχει όμως και κάποια η οποία δεν είναι αξιοποιήσιμη ακόμα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όσον αφορά αυτό το τροχαίο υλικό – θα σας πω γιατί είμαι τεχνικός και τα ξέρω αυτά – όταν έχεις ένα στόλο από τριάντα και οι ανάγκες σου είναι για δεκαπέντε, τότε υποχρεούσαι να τις χρησιμοποιείς εκ περιτροπής, διότι αν αφήσεις τη μία ακίνητη και τις άλλες τις έχεις συνεχώς, αξία θα χάνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Υποβαθμίζεται.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Άρα, η πολιτική είναι να χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ωραία. Κάτι άλλο τώρα. Γιατί μιλάτε μόνο για θετική ζημιά και δεν μιλάτε και για αποθετική ζημιά; Δηλαδή το γεγονός ότι αυτό το υλικό δεν το είχε εντάξει στη δύναμή του ο ΟΣΕ μέσα στα χρονικά διαστήματα που όφειλε η SIEMENS να το έχει παραδώσει, η απώλεια, λοιπόν, αυτής της δυνατότητας να το χρησιμοποιεί για όλο το χρόνο που καθυστέρησε, δεν συνεπάγεται και απώλεια εσόδων για τον ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Πολύ σωστά. Υπάρχει, λοιπόν, ένα άρθρο στη σύμβαση, το άρθρο 9.8 το οποίο ακριβώς αναφέρει ότι ο ΟΣΕ έχει δικαίωμα σε περίπτωση δόλου ή βαρείας αμέλειας από τον αντισυμβαλλόμενο, να ζητήσει αποθετικές ζημίες. Από το 2006, λοιπόν, που είμαι εγώ επικεφαλής σε αυτήν την Υπηρεσία, όπως θα δείτε και στα ενημερωτικά για την κάθε σύμβαση, επισημαίνουμε στη διοίκηση ότι έχει αυτό το δικαίωμα, διότι η σύμβαση έχει όρους τους οποίους παρακολουθεί και εκτελεί ο υπηρεσιακός παράγοντας, αλλά αυτοί οι όροι που εμπλέκονται με νομικές διαδικασίες μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο απ’ αυτούς οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση. Δηλαδή δεν μπορώ εγώ να ξεκινήσω και να κάνω ένα δικαστήριο για να αποδείξω δόλο ή βαρεία αμέλεια, για να είναι αυτό. Εκείνο που οφείλω είναι να επισημάνω στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, να του πω «κοίταξε να δεις, έχεις αυτό το δικαίωμα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τις αποφάσεις τις παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο. Εσείς υπομνήσατε ή στείλατε εγκαίρως σήμα στη Διοίκηση που να λέει «κύριοι εδώ υπάρχει και κάτι άλλο»;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Από το 2006 εμείς σαν Υπηρεσία ενημερώνουμε τη Διοίκηση και όχι μόνο αυτό. Όπως σας είπα, έχουμε κρατήσει όλες τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Διότι τις αποθετικές ζημίες μπορείς να τις κρατήσεις από τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης. Και βλέπετε πως μολονότι πέρασαν τόσα χρόνια, εμείς έχουμε όλες τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης που προέβλεπαν οι συμβάσεις στα χέρια μας. Ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα εφ’ όσον κριθεί …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει παραιτηθεί μέχρι σήμερα ο ΟΣΕ από τη διεκδίκηση αποθετικής ζημιάς;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι. Απ’ ό,τι ξέρω…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή σήμερα για παράδειγμα, ο Υπουργός που υπάρχει μπορεί να κάνει μια αγωγή και να ζητήσει «κύριοι εκτός των άλλων, μου οφείλετε και αυτό το ποσό για την αποθετική ζημιά που υπέστη ο ΟΣΕ, εκ του γεγονότος ότι καθυστερήσατε τόσα χρόνια να μας παραδώσετε το υλικό που είχαμε παραγγείλει»;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας λέω, εγώ σαν Υπηρεσία έχω φροντίσει να έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Από εκεί και έπειτα αν υπάρχουν άλλοι νομικοί λόγοι παραγραφής ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ. Αλλά απ’ ό,τι ξέρω, η σημερινή Διοίκηση, ξέρετε ο υπολογισμός των αποθετικών ζημιών είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά εσείς ως τεχνικοί έχετε μαθηματικούς τύπους που τα βγάζετε αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι. Δεν είναι μόνο τεχνικό. Είναι και οικονομικό και νομικό. Γιατί όταν λες ότι ο ΟΣΕ έχει έλλειμμα, πώς μπορείς να αποδείξεις ότι έχει διαφυγόντα κέρδη από τη μη χρησιμοποίηση αυτών;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι άλλο θέμα το ένα, άλλο θέμα το άλλο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Πολύ σωστά. Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί όταν εμείς το επισημαίναμε …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Σας παρακαλώ πολύ να συντομεύετε και οι δυο. Έχουν περάσει είκοσι τέσσερα λεπτά από την ώρα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά είναι και 300 εκατομμύρια. Εάν τα μετράμε, λοιπόν, με τη σοβαρότητα …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κύριε Τζαβάρα, δεν είστε ο μόνος που ενδιαφέρεστε για τα 300 εκατομμύρια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί, σας είπα εγώ ότι μονοπωλώ το ενδιαφέρον για να ανακαλυφθούν τα 300 εκατομμύρια; Πώς μου το λέτε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Μη το βάζετε σε συνάρτηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, εσείς μου το είπατε. Σας λέω, αιτιολογώντας το ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω εδώ, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τους άλλους συναδέλφους, σας είπα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Επειδή οι άλλοι συνάδελφοι αυτή τη στιγμή περιμένουν να ρωτήσουν …

