17 Ιουνίου 2010

Πρακτικά Εξεταστικής Siemens 16.06.2010 Β' Μέρος-Κατάθεση Οικονόμου (Ανακριτής)

ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, να καλέσουμε τώρα τον μάρτυρα.

(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυς κ. Δημήτριος Οικονόμου)

Κύριε μάρτυς, την προηγούμενη φορά που ήρθατε δεν είχατε το χρόνο να προετοιμαστείτε. Φαντάζομαι ότι τώρα ήρθατε προετοιμασμένος.

Ο όρκος που δώσατε εξακολουθεί να ισχύει.

Παρακαλώ, δώστε την εικόνα ουσιαστικά και ιστορικά, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Κατ’ αρχήν, θέλω να αναφέρω ότι ως Ανακριτής, μετά το πέρας μιας ανακριτικής δικογραφίας, αφότου φύγει από τα χέρια σου, δεν λαμβάνεις γνώση της περαιτέρω πορείας της. Απλώς τη διαβιβάζεις στην Εισαγγελία και παίρνει το δρόμο της. Έτσι έγινε και με τη δικογραφία του Προαστιακού. Γι’ αυτό το λόγο, την προηγούμενη φορά δεν ήξερα πού ακριβώς βρίσκεται.

Μετέβην στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου διαβιβάστηκε η δικογραφία. Στη συνέχεια έμαθα ότι διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Μετέβην στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, βρήκα το νούμερο και έχω εδώ τα στοιχεία, τον αριθμό δικογραφίας βάσει της οποίας μπορεί η Επιτροπή σας να την αναζητήσει από εκεί. Σας το καταθέτω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποια είναι η τύχη της δικογραφίας;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Στην Εισαγγελία Εφετών με πληροφόρησαν ότι είναι στα χέρια της κυρίας Δημητρίου, της Εισαγγελέως Εφετών για επεξεργασία. Την προηγούμενη φορά δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος εάν μπορώ να έχω πρόσβαση στη δικογραφία. Έκανα μία έρευνα και είδα ότι αφότου φύγει από τα χέρια μου δεν έχω δικαίωμα ούτε έννομο συμφέρον πρόσβασης σε αυτήν. Αυτό ισχύει και γι’ αυτό το λόγο όταν πήγα στην Εισαγγελία Εφετών, βρήκα την κα Δημητρίου που μου το επιβεβαίωσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να φύγει έγγραφο για την κα Δημητρίου. Να αναζητηθεί.

