21 Σεπτεμβρίου 2010

Παρακαλάει να συναντήσει τον Γκρουέφσκι στη Νέα Υόρκη ο ΓΑΠ!!

Ραντεβού με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των «καλών προθέσεων» της Αθήνας για επίλυση του ζητήματος και ως συνέχεια των «παράλληλων» διαπραγματεύσεων που διεξάγει με τη σκοπιανή ηγεσία, η οποία όμως δεν έχει δείξει ακόμη απτά δείγματα συμβιβασμού.

Τυπική η ημίωρη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαν Κι Μουν Τη συνάντηση (με τον Γκρουέφσκι) προανήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά την ημίωρη τυπική συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ στην έδρα του Οργανισμού. Σε σχετική ερώτηση της «Ε» αν προτίθεται να συναντηθεί με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου αρχικά απάντησε ότι το «έχουμε ζητήσει», για να διευκρινίσει αργότερα το γραφείο του πρωθυπουργού σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους ότι «αυτό έχει συζητηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, εφόσον έρθει ο Γκρούεφσκι».

Διαρροές στον κυριακάτικο Τύπο για τυχόν εξελίξεις στο ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή. «Ο Γκρούεφσκι δεν έχει τη θέληση να κάνει το βήμα. Πώς θα πάει σε δημοψήφισμα όταν έχει δώσει ο ίδιος ντιρεκτίβα στα μέλη του κόμματός του ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα;» αναρωτήθηκε η ίδια πηγή. Πάντως, σήμερα στο πλαίσιο αυτής της «κινητικότητας» ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης παραμένει το τελευταίο διάστημα «εκτός νυμφώνος» σε όλες τις τελευταίες επικοινωνίες που φέρεται να έχουν Αθήνα και Σκόπια μέσω δικών τους «καναλιών».

Μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε ραντεβού στο ξενοδοχείο του με αξιωματούχους έξι ισχυρών εβραϊκών οργανώσεων (AIPAC, AJC, World Jewish Council, Anti-Defamation League, κ.ά.), ένα 24ωρο πριν συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη.

Άνοιγμα στο εβραϊκό λόμπι

Η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τις εβραϊκές οργανώσεις χαρακτηρίστηκε από έμπειρο διπλωμάτη ιδιαίτερα «αναβαθμισμένη», που στόχο έχει μια ελληνοεβραϊκή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και μια εμβάθυνση της σχέσης του τριγώνου Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ. Το εβραϊκό λόμπι δείχνει με συγκεκριμένες ενέργειες ότι έχει εγκαταλείψει τη μέχρι πρότινος υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Η παρουσία για πρώτη φορά του εκτελεστικού διευθυντή της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, σε συνέδριο των Κυπρίων απόδημων τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία, έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι τόσο το αμερικανοεβραϊκό λόμπι όσο και το Ισραήλ προσπαθούν να βρουν τρόπους «αντίδρασης» για τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας-Τελ Αβίβ. *

! Το ραντεβού Παπανδρέου-Αχμαντινετζάντ δεν ήταν στην αρχική ατζέντα των συναντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού και έγινε γνωστό μόλις χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τη συνάντηση ζήτησε η Τεχεράνη και σχετίζεται άμεσα με τον υπό εκκόλαψη «άξονα» που επιχειρείται να στήσουν Αθήνα και Τελ Αβίβ (ΣΣ. Θα τα ακούσει από τον Αχμαντινετζάντ...)

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=204721