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή όταν εμείς περιμένουμε να ρωτήσουμε σε άλλες περιπτώσεις; Έχετε σκοπό να απαλλαγείτε από αυτού του είδους …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε αλλά εγώ διευθύνω την κουβέντα. Είχαμε πει, λοιπόν, για δέκα λεπτά. Σας παρακαλώ πολύ.

Κύριε μάρτυς, ολοκληρώσατε την απάντησή σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ορίστε, κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το 1997 πού ήσασταν, κύριε Τσαβδάρη;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ήμουν μηχανολόγος σε ένα τμήμα της Διεύθυνσης Εργοστασίων του ΟΣΕ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχετε γενικότερη γνώμη για τις προγραμματικές συμβάσεις, αν ήταν θετικές ή όχι; Αν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του ΟΣΕ εκείνη την περίοδο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ. Δηλαδή είναι πάρα πολλοί παράγοντες και τα κριτήρια που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν για να κρίνει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπήρχε ανάγκη να γίνει γρήγορα η επέκταση του ΟΣΕ, των δικτύων κ.λπ.;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως είδατε του ΟΣΕ, έτσι έκρινε …

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τη γνώμη σας ρωτάω, αν έχετε άποψη γι’ αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν νομίζω ότι μετράει εδώ πέρα η προσωπική μου γνώμη.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς δεν μετράει; Γι’ αυτό σας ρωτάω. Δεν θέλετε να απαντήσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μα, δεν έχω τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που είχαν αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχετε, λοιπόν, γνώμη γι’ αυτό. Να πάμε τότε στα πιο συγκεκριμένα. Πότε έγιναν οι πρώτες τροποποιητικές των προγραμματικών συμφωνιών;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δυο έγιναν, οι οποίες, όπως σας έχω αναφέρει, είναι μέσα στα βιβλία που σας έχω δώσει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι τον Αύγουστο του 2002. Γιατί έγιναν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτές έγιναν διότι καθυστερούσε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του τροχαίου υλικού γιατί όπως σας είπα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πάρα πολλές φάσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από την τροποποίηση των προγραμματικών συμφωνιών ποιος ωφελήθηκε αντικειμενικά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Και αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Αυτοί που υπέγραψαν τις τροποποιητικές συμφωνίες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Δεν έχετε γνώμη ούτε γι’ αυτό. Δεν μπορείτε να μας απαντήσετε γι’ αυτό. Να πάμε πιο συγκεκριμένα. Γνωρίζετε καθόλου αν έγινε συζήτηση για τις προδιαγραφές των μηχανών;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τις προγραμματικές τις διεξήλθε αναλυτικότατα η Διακομματική Επιτροπή, η οποία συνεστήθη πριν από την υπογραφή των προγραμματικών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας ρωτώ: Γνωρίζετε εάν έγινε συζήτηση; Σαν μηχανικός σας ρωτώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σε όλα έγιναν συζήτηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις για τις προδιαγραφές;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν το γνωρίζω αυτό αλλά υπάρχουν αναλυτικά πρακτικά της Διακομματικής όπου αναφέρεται η τοποθέτηση του καθενός πάνω σ’ αυτό το θέμα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρετε αν άλλαξαν οι προδιαγραφές στην πορεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όπως σας είπα, το 1997 υπογράφηκαν και το 1999 ενεργοποιήθηκαν, όπως λέγεται, δηλαδή δόθηκαν οι προκαταβολές. Και στη σύμβαση του 1999 υπάρχει ένα παράρτημα που όπως προανέφερα, λέγεται «Παροράματα» στο οποίο υπάρχουν διάφορες τροποποιήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας ρώτησα συγκεκριμένα. Άλλαξαν οι προδιαγραφές των μηχανών;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ουσιαστικά δεν νομίζω ότι άλλαξαν. Υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας το πω πιο συγκεκριμένα. Ας πούμε στις θερμοκρασίες από μείον 15 έως συν 45 πήγαν μείον 10 έως συν 35. Το ύψος κ.λπ..