Άρα, βρίσκεται στην Εισαγγελία Εφετών. Δεν έχει πάει σε Ανακριτή.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Αξιολογείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Από 4-11-2009 είναι στην Εισαγγελία Εφετών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς πότε την παραδώσατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Στις 25 Ιουνίου 2009.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί τραβάνε τόσο οι διαδικασίες;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν αναφέρεστε και λίγο νωρίτερα, όταν είχατε προτείνει να μπει στο αρχείο και μετά ξαναβγήκε από το αρχείο. Δώστε μας και αυτό το χρονολόγιο. Πότε πρωτοπήρατε αυτή τη δικογραφία;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Πρέπει να την έχω περαιώσει …δεν θυμάμαι ακριβώς ημερομηνίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ας είναι χρόνος και μήνας. Πότε την αναλάβατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Το 2007 ήταν ο χρόνος εισαγωγής στο Ανακριτικό Γραφείο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το αναλάβατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με εντολή τίνος;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Πάντα είναι βάσει ποινικής δίωξης και διαβιβάζεται μετά την προκαταρκτική εξέταση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιος σας την ανέθεσε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ο Προϊστάμενος της Διοίκησης κάνει τη χρέωση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όνομα;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν θυμάμαι ποιος ήταν εκείνη την περίοδο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς κάποια στιγμή εισηγηθήκατε να μπει στο αρχείο. Πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Το Δεκέμβριο του 2007.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, πόσο χρόνο κάνατε για να καταλήξετε ότι πρέπει να πάει στο αρχείο;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν επεξεργάστηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εισήχθη τότε. Αν θυμάμαι καλά, επεξεργάστηκε γύρω στο τρίμηνο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, μετά από τρεις μήνες εξέτασης προτείνατε να μπει στο αρχείο.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και πότε αποφασίστηκε να σας επιστραφεί ο φάκελος και να το ξαναψάξετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Τον Ιανουάριο του 2009 ήρθε για δεύτερη φορά στο γραφείο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιος αποφάσισε ότι χρειάζεται να ξαναψαχτεί και ότι δεν θα έπρεπε να παγώνει στο αρχείο;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Η κα Δημητρίου, η οποία είχε την επεξεργασία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε το πόρισμα με το οποίο εσείς προτείνατε να μπει στο αρχείο;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Αυτά είναι στοιχεία της δικογραφίας. Δεν έχω κρατήσει φωτοτυπίες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο λόγος για τον οποίο η κα Δημητρίου, δεκατρείς μήνες μετά την εισαγωγή στο αρχείο έκρινε ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα σ’ αυτό το θέμα και σας την ανέπεμψε, ποιος ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Από ό,τι θυμάμαι το βασικό ήταν η διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης για αν υπάρχει ζημία σε βάρος του ΟΣΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού την πήρατε τον Ιανουάριο του 2009, συνεχίσατε να ψάχνετε. Είχατε διαμορφώσει μία διαφορετική πεποίθηση ή αίσθηση για τα πράγματα στη δεύτερη φάση της έρευνάς σας σε σχέση με την πρώτη;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Μέχρι το τέλος της επεξεργασίας δεν είχα διαμορφώσει μία δεδομένη άποψη. Με το τέλος της κατέληξα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, αυτούς τους τέσσερις μήνες γιατί τους χρειαστήκατε; Αν είχατε τη γνώμη ότι καλώς μπήκε στο αρχείο και σας εστάλη ξανά να την ψάξετε, γιατί σας χρειάστηκαν τέσσερις μήνες; Αρκούσαν μία-δύο ημέρες για να πείτε «εγώ έχω κάνει τη δουλειά μου, το θέμα είναι για αρχείο, σας το στέλνω ξανά». Γιατί δεν το κάνατε αυτό; Τι διαφορετικό κάνατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Έχω μία πάγια τακτική. Εκτελώ πάντα τις εισαγγελικές παραγγελίες. Όπως στην περίπτωση αυτή, ήταν δευτεροείσακτη η υπόθεση στο γραφείο και θεώρησα ότι έπρεπε να εκτελέσω την παραγγελία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και η δεύτερη φάση της έρευνάς σας σε ποιο πρακτικό αποτέλεσμα σας οδήγησε; Πού κατέληξε; Διότι ήταν και η εποχή που έκλεισε και η Βουλή μ’ έναν κάπως αιφνιδιαστικό τρόπο και γράφτηκαν και πράγματα. Ποια ήταν η πεποίθηση που διαμορφώσατε; Ποια ήταν η αίσθησή σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν μπορούσα να είμαι εντελώς σίγουρος, αλλά η αίσθησή μου ήταν ότι και η πραγματογνωμοσύνη δεν θα κατέληγε σε επιβαρυντικά στοιχεία. Αυτήν την αίσθηση είχα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επιβαρυντικά στοιχεία για ποιους;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ότι θα έβγαινε ζημία σε βάρος του ΟΣΕ. Μ’ αυτήν την έννοια το λέω. Ήταν μία αίσθηση, δεν είχα κάποια σιγουριά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τη διατυπώσατε αυτή γραπτώς;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Γραπτώς; Όχι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Διεκόπη η έρευνά σας δηλαδή; Πώς κατέληξε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι. Εξέτασα εκ νέου ορισμένους μάρτυρες και διετάχθη πραγματογνωμοσύνη, η οποία σημειωτέον ήταν δύσκολο να γίνει γιατί δεν μπορούσα να πάρω άτομα εκ των συνηθισμένων πραγματογνωμόνων, μηχανικούς συγκεκριμένα, για τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη. Ήθελα να είναι εμπειρογνώμονες με πείρα στα δημόσια έργα. Αυτό ήταν βασικό. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα από το Τεχνικό Επιμελητήριο να μου υποδείξει τρία άτομα –ένα μηχανολόγο, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν τοπογράφο- οι οποίοι είχαν πείρα σε δημόσια έργα, για να εκτελέσουν την πραγματογνωμοσύνη. Το πιστεύετε ότι έκανε ένα μήνα –και, μάλιστα, μετά από συνεχείς κλήσεις- να απαντήσει το Επιμελητήριο; Και αυτό γιατί οι αμοιβές των εμπειρογνωμόνων είναι τόσο πολύ χαμηλές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ήταν και αυτός ένας λόγος καθυστέρησης. Δηλαδή, υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως θυμάστε τι σας ρώτησα και στο οποίο υποτίθεται ότι μου απαντάτε; Διότι τόση ώρα μου λέτε κάτι. Εγώ σας ρώτησα πού κατέληξε η δεύτερη φάση της αξιολόγησής σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Κατέληξε στο ότι δεν έπρεπε να γίνει κατηγορία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και υπάρχει και αυτό ως δικό σας συμπέρασμα, πόρισμα, πρόταση, στη δικογραφία στην οποία αναφέρεστε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι, ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου που έλεγαν ότι εσείς εφέρεστο ειπών σε δημοσιογράφους ότι υπήρχε και το ενδεχόμενο να πέφτατε πάνω σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά και ότι η πρόωρη διακοπή της Βουλής δημιούργησε εμπλοκή σ’ αυτό λόγω του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και όπως εφαρμόζεται, σας απασχόλησαν; Τα δημοσιεύματα, τα διαβάσατε; Τέθηκαν υπ' όψιν σας; Σας είπαν κάποιοι ότι γράφτηκε ότι ο κ. Οικονόμου λέει αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Βεβαίως. Όπως είχα πει και την προηγούμενη φορά, είχα πει σε δημοσιογράφο που με επισκέφθηκε στο γραφείο και ήξερε περί της ύπαρξης της δικογραφίας, ότι εάν υπάρχουν ευθύνες Υπουργών, θα σταλεί στη Βουλή η δικογραφία. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό έγινε. Αυτό είχα πει. Και σ’ αυτό είμαι σίγουρος, είμαι συγκεκριμένος.

