Η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Πέτρο Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν κατά πολλούς μια κίνηση απελπισίας στην προσπάθεια που κάνει το κυβερνών κόμμα να μην έχει μεγάλες απώλειες στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αφού ή ήττα θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.
Από την άλλη Ν.Δ. στηρίζει για τη θέση του Περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο τον Δημήτρη Δράκο έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει πάρα πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως από τη θέση του Νομάρχη για 13 χρόνια και όχι μόνο…
Εμείς από την πλευρά μας βάζουμε ορισμένα ερωτήματα και με βάση τα δεδομένα που υπάρχου τα απαντάμε -πάλι εμείς με βάση τις πηγές μας και το ρεπορτάζ που κάναμε- για να σας δώσουμε την εικόνα που διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο για τις Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στα μέσα Σεπτεμβρίου…
- Ένα πρώτο απλό ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος είναι γιατί να ψηφίσω το Δημήτρη Δράκο για Περιφερειάρχη;
Γιατί είναι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Την υπηρετεί δεκαπέντε χρόνια συνολικά. Δεκατρία χρόνια είναι νομάρχης. Τα τελευταία τέσσερα, πρόεδρος των Ελλήνων Νομαρχών στην ΕΝΑΕ.
- Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά;
Έχει βαθιά γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων. Γνωρίζει καλά την Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ. Τόσο ως προς τις αδυναμίες τους, τις οποίες, ο Δημήτρης Δράκος έχει την πείρα να τις αντιμετωπίσει. Όσο και ως προς τις δυνατότητές τους, που έχει τη γνώση να τις αξιοποιήσει.
- Γιατί να μη δοθεί μία αυτοδιοικητική ευκαιρία στον αντίπαλό του Πέτρο Τατούλη, θα ρωτούσε κάποιος;
Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι εργαστήριο χημείας για να κάνει κανείς πειράματα. Ούτε και τηλεοπτικό πάνελ, για να επιλέγουμε υποψηφίους με βάση τον επικοινωνισμό που εκπέμπουν.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Χρειάζονται έμπειροι και δοκιμασμένοι αυτοδιοικητικοί. Όχι άνθρωποι που αναζητούν πρόσκαιρους ρόλους.
- Κάποιος, θα αναρωτηθεί. Τι κρύβεται πίσω από τη φράση «πρόσκαιροι ρόλοι»;
Ο Δημήτρης Δράκος ήταν πάντα στην Αυτοδιοίκηση. Την υπηρετεί σε όλη την πορεία του. Και θα παραμείνει εκεί. Δεν είχε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή και ούτε προσβλέπει να μεταβεί, ή να επιστρέψει σε αυτή. Ήταν, είναι και θα είναι ταγμένος στην τοπική κοινωνία και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αντίθετα, ο Πέτρος Τατούλης δεν έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και δεν αναδεικνύει κανέναν αυτοδιοικητικό λόγο, ή επιχείρημα. Ούτε έχει μπει σε μία βαθιά μελέτη των θεμάτων. Είναι εμφανές ότι ως γέφυρα για επιστροφή του στην κεντρική πολιτική, θέλει να χρησιμοποιήσει την Περιφέρεια. Ακόμη και η επικοινωνιακή του στρατηγική, στραμμένη προς τα αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