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτό ενδεχόμενα να είναι μέσα. Όλα είναι μέσα καταγραμμένα, οι τροποποιήσεις που έγιναν.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς σαν μηχανικός μπορείτε να μας πείτε γιατί άλλαξαν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν το γνωρίζω αυτό. Γιατί ο κατασκευαστής έκρινε ότι αυτή ήταν η δυνατότητά του και αυτό το προϊόν μπορούσε να προσφέρει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή οι προδιαγραφές άλλαζαν; Μα, αφού είχε γίνει αρχική συμφωνία.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας λέω και πάλι ότι έχετε δίκιο, αλλά από τη στιγμή που απεδέχθησαν οι αντισυμβαλλόμενοι αυτή την τροποποίηση, εγώ τι θέλετε να σας πω; Εάν ήταν σωστή ή όχι;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπήρξε ή ακούσατε ότι έγινε συζήτηση στις προδιαγραφές γιατί φωτογράφιζαν κάποια εταιρεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι, δεν το γνωρίζω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ούτε τη μία ούτε την άλλη; Εγώ σας ρωτάω σαν μηχανικό. Δεν γνωρίζετε αν κάποιες προδιαγραφές μπορεί να φωτογραφίζουν μια ή άλλη εταιρεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σαν επιστήμονα σας ρωτάω. Τη γνώμη σας θέλω να με βοηθήσετε. Δεν σας κατηγορώ για τίποτα. Το αντίθετο ακριβώς.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σέβομαι αυτό που λέτε αλλά και εγώ μετά από τόσα χρόνια και δεδομένου ότι εκείνη την εποχή δεν είχα λάβει μέρος σε τέτοια ανάλυση επί του αντικειμένου, δεν μπορώ να ξέρω τις λεπτομέρειες και πού αναφέρεστε συγκεκριμένα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι δυσκολεύεστε να μου απαντήσετε. Κατανοώ ότι δεν θυμάστε κιόλας. Γιατί αγοράσαμε τις ηλεκτράμαξες εφ’ όσον δεν μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Και αυτό πάλι είναι ένα αντικείμενο εκείνων που πήραν τότε τις αποφάσεις, τι κριτήρια είχαν. Επ’ αυτού όταν η ΕΡΓΟΣΕ μας έλεγε ότι το 2002 θα έχουμε έτοιμο το δίκτυο ηλεκτροκίνησης Αθήνα-Θεσσαλονίκη και δεδομένου ότι ο χρόνος παράδοσης ενός τροχαίου υλικού είναι τρία με τέσσερα χρόνια, το 1999 αν είχες εσύ μια προοπτική τριών-τεσσάρων ετών λογικά θα παρήγγειλες…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ξέρω αυτό. Ποιος είναι υπεύθυνος που καθυστέρησε η ηλεκτροδότηση του δικτύου;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν ξέρω. Εγώ είμαι μηχανολόγος. Δεν έχω σχέση με την υποδομή. Είναι οι πολιτικοί μηχανικοί. Τι λόγοι προέκυψαν και καθυστέρησε η ηλεκτροδότηση του δικτύου…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιος ευθύνεται δεν ξέρετε; Πόσες ηλεκτράμαξες πήραμε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Με τις προγραμματικές πήραμε είκοσι τέσσερις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πόσες χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σταδιακά μέχρι σήμερα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το μέχρι σήμερα το άκουσα. Χρησιμοποιούνται όλες εναλλακτικά. Με βάση τον προγραμματισμό δεν έπρεπε το 2002 να μπορούν να χρησιμοποιούνται όλες;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Έπρεπε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιος καθυστέρησε λοιπόν; Ο ΟΣΕ που δεν πήρε τις ηλεκτράμαξες ή η Δ.Ε.Η. ή ο ΕΡΓΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εγώ θα σας το πω αλλιώς. Πάντως εμείς που είχαμε την υποχρέωση να φέρουμε τροχαίο υλικό δεν καθυστερήσαμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήταν όλα εντάξει. Μίσθωσε από τη SIEMENS ο ΟΣΕ άμαξες;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτό ήταν αντικείμενο άλλης διεύθυνσης αλλά ξέρω ότι μίσθωσε από τα ναυπηγεία οκτώ αυτοκινητάμαξες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από τα ναυπηγεία ή από τη SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Από τα ναυπηγεία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποια περίοδο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η μίσθωση πρέπει να ήταν μετά το 2006.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είχαν τα ναυπηγεία άμαξες; Ποιας εταιρείας ήταν δηλαδή;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτές που μας έδωσε σαν ισοδύναμο τροχαίο υλικό η κοινοπραξία, αυτές οι οκτώ ντιζελάμαξες, μετά επειδή οι ανάγκες εξακολουθούσαν να υπάρχουν έγινε μια διαδικασία διαγωνισμού και μισθώθηκαν για άλλους οκτώ μήνες. Αυτό ξέρω. Και από ό,τι ξέρω η ιδιοκτησία αυτών των οκτώ είχε περάσει στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τα ναυπηγεία τα είχε HDW.