Όταν, όμως, στη συνέχεια δεν προέκυψαν στοιχεία, γιατί δεν ήρθε να καταθέσει ο συγκεκριμένος μάρτυς…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιος είναι ο συγκεκριμένος μάρτυς;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ο μηνυτής, ο κ. Καραπάνος. Δεν ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που έλεγε στο υπόμνημα. Και τον κάλεσα επανειλημμένα. Και όταν τελικά ήρθε, μου είπε ότι δεν είχε ενδιαφέρον πλέον για την υπόθεση.

Και να συμπληρώσω και κάτι πάνω σ’ αυτό. Εάν τότε είχε καταθέσει, ενώ είχε κλείσει η Βουλή, πάλι θα την έστελνα, γιατί η Βουλή είναι υποχρεωμένη να πει ότι παύει οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Αυτά δεν τα λέω εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτά είναι γνωστά. Δεν θέλω να σας κουράζω με επαναλήψεις.

Στη δική σας εμπειρία, στη δική σας καριέρα, συνηθίζεται για τέτοιες υποθέσεις να υπάρχει μία πρόταση να μπει στο αρχείο και να αναπέμπεται για αναψηλάφηση και επανεξέταση μία υπόθεση;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Πολλές φορές.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το σκεπτικό που συνοδεύει αυτήν δεν συνιστά και μία έμπρακτη κριτική στην αρχική πρόταση να τεθεί στο αρχείο; Αυτό λέει η κοινή λογική.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ε, βέβαια. Άλλες φορές η πρόταση είναι, ας πούμε, εμπεριστατωμένη, άλλες φορές δεν είναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιο είναι, λοιπόν, το στοιχείο στην πρόταση της κας Δημητρίου που ασκούσε κριτική στη δική σας αρχική πρόταση να αρχειοθετηθεί ο φάκελος;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Εγώ δεν θα κρίνω τώρα την πρόταση της κας Δημητρίου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ζητώ να την κρίνετε. Εγώ σας μιλώ για πραγματικά περιστατικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Τα πραγματικά περιστατικά τα οποία ενδιέφεραν τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως τα κρίνω εγώ, ήταν η διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης. Αυτό ήταν το πλέον κρίσιμο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, σας είπε «κακώς πρότεινες να μπει στο αρχείο» ή «κακώς μπήκε στο αρχείο», χωρίς να έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη…

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Με λίγα λόγια, ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πραγματογνωμοσύνη τελικά ολοκληρώθηκε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Βεβαίως. Ολοκληρώθηκε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η πραγματογνωμοσύνη τι έλεγε; Ποιο ήταν το συμπέρασμά της; Όλα καλώς;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Το συμπέρασμά της ήταν ότι δεν υπήρχε ζημία σε βάρος του ΟΣΕ, λόγω της παράτασης της σύμβασης του έργου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Η γνώμη σας, χωρίς να μπαίνετε στην ουσία της υπόθεσης, μετά από δύο δικές σας προτάσεις ότι η υπόθεση είναι για το αρχείο και ότι υπηρετήθηκε το συμφέρον του δημοσίου, το γεγονός ότι παραμένει ανοικτός ο φάκελος για εξέταση στα χέρια της κας Δημητρίου, συνιστά μία περιττή, άχρηστη δαπάνη του δημοσίου; Ξοδεύουν τσάμπα λεφτά οι φορολογούμενοι για μία υπόθεση όπου όλα είναι καλά; Κάνει λάθος η δικαιοσύνη που συνεχίζει να ψάχνει την υπόθεση; Δύο φορές εσείς είπατε «όλα καλώς, στο αρχείο».