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν ξέρω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το 2006 ναι. Πλήρωσε ο ΟΣΕ για ενοίκιο στη HDW;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, πλήρωσε ενοίκιο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για ποιο λόγο τις μισθώσαμε; Επειδή δεν μας έφερε η SIEMENS αυτές που υποχρεούνταν να μας φέρει;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτές ήταν ντιζελοκίνητες και εκείνη την περίοδο είχαμε ανάγκη από ντιζελοκίνητο τροχαίο υλικό. Γι’ αυτό το λόγο τις μισθώσαμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είχε καθυστερήσει η SIEMENS να μας παραδώσει αυτές που έπρεπε και αναγκαστήκαμε να μισθώσουμε από τα ναυπηγεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η SIEMENS δεν είχε αντικείμενο ντιζελοκίνητο, αλλά ηλεκτροκίνητο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποια εταιρεία είχε την υποχρέωση να μας παραδώσει τις ντιζελοκίνητες;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Είχε αρχίσει ήδη μια εταιρεία και μας παρέδιδε εκείνη την εποχή ντιζελοκίνητες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποια ήταν αυτή η εταιρεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ήταν η κοινοπραξία της BOMBARDIER- Ναυπηγεία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουμε καθυστέρηση από την BOMBARDIER-Ναυπηγεία παράδοσης ντιζελαμαξών και τις νοικιάζουμε και πληρώνουμε ενοίκιο.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Την περίοδο που τις νοικιάσαμε η BOMBARDIER ήδη μας είχε παραδώσει αρκετές. Από τις δεκαπέντε μας είχε παραδώσει δέκα περίπου. Οπότε δεν μπορούμε άμεσα να το συνδέσουμε ότι επειδή δεν μας είχε παραδώσει, γι’ αυτό νοικιάσαμε τις ντιζελάμαξες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχω την εντύπωση πώς είναι έτσι αλλά δεν επιμένω. Έχω την εντύπωση ότι έπρεπε να μας παραδώσει. Και το ερώτημα που κάνω εγώ μπορεί να μην είναι σωστό. Υπάρχει ένα ερωτηματικό, γιατί δεν πλήρωσαν το ενοίκιο αυτοί που ήταν υποχρεωμένοι να μας παραδώσουν τις ντιζελάμαξες.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ήταν άλλο η μια σύμβαση άλλο η άλλη. Και πάλι δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω σε αυτά τα πράγματα. Δεν θέλω να μπλέκω σε άλλα χωράφια.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε ότι από το 2006 έχετε ενημερώσει τους υπεύθυνους, έχουν κρατηθεί εγγυητικές. Ξέρετε αν έχει γίνει τίποτα από το 2006 μέχρι σήμερα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Για το θέμα των αποθετικών ζημιών του άρθρου 9, 8, αυτό που γνωρίζω είναι ότι η σημερινή διοίκηση ψάχνει να βρει έναν σύμβουλο ο οποίος θα υπολογίσει τη ζημία.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουμε 2010. Εγώ λέω από το 2006 και μετά. Το 2007 έγινε κάτι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το 2008, το 2009;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί; Δεν θέλω να μου απαντήσετε εσείς. Το γιατί πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς που είναι αρμόδιοι. Αυτή η καθυστέρηση προκαλεί ζημιά ή όχι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εκείνο που μπορούσα να κάνω εγώ σαν υπηρεσία το έκανα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το δέχομαι και είναι προς τιμήν σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τι άλλο να κάνω; Τα ενημερωτικά έκανα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω τη γνώμη σας αν αυτή η καθυστέρηση προκαλεί ζημιές. Είπατε προηγούμενα ότι νομικά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν παραγραφές και τέτοια. Δεν έχετε κάτι άλλο να μας πείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Προφανώς, αν μπορούσα νωρίτερα να θεμελιωθεί και να τεκμηριωθεί μια τέτοια απαίτηση, όσο νωρίτερα την υλοποιείς αυτή τόσα περισσότερα λεφτά κερδίζεις. Αυτές είναι προφανείς σκέψεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Το λόγο έχει η κυρία Τσόνογλου.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, έχετε καταθέσει σημείωμα ενώπιον του Πταισματοδίκη Αθηνών τον Ιούνιο του 2007.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Έχω καταθέσει πάρα πολλά. Αν θέλετε, να μου θυμίσετε γιατί ακριβώς είναι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για αυτές τις συγκεκριμένες συμβάσεις για τις οποίες σας μιλάμε, για παραγγελθέντα, για τις προδιαγραφές, για τις συμβάσεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτές οι προδιαγραφές για τη σύμβαση που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2005 επί Υπουργού Μεταφορών κ. Λιάπη…

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Του 2005; Τροχαίου υλικού;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή που είχε δημοπρατηθεί επί Κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Την ενοικίαση λέτε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι σύμβαση υπεγράφη και ποιος ήταν ο αρμόδιος Υπουργός τότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Για αυτήν δεν γνωρίζω. Εγώ παρακολουθώ τις προγραμματικές συμφωνίες. Αυτή η σύμβαση της ενοικίασης είχε παρακολουθηθεί από άλλη υπηρεσία.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έσεις έχετε υπόψη για την προμήθεια των ντιζελοηλεκτροαμαξών έλξης κανονικής γραμμής;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Είναι μια προγραμματική συμφωνία, η 50. Αυτή όμως δεν έχει σχέση με τη SIEMENS. Είναι άλλη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτές τις προδιαγραφές τις είχαν συντάξει ποιοι;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μιλάμε για την προγραμματική συμφωνία 50;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γι’ αυτήν.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όπως έγιναν και οι άλλες προγραμματικές συμφωνίες, είχε συνταχθεί από μια ομάδα τεχνικών.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Συμμετείχε ο κ. Γιαννακός;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ο κ. Γιαννακός είναι πολιτικός μηχανικός.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ο κ. Ρουσόπουλος ο μηχανικός;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Μήπως αναφέρεστε σε μια προσπάθεια προμήθειας τροχαίου υλικού που έγινε το 2004 η οποία τελικά δεν ευοδώθηκε; Τότε είχαν συνταχθεί ορισμένες προδιαγραφές.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η SIEMENS είχε σχέση με αυτήν; Ακόμη και αν δεν ευοδώθηκε, μπορείτε να μου πείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τις προδιαγραφές λοιπόν αυτής της σύμβασης μπορείτε να μου πείτε ποιος τις είχε συντάξει;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν έγινε σύμβαση.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρχαν προδιαγραφές από τον Γιαννακό και τον Ρουσόπουλο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν θυμάμαι. Ο Γιαννακός ήταν τότε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποια εταιρεία ήταν; Μπορείτε να μου πείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ήταν διευθύνων σύμβουλος ο Γιαννακός το 2005 και γενικός διευθυντής τεχνικής υποστήριξης ο Ρουσόπουλος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και ποια εταιρεία ήταν αυτή με την οποία ήρθαν σε συμφωνία με αυτές τις συμβάσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν ήρθαμε με καμία εταιρεία γιατί δεν έγινε σύμβαση. Ήταν μια προσπάθεια να συνταχθούν προδιαγραφές για να γίνει ένα διαγωνισμός. Αυτό δεν ευοδώθηκε τελικά.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε επιστολή εταιρείας που ήταν συμφερόντων εξ αγχιστείας συγγενούς του τότε Υπουργού όπως είχε διαδοθεί στον ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν γνωρίζω.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έγιναν αλλαγές σε αυτές τις προδιαγραφές για τη μείωση της ταχύτητας, για την αύξηση του αριθμού των μηχανών κ.λπ.;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εγώ είμαι για τις προγραμματικές συμφωνίες. Αυτό είναι ένα άλλο αντικείμενο. Τώρα κατάλαβα τι ρωτάτε. Σ’ αυτή τη διαδικασία είχαν γίνει ορισμένες διαδικασίες έγκρισης από τη διακομματική Επιτροπή που είχε συσταθεί για να επικυρώσει αυτές τις προδιαγραφές. Όταν ήρθε ο κ. Σιώνης ο οποίος διευθύνων σύμβουλος που αντικατέστησε τον κ. Γιαννακό, υπέβαλλε ένα σχέδιο στο οποίο τροποποιούσε ορισμένα από τα θέματα των προδιαγραφών για να περάσει από τη διακομματική Επιτροπή. Τελικά αυτό ναυάγησε. Ούτε διακομματική Επιτροπή συνεστήθη. Καταργήθηκε αυτή η προσπάθεια.