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Κατά τη γνώμη μου, όντως πρέπει να μπει στο αρχείο. Ας χρησιμοποιήσω αυτήν την έκφραση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, κύριε Οικονόμου, εμείς που ψάχνουμε και αυτήν την υπόθεση ερευνώντας πολιτικές ευθύνες, κάνουμε λάθος; Το γεγονός ότι θεωρούμε ότι πρέπει να ψάξουμε και εμείς, αφού η δικαιοσύνη συνεχίζει να ψάχνει και δεν καλύπτεται από τις δύο απανωτές δικές σας προτάσεις να μπει στο αρχείο, είναι λάθος και της δικαστικής εξουσίας και της Βουλής;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Κοιτάξτε, εγώ εκφέρω την υποκειμενική μου άποψη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσάς ρωτώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Η άποψη η δική μου κρίνεται κατ’ αρχήν από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κρίνει εν τέλει αν θα παραπεμφθεί η υπόθεση ή όχι. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω ότι έχω το αλάθητο. Αυτό το λέω, για να είμαστε ειλικρινείς.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Γραμματέας της Επιτροπής κα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα σας κάνω την τελευταία μου ερώτηση. Από την καριέρα σας στη δικαιοσύνη, θυμάστε καμμία περίπτωση που να έχει προταθεί δύο φορές να μπει μία πρόταση στο αρχείο και να ψάχνεται για τρίτη φορά και από Βουλή και από Δικαιοσύνη;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Από Βουλή, όχι. Από Δικαιοσύνη, ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για τρίτη φορά;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αλλά και από Βουλή και από Δικαιοσύνη, πρώτη φορά.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Από Βουλή, όχι. Δεν έχει ξαναγίνει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό θέλω να κρατήσω, κυρία Πρόεδρε, ότι δηλαδή η περίπτωση του προαστιακού είναι μία περίπτωση που η δικαιοσύνη την ψάχνει για τρίτη φορά και την ψάχνει και η Βουλή. Είναι μοναδική μία τέτοια περίπτωση. Νομίζω ότι καλώς την ψάχνουμε και εμείς και η δικαιοσύνη και προτείνω από τη δικογραφία, τις δύο εξετάσεις του κ. Οικονόμου και όλο το πρακτικό της εξέτασης του μάρτυρα, να τα στείλουμε, όπως κάναμε και χθες με την περίπτωση του κ. Καραφλού, στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, ζητώντας την αναψηλάφηση της υπόθεσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μάλιστα, κύριε συνάδελφε. Ευχαριστούμε.

Κύριε μάρτυς, θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ κάτι. Υπήρξε μία απόφαση του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Πρακτικό 393/2003, που έκρινε ότι η κατακυρωτική απόφαση είναι μη νόμιμη, επισημαίνοντας ότι μετετράπη η διαδικασία σε απευθείας ανάθεση εξ αιτίας της ύπαρξης μίας μόνο προσφοράς και μάλιστα με έκπτωση 0,964%.

Το έκτο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο παραπέμφθηκε η απόφαση του κλιμακίου, με την υπ’ αριθμόν 123/2003 απόφασή του επέλυσε τη διχογνωμία, λέγοντας ότι ήταν συγγνωστή η πλάνη στα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Σ.Ε. Έτσι είπε, τουλάχιστον, η απόφαση του έκτου Τμήματος. Όμως, δεν έκρινε επί της ουσίας την απόφαση.

Στη συνέχεια υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το Δεκέμβριο του 2006, που ακύρωσε την υπουργική απόφαση που ήθελε κατασκευή μόνο επίγειας γραμμής σε επιβαρημένες περιοχές κ.λπ. Αυτές δεν ήταν άξιες διερευνήσεως, αν δηλαδή το νομικό ζήτημα λύθηκε ή όχι ανεξάρτητα του δόλου. Μπήκε μόνο στο υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από την άλλη μεριά τι έγινε με το θέμα της εγκυρότητας ή όχι της συμβάσεως;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Κοιτάξτε, απ’ όσο μπορεί να θυμάμαι, υπήρχε η τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε για τη νομιμότητα της σύμβασης. Έκρινε ότι ήταν νόμιμη και δεν αντίκειται στους νόμους περί ελεύθερου συναγωνισμού ή απόδοσης στο μοναδικό μειοδότη ενός διαγωνισμού του έργου. Δηλαδή εν τέλει κρίθηκε νόμιμη η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ναι, γιατί η απόφαση αυτή, απ’ όσο έχω διαβάσει και εγώ, αναφέρεται στο δόλο. Μπήκε στο υποκειμενικό στοιχείο εκείνων που υπέγραψαν. Δεν έδωσε σαφή απάντηση για τη νομιμότητα.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Για τη νομιμότητα ως προς το θέμα του μοναδικού μειοδότη υπήρχε απόφαση, η οποία ήταν κάθετη στο ότι υπάρχει νόμιμη σύμβαση, έστω και αν είναι μοναδικός ο μειοδότης του διαγωνισμού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μάλιστα. Γι’ αυτό το λόγο και κρίθηκε ότι δεν χρήζει περαιτέρω έρευνας.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ως προς το θέμα της νομιμότητας της σύμβασης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μάλιστα.

Υπήρχε μια καταγγελία και μάλιστα υπήρξαν δημοσιεύματα ότι κατά το χρόνο που βρίσκονταν οι δικογραφίες στα χέρια σας υπήρξαν νέες καταθέσεις, όπου περιγράφονταν πέραν των άλλων και ευθύνες Υπουργών Μεταφορών -Βερελή, Λιάπη, Χατζηδάκη- που επόπτευαν τον Ο.Σ.Ε. και τον ΕΔΙΣΥ. Αφήνονταν αιχμές για πολιτικό χρήμα που πιθανόν διοχετεύτηκε το έτος 2005 για μελέτες και σε ημέτερους, αλλά και για εκβιασμούς ακόμη και μέσα από κασέτες. Από τις καταθέσεις αυτές προέκυψε ότι και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τον Ο.Σ.Ε., πέραν του Καραπάνου, είχαν εγγράφως απευθυνθεί στο Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Αυτά τα πράγματα εσείς τα ελέγξατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Αυτά υπήρχαν σε υπόμνημα που κατατέθηκε πριν έλθει για δεύτερη φορά η υπόθεση σε μένα. Γι’ αυτά τα θέματα δεν κατέθεσε με συγκεκριμένα ονόματα ουδέποτε κανείς. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν καταθέσεις με ονόματα που να λένε ότι ο τάδε έκανε το τάδε. Αλλιώς είναι αόριστα. Δεν τα θεωρώ σοβαρά πράγματα. Πρέπει να υπάρχουν καταθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Εσείς κάνατε έφοδο στα γραφεία των εργολάβων του Προαστιακού στις 28 Μαΐου;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Θα σας πω. Έγινε ένα ανώνυμο τηλέφωνο στο γραφείο. Δεν αποκάλυψε το όνομά του. Απλώς είπε ότι στα γραφεία του Ο.Σ.Ε. υπάρχουν άνθρωποι του εργολάβου που παίρνουν έγγραφα από το υλικό των συμβάσεων. Θεώρησα σκόπιμο να μεταβώ εκεί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Στην Κωνσταντινουπόλεως 251;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι, σε αυτά τα γραφεία. Νομίζω πως είναι της ΤΡΕΝΟΣΕ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Μετέβην εκεί, για να δω τι γίνεται. Γιατί όντως μου έκανε εντύπωση. Βέβαια, εκεί είδα ότι υπήρχαν ολόκληρα δωμάτια όπου ήταν στοιβαγμένα ντοσιέ με έγγραφα, που όλα αφορούσαν τη σύμβαση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κατασχέσατε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές το σκληρό δίσκο;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι. Δεν το θεώρησα σκόπιμο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Γιατί υπήρξε δημοσίευμα, που αναφέρει ότι είχαν αλλάξει τους κωδικούς, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση ακόμη και από τους επιβλέποντες. Αυτό δεν σας απασχόλησε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν μου ανέφερε κανένας κάτι τέτοιο. Μου είπαν ότι παίρνουν έγγραφα των συμβάσεων. Αυτό μου είπαν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Είναι αλήθεια ότι γι’ αυτόν το λόγο παραιτήθηκε μάλιστα και ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώην υπεύθυνος του ΕΔΙΣΥ;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν το ξέρω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Δεν τον γνωρίζετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι, τον ξέρω, αλλά δεν γνωρίζω γι’ αυτό το περιστατικό. Αυτός με εξυπηρέτησε, όταν πήγαμε εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ναι, και αναγκάστηκε σε παραίτηση εξ αυτής της αιτίας, απ’ ό,τι τουλάχιστον δείχνουν τα δημοσιεύματα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την κοινοπραξία, το έργο αποτιμήθηκε σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Πλην όμως μετά από το έργο αυτό άρχισε να ζητά η εταιρεία πανωπροίκια, με την έννοια των πρόσθετων έργων, που δεν αναφέρονταν μέσα στην αρχική σύμβαση και με συνεχείς αναθεωρήσεις τιμών. Δηλαδή επικαλείτο πρόσθετα έργα, λόγω χρονοβόρου διατήρησης εργοταξίου, μεγαλύτερου κόστους ασφάλειας, πρόσθετης εργασίας αγωγού κοινής ωφέλειας, κατεδαφίσεων κ.λπ. Αυτό το αίτημα πολλαπλασίαζε το τίμημα του έργου, σε βάρος, βεβαίως, των φορολογούμενων. Αυτή την εκδοχή την αξιολογήσατε; Την προσεγγίσατε; Τι ζητούσε η SIEMENS πανωπροίκι;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Βάσει της πραγματογνωμοσύνης είχε ζητηθεί από τους πραγματογνώμονες να ερευνήσουν αν λόγω της παράτασης του έργου έχει υποστεί ζημιά ο ΟΣΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποια πραγματογνωμοσύνη αναφέρεστε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Σε αυτήν του 2005.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Μιλάτε γι’ αυτήν του Παναγιώτη Αποστολόπουλου;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν θυμάμαι ονόματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αναγνωρίζετε την πραγματογνωμοσύνη; Αυτή την ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν την θυμάμαι. Αναφέρομαι σε αυτήν που έγινε το 2009.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι το 2005;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι για το 2009 μιλάω και σε αυτό αναφέρομαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας καταθέτω την πραγματογνωμοσύνη του 2005, η οποία έγινε ενώπιον του πταισματοδίκη και δείχνει ότι επήλθε ζημία εις βάρος του Ο.Σ.