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτές τις μηχανές για τις οποίες μιλάμε έχουν ανατεθεί κάπου αλλού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όχι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή αυτή η σύμβαση έμεινε στον αέρα;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Έμεινε στο στάδιο της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών. Δεν εγκρίθησαν καν.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιανού ήταν η εταιρεία και αν αυτουνού που ήταν, ήταν συμφερόντων εξ αγχιστείας συγγενούς του τότε Υπουργού; Γιατί δεν μου απαντάτε ευθέως;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ευθέως θα σας απαντήσω. Όταν συντάσσονται τεχνικές προδιαγραφές δεν αναφέρονται σε καμία εταιρεία. Συντάσσεται ένα σύνολο τεχνικών δεδομένων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να καταλάβω σ’ αυτό που μου λέτε η εταιρεία, ποια εταιρεία; Ήμασταν ακόμα στη φάση της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών. Δεν είχαν βγει καν στον αέρα ούτως ώστε να υποβληθούν προσφορές.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχε ενδιαφερθεί η εταιρεία για αυτό το λόγο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν θυμάμαι τώρα. Τότε είχε γίνει μια πληθώρα από επιστολές…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί παραιτήθηκαν οι μηχανικοί Ρουσέας και Δούμουρας;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν ξέρω.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί υπήρξε η σπουδή προετοιμασίας αυτής της συμβάσεως;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν γνωρίζω. Γιατί παραιτήθηκαν οι Ρουσέας και Δούμουρας δεν γνωρίζω.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τους ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Βεβαίως.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και αν αυτή η εταιρεία που ενδιαφερόταν και γι’ αυτό το λόγο επισπεύστηκε η διαδικασία δεν γνωρίζετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Εγώ ξέρω ότι η διαδικασία τελικά ναυάγησε. Δεν εγκρίθηκαν ούτε καν οι τεχνικές προδιαγραφές.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή η σύμβαση που υπεγράφη εκ μέρους του κυρίου Λιάπη τι έργο αφορούσε τον Απρίλιο του 2005;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Λέτε για την ενοικίαση;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή που μας περιγράφετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτή αφορούσε την ενοικίαση για οχτώ μήνες οχτώ δίδυμων ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή η σύμβαση έμεινε αδρανής για πέντε μήνες μέχρις ότου να μπορέσει ο βασικός ανάδοχος να πάρει το πιστοποιητικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν θυμάμαι αυτές τις λεπτομέρειες. Δεν ήμουν υπεύθυνος αρμόδιος για αυτή τη σύμβαση για να την ελέγχω.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχε καταγγελθεί σαν σκάνδαλο αυτή η σύμβαση από την ΔΑΚΕ Ο.Σ.Ε.;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τι να σας πω τώρα. Εκείνο που ξέρω σαν υπηρεσία είναι ότι η σύμβαση παραχώρησης προέβλεπε πως όταν τελείωναν τα δύο χρόνια που μας τα παραχώρησε…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Απαντήστε ευθέως. Η Νέα Δημοκρατία την είχε καταγγείλει πριν γίνει Κυβέρνηση σαν σκάνδαλο και μεθόδευση για εξυπηρέτηση μεγαλοεργολάβων; Ωστόσο ο κ. Λιάπης την υπέγραψε.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν μπορώ να ξέρω δεν το θυμάμαι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχει βουίξει το πανελλήνιο. Μη μου λέτε δεν θυμάστε και δεν ξέρετε. Για το πρόσθετο κόστος από επιβάρυνση από πρόσθετες εργασίες, για αναθεώρηση τιμών γιατί πέρασαν τρία χρόνια και δεν είχε υπογραφεί. Τι ύψους ήταν αυτές οι αναθεωρήσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Με συγχωρείτε για ποια σύμβαση μιλάμε;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για την κατασκευή του προαστιακού.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτά είναι έργα πολιτικού μηχανικού υποδομής. Εγώ είμαι μηχανολόγος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τι να ξέρω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ό,τι αφορά τον κ. Τσαβδάρη έχει σχέση με το τροχαίο υλικό. Δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβαση του προαστιακού.