Ε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ακριβώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απέκρυψαν την πραγματογνωμοσύνη από τον Εισαγγελέα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δεν είχε τεθεί υπ’ όψιν του κυρίου Οικονόμου αυτή;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέει «όχι» ο κ. Οικονόμου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Πρώτη φορά τη βλέπετε αυτήν την πραγματογνωμοσύνη;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν τη θυμάμαι καθόλου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αντ’ αυτής υπήρχε άλλη στη δικογραφία;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, εδώ προκύπτει ένα θέμα σοβαρό, ότι δεν εδόθη στη δικαιοσύνη…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένο, ένα λεπτό. Αυτή η πραγματογνωμοσύνη λέει ότι έχει δοθεί σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται ύστερα από την καταγγελία Καραπάνου και με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 78 από 1/3/2005 έγγραφο του 18ου Προανακριτικού Τμήματος του Πταισματοδικείου Αθηνών. Μάλιστα τότε διορίστηκε πραγματογνώμονας ενώπιον της Πταισματοδίκου Αναστασοπούλου Δήμητρας. Ήταν στοιχείο της δικογραφίας, προφανώς, επί ζημία κ.λπ.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Λέει για Ναυπηγεία; Συγγνώμη, αλλά αυτή η υπόθεση δεν αφορά αυτή τη δικογραφία. Η δικογραφία αυτή αφορά την κατασκευή του έργου, δηλαδή στο σιδηροδρομικό έργο και το ηλεκτρομηχανολογικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Που στηρίχθηκε στη μήνυση Καραπάνου.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η μήνυση Καραπάνου περιείχε και αυτό το στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι, αλλά αυτό δεν ήταν αντικείμενο της δικής μας έρευνας. Αυτό θέλω να σας πω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπήκατε δηλαδή καθόλου εσείς σε αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν είχαν σχέση με εμάς αυτά. Εμείς ερευνούσαμε το θέμα της κατασκευής των γραμμών. Το δικό μας αντικείμενο έρευνας ήταν η κατασκευή του σιδηροδρόμου και του ηλεκτρομηχανολογικού έργου. Όχι βαγόνια. Το διευκρινίζω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δηλαδή η δεύτερη πραγματογνωμοσύνη που προσκόμισε τώρα ο κ. Καμμένος αφορά βαγόνια;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι, αφορά βαγόνια. Ενδεχομένως, υπάρχει άλλη δικογραφία σε αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό ακριβώς ήθελα να αποδείξω, κυρία Πρόεδρε, ότι εδώ η μήνυση Καραπάνου, ενώ έχει διάφορα θέματα –παραδείγματος χάρη, το έργο του Προαστιακού, τα βαγόνια- με τα οποία έχει ασχοληθεί η δικαιοσύνη, δεν εδίδετο στους χειριστές δικαστικούς λειτουργούς το σύνολο της δικογραφίας. Παραδείγματος χάρη, χειριστήκατε το θέμα των νέων. Έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Το επιβεβαιώνετε αυτό;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χειριστήκατε το θέμα της απευθείας ανάθεσης που δόθηκε, για να κλείσει η τρύπα στους Αγίους Αναργύρους;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ λοιπόν έχουμε τρίτη δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Δηλαδή τι κομμάτι ακριβώς σας ανέθεσαν να διερευνήσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Την κατασκευή του έργου Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες σε σχέση με το ότι υπήρχε το θέμα του μοναδικού μειοδότη, αυτό το 0,900.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο ίδιος ο εργολάβος που πήρε ως μοναδικός μειοδότης το έργο, πήρε και απευθείας ανάθεση εκ των υστέρων για να βουλώσει το έργο στους Αγίους Αναργύρους. Δηλαδή έχουμε τη μία πράξη και έχουμε και συνέχεια της πράξεως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Έγινε τροποποίηση και το έργο από επίγειο έγινε υπόγειο και αναγκάστηκαν να γκρεμιστούν αυτά που είχαν φτιάξει οι εργολάβοι και να προστεθούν νέες αμοιβές, οι οποίες πολλαπλασίασαν το κόστος του έργου;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν το ξέρω αυτό. Γνωρίζω ότι το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Την εποχή της έρευνάς σας, υπάρχουν δημοσιεύματα γι’ αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν διαβάζω τα δημοσιεύματα ούτε ξέρω τι ακριβώς έχει γραφτεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Ξέρετε τι είχε γίνει με ένα διαγωνισμό απευθείας για τον τερματικό εξοπλισμό των τρένων;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Δηλαδή εσείς μόνο αυτό το κομμάτι ελέγξατε και τίποτα άλλο.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι, σε σχέση με απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Και οι πραγματογνώμονες είπαν ότι δεν έχει προκύψει ζημία του δημοσίου. Αυτό θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Η κυρία Δημητρίου είναι η ίδια με την κυρία Δημητρίου που σας είχε πει να συνεχίσετε τη διαδικασία και να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Ο φάκελος βρίσκεται για υποβολή πρότασης εκ μέρους της κυρίας εισαγγελέως;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Ευχαριστώ.

Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Την εποχή που ερευνάτε και στην πρώτη φάση, το 2007, πριν καταλήξετε στην πρώτη σας πρόταση να αρχειοθετηθεί και πολύ περισσότερο πριν καταλήξετε στη δεύτερη πρότασή σας να αρχειοθετηθεί, έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο SIEMENS-Ελλάδα, έχουν υπάρξει καταθέσεις μαρτύρων-στελεχών της SIEMENS και καταδίκες στη Γερμανία. Εκεί σ’ αυτό το υλικό της γερμανικής δικογραφίας υπάρχουν καταθέσεις που μιλάνε για κάποιον κύριο Μπρουνοφλαντ, ο οποίος είναι υπεύθυνος από τη SIEMENS για τον τομέα των μεταφορών και ο οποίος διακινεί μαύρο χρήμα και δίνει μίζες στην Ελλάδα για να παίρνει η SIEMENS δουλειές. Στις αρχές του 2008 έχουν μεταβεί οι εισαγγελείς Έλληνες μετά από πρόσκληση των γερμανικών δικαστικών αρχών, να πάρουν υλικό. Από τον Γενάρη του 2007 η γερμανική δικαιοσύνη λέει στην ελληνική δικαιοσύνη «κοιτάξτε, υπάρχει ένα σκάνδαλο που ερευνούμε και έχει ένα κομμάτι που σας αφορά, ελάτε να δείτε τι σας ενδιαφέρει». Εσείς στη δική σας έρευνα, στην πρώτη φάση, επιδιώξατε να γίνετε κοινωνός αυτού του κομματιού που λέγεται SIEMENS, μίζες, μεταφορές, τρένα;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όταν έχεις μια ποινική δίωξη η οποία αφορά απιστία, δεν σε ενδιαφέρει η δωροδοκία. Εμείς ενεργούμε με διάφορους δικονομικούς κανόνες. Το αν υπάρχει δωροδοκία, θα έπρεπε να έχει προκύψει από την ποινική δίωξη, από την προκαταρκτική εξέταση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς ως ανακριτής –και συγχωρήστε μου την ερώτηση γιατί εγώ είμαι μηχανικός- ερευνώντας μια υπόθεση, δεν έχετε τη δυνατότητα με γνώμονα την αναζήτηση της αλήθειας και την εναρμόνιση με το περί δικαίου αίσθημα, να προτείνετε σ’ αυτόν που σας έδωσε την εντολή, τη διεύρυνση της κατηγορίας, την τροποποίησή της αν πέσετε πάνω σε στοιχεία που το επιβάλλουν; Δεν θα μπορούσατε να το κάνετε; Δεν θα μπορούσατε να πείτε «βρε παιδιά, εδώ δεν υπάρχει μόνο ανάγκη έρευνας για απιστία, αλλά υπάρχει και ανάγκη έρευνας για δωροδοκία»;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ο ανακριτής στηρίζεται στα στοιχεία που υπάρχουν στην προκαταρκτική εξέταση. Στην προκαταρκτική εξέταση δεν υπήρχε οτιδήποτε σε σχέση με δωροδοκία. Δεν μπορείς να επεκτείνεις τη δίωξη. Πρέπει να υπάρξουν στοιχεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν εσείς ως χειριστής του θέματος, όχι από τα χαρτιά που σας δίνουν που έχουν γραφτεί προγενέστερα, αλλά την ώρα που ψάχνετε, από κάπου αλλού σας έρθει μια πληροφορία που είναι σχετική με το θέμα σας, δεν έχετε τη δυνατότητα να διευρύνετε προς τα εκεί την έρευνά σας; Ο κ. Σαρτζετάκης όταν ερευνούσε την υπόθεση Γκοτσαμάνη, κοίταγε μόνο τα χαρτιά;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά τότε είχε μια ανθρωποκτονία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Καλό είναι να τη μελετήσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Σε περίπτωση που κάποιος φέρει υλικό που αφορά δωροδοκία, θα μπορούσα κάλλιστα να τη διαβιβάσω στην ποινική δίωξη να γίνει μια προκαταρκτική εξέταση και να ασκηθεί στη συνέχεια ποινική δίωξη για δωροδοκία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί δεν το κάνατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Μα, δεν είχα στοιχεία για δωροδοκία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν διαβάζατε εφημερίδες; Δεν ακούγατε ραδιόφωνο, τηλεόραση;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Το ότι διαβάζεις εφημερίδες δεν υπάρχει κανένας που να το αμφισβητεί. Αλλά το θέμα είναι αν υπάρχουν στοιχεία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Καλέσατε αυτούς που γράφανε αυτά τα πράγματα ως μάρτυρες να σας πουν τι γνωρίζουν για την υπόθεση;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Μα, δεν είχα πράξη στην ποινική δίωξη για δωροδοκία, πώς θα τους καλούσα;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τους συναδέλφους σας που πήγαν στη Γερμανία και πήραν υλικό, τους αναζητήσατε για να δείτε αν είχαν κάτι σχετικό με τρένα;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όχι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, επαναλαμβάνω με έμφαση ότι θα πρέπει με ομόφωνη απόφασή της η Εξεταστική Επιτροπή και με σχετική επιστολή να ζητήσει την αναψηλάφηση της υπόθεσης. Ευτυχώς η δικαιοσύνη το ψάχνει. Να συνοδεύσει την επιστολή μας το πλήρες κείμενο των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών με τις ερωτήσεις μας και τις απαντήσεις του μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Κύριε Πρόεδρε, αυτή η σύμβαση τελικά έχει περατωθεί μέχρι σήμερα;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Απ’ ό,τι είχα μάθει τότε, πέρυσι τον Απρίλιο, δεν είχε περατωθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Υπήρξαν κάποιες παρατάσεις. Αυτές οι παρατάσεις ήταν νόμιμες;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Ναι. Αντικείμενο της πραγματογνωμοσύνης ήταν να δει αν ήταν όντως επιβεβλημένες. Και απ’ ό,τι είχα συγκεντρώσει και από μαρτυρικό υλικό, οι παρατάσεις είχαν δοθεί γιατί είχε επανειλημμένα σταματήσει το έργο λόγω αποφάσεων αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Ναι, αλλά δεν είχε γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ. κι αυτό ήταν ευθύνη της εταιρείας.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Γίνεται έλεγχος της περιβαλλοντικής μελέτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εφόσον κρίθηκε ότι υπάρχει νομιμότητα, συνεχίζεται το έργο.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το γεγονός αυτών των επανειλημμένων παρατάσεων και της καταβολής τιμών αναθεωρημένων, προσαύξησε το ποσοστό της έκπτωσης; Δηλαδή μπορεί να ήταν 0,1% όταν έγινε η σύμβαση, αλλά με τις συνεχείς παρατάσεις και τις αναθεωρήσεις, δεν κέρδισε η SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Όταν παρατείνετε μια δημόσια σύμβαση προβλέπεται αναθεώρηση τιμών βάσει καταστάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δηλαδή η αύξηση αυτή δίνεται αν για παράδειγμα αυξηθεί η τιμή του χάλυβα ή των εργατικών ή των υλικών εν γένει της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση, δεν δίνεται το σύνολο της αύξησης αλλά ένα ποσοστό αυτής βάσει των τιμών αναθεωρήσεων.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ποσοστό που έφτασε τέλος πάντων το τίμημα με αυτές τις αναθεωρήσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Αν θυμάμαι, έγραφε η πραγματογνωμοσύνη –με κάθε επιφύλαξη αυτό- ότι οι αναθεωρήσεις είναι γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τότε.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε κατάπτωση ποινικών ρητρών λόγω των καθυστερήσεων σε βάρος της εταιρείας;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Απ’ ό,τι θυμάμαι δεν υπήρχαν στη σύμβαση ποινικές ρήτρες.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το έχετε ξαναδεί αυτό στα χρονικά σας ως δικαστής;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Κοιτάξτε, όλα τα έχουμε δει.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σε μία συμφωνία να μην υπάρχει κάτι, μία ασφαλιστική δικλείδα για την εκπνοή της νόμιμης συμβατικής προθεσμίας;