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ωστόσο αυτές οι συμβάσεις έχουν βουίξει το πανελλήνιο. Ρωτάω τι ακριβώς γνωρίζει γι’ αυτές;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας είπα ότι είμαι μηχανολόγος και ασχολούμαι με το τροχαίο υλικό. Αυτά που λέτε εσείς είναι η σύμβαση κατασκευής υποδομής για το τροχαίο υλικό. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μένα. Ιδέα δεν έχω για αυτά.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν γνωρίζετε ούτε για τα ποσά των αναθεωρήσεων ούτε οτιδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Προφανώς ο μάρτυς δεν γνωρίζει.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και για τα τερματικά της ΕΡΓΟΣΕ γνωρίζετε πώς έγινε η σύμβαση και τι προβλήματα είχε και πόσο ζημίωσε το δημόσιο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Δεν ξέρω τι είναι αυτά που μου λέτε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στο τροχαίο υλικό για το οποίο μας είπατε οι επόμενοι Υπουργοί ο κ. Χατζηδάκης για παράδειγμα τι ακριβώς έπραξε γι’ αυτό το έργο και σχετικά με την επιβάρυνση που είχε το ελληνικό δημόσιο;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αυτό που μου είπατε για τη σύμβαση του 2005 που είπε ο κ. Λιάπης εγώ μπερδεύτηκα. Νόμισα ότι εννοούσατε την ενοικίαση αλλά προφανώς εννοούσατε τη σύμβαση για την κατασκευή της υποδομής. Διορθώνω και λέω ότι επ’ αυτού δεν έχω καμία γνώση. Αυτό πάλι που είπατε για τον κ. Χατζηδάκη δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ό,τι έχει σχέση με το τροχαίο υλικό και όχι με την υποδομή ούτε με την ΕΡΓΟΣΕ. Εγώ είμαι υπάλληλος του Ο.Σ.Ε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και δεν έχετε μάθει τίποτα και δεν γνωρίζετε τίποτα.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ό,τι έχει μάθει ο κάθε Έλληνας από τις εφημερίδες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η καθυστέρηση πέραν των εκατόν πενήντα ένα ημερών στην παράδοση του τροχαίου υλικού έχει προσδιοριστεί ως ποσό του τμήματος των ρητρών και των τόκων;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Η καθυστέρηση επιβάλλει μια ποινική ρήτρα η οποία έχει μια οροφή 7,5% μέχρι τις εκατόν πενήντα ημέρες. Από εκεί και έπειτα όσο και να καθυστερεί δεν αυξάνεται η ποινική ρήτρα αλλά έχει δικαίωμα ο Ο.Σ.Ε. να κάνει επαναδιαπραγμάτευση των ποινικών ρητρών και αυτό το έχουμε επισημάνει στα ενημερωτικά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Από τα ενημερωτικά σας, η SIEMENS από τις ποινικές ρήτρες και τους τόκους τι ποσά οφείλει στον Ο.Σ.Ε.;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σήμερα δεν οφείλει τίποτα. Έχουν παρακρατηθεί όλα τα προβλεπόμενα και μάλιστα επειδή έχουν παρακρατηθεί με υπερβάλοντα τρόπο η SIEMENS μας έχει κάνει δικαστήριο και ζητά να της επιστρέψουμε ένα ποσό γιατί θεώρησε ότι ήταν υπερβάλλουσα η ποινική ρήτρα που κρατήσαμε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ισχυρίζεστε ότι έχουν παρακρατηθεί όλα τα ποσά;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Όλα. Οι ποινικές ρήτρες που προέβλεπε η σύμβαση έχουν παρακρατηθεί.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δια του συμψηφισμού;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η σύμβαση 33Α λέει ότι παρακρατούνται αντίστοιχα ποσοστά αποστολής χρημάτων στη SIEMENS διαφορετικά θα καταπίπτει υπέρ του Ο.Σ.Ε. από την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης. Έχει συμβεί αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Επειδή οι παραδόσεις γινόντουσαν σταδιακά είχαμε τη δυνατότητα να κρατάμε τις ποινικές ρήτρες από τα τιμολόγια που μας έστελναν για την αποπληρωμή του τροχαίου υλικού που παρέδιδαν. Με αυτό τον τρόπο έχουν παρακρατηθεί οι ποινικές ρήτρες που προβλεπόντουσαν στη σύμβαση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι ποσό ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Στην 33Α έχουν καταλογιστεί και παρακρατηθεί 18.500.000.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχετε κάνει συμψηφισμό κανονικά. Αυτή τη στιγμή ο Ο.Σ.Ε. έχει οφειλές απέναντι στη SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Έχει μια οφειλή στην τριάντα εννιά, 8.000.000.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο ο μάρτυς ισχυρίζεται ότι από το 1996 μέχρι σήμερα έχει υποβάλλει διαρκή σημειώματα στη διοίκηση του Ο.Σ.Ε. για αποθετική ζημία εις βάρος του Ο.Σ.Ε.