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Τα πάντα. Όλα συναντώνται.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας ευχαριστώ.

Κύριε Πρόεδρε, έχει υποβληθεί από τον κ. Παπαδημούλη ένα αίτημα, μιας και εκκρεμεί ο φάκελος στην κ. εισαγγελέα εφετών, την κ. Δημητρίου, η οποία είναι η ίδια που διέταξε την περαιτέρω διερεύνηση και την πραγματογνωμοσύνη, όπως προέκυψε και από την κατάθεση του Προέδρου κ. Οικονόμου, να ζητήσουμε να επαναληφθεί η διαδικασία, δηλαδή να διαταχθεί περαιτέρω ανάκριση και περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη ενόψει και των δημοσιευμάτων που υπήρξαν μετά την παράδοση του φακέλου εκ μέρους του κ. Οικονόμου ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το σκάνδαλο «προαστιακός» με όλες τις αρνητικές επενέργειές του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ δεν είμαι αρνητικός σ’ αυτό. Οργανώστε το. Συνεννοηθείτε με τον κ. Παπαδημούλη και συντάξτε το σχετικό κείμενο για να προχωρήσει με ευθύνη σας.

Υπάρχει άλλος συνάδελφος που θέλει να ρωτήσει το μάρτυρα; Όχι.

Κύριε Οικονόμου, πάντα δεσμευμένος με την Επιτροπή μας, είστε ελεύθερος. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΜΑΡΤΥΣ (Δημήτριος Οικονόμου): Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Δημήτριος Οικονόμου εξέρχεται από την Αίθουσα)