Θα παρακαλούσα να αποσταλεί σημείωμα στον ΟΣΕ να μας προσδιορίσει ο ΟΣΕ σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει, γιατί, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι εμείς εδώ θα πρέπει να είμαστε χρηστικοί και ως προς την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Εάν ο μάρτυς λέει ότι επί έξι-επτά χρόνια η υπηρεσία του υποβάλλει σημειώματα για προσδιορισμό της αποθετικής ζημίας...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Από ποια ημερομηνία είπατε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Από το 2006 και μετά, λέει ο μάρτυς που ανέλαβε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Από το 2006 και μετά;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορεί να έχει και πιο μπροστά. Δεν το ξέρω αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Σας υποβάλλω τα αντίγραφα όλων των σημειωμάτων για να δείτε αναλυτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Από ποια χρονολογία ξεκινάνε, κύριε μάρτυς;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Από 14-1-2006.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορεί να είναι και πιο μπροστά.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Τότε ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και εγώ είμαι από το Νοέμβριο του 2006. Δηλαδή, και οι προκάτοχοί μου τα είχαν υποβάλλει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος μάρτυς κατέθεσε ότι η νέα διοίκηση του ΟΣΕ είναι στη φάση προσδιορισμού και μάλιστα ψάχνει ειδικό για να προσδιορίσει την αποθετική ζημία. Αυτή τη στιγμή, επειδή χρωστάμε κάποια υπόλοιπα στη SIEMENS και επειδή υπάρχει αποδεδειγμένα αποθετική ζημία σε βάρος του ΟΣΕ, θα πρέπει να αποσταλεί στη διοίκηση του ΟΣΕ μία επιστολή που να μας πει, μέχρι πέρας της διαδικασίας ολοκλήρωσης του έργου μας εδώ, πόση είναι αυτή η αποθετική ζημία και τι σκέπτεται να κάνει ο ΟΣΕ. Θα διεκδικήσει αυτή την αποθετική ζημία από τη SIEMENS; Θα συμψηφίσει με το οφειλόμενο ποσό;

Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι η δουλειά η δικιά μας εδώ είναι, πέρα από το να αποκαλύψουμε ποιοι έχουν εμπλοκές, να μάθουμε και ποια είναι η λειτουργία σήμερα του ΟΣΕ για να προασπιστούν έστω και τώρα τα συμφέροντα του ΟΣΕ και του ελληνικού λαού.

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Αν μου επιτρέπετε, σας προανέφερα ότι εμείς έχουμε κρατήσει όλες τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πέραν των εγγυητικών επιστολών, κύριε μάρτυς, έχουμε και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό προς τη SIEMENS, έτσι δεν είναι; Είπατε ότι είναι ένα ποσό: τριάντα εννέα, δεν είπατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Ναι, είναι ένα ποσό για την τελευταία ηλεκτράμαξα που δεν έχει πληρωθεί.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, αλλά εμένα με εντυπωσιάζει το εξής και δεν θέλω να το αποδώσω σε πολιτικές, γιατί είναι μία περίοδος μισή-μισή με την προηγούμενη κυβέρνηση: Ότι από το 2006, που ηγέρθη το θέμα της κίνησης της διαδικασίας προσδιορισμού των αποθετικών ζημιών, δεν το έκανε κανένας μέχρι σήμερα. Άρα, αφ’ στιγμής έχουμε τις εγγυητικές και έχουμε και το υπόλοιπο προς τη SIEMENS, έχουμε λόγο να κινηθούν αυτές οι διαδικασίες για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Κύριε μάρτυς, να μας αφήσετε ό,τι έχετε μαζί σας και μπορείτε να μας το αφήσετε τώρα και ό,τι άλλο μπορείτε να θέσετε υπ' όψιν της Επιτροπής...

ΜΑΡΤΥΣ (Αστέριος Τσαβδάρης): Θα σας στείλω, όπως ζητήθηκε, τα πρακτικά των Διακομματικών Επιτροπών που ενέκριναν τις προγραμματικές συμφωνίες. Αυτό νομίζω ότι είναι μία υποχρέωση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ναι. Μας είναι χρήσιμα και τα χρειάζεται η Επιτροπή μας.

Ευχαριστούμε, κύριε μάρτυς.

(Στο σημείο αυτό εξέρχεται από την αίθουσα ο κύριος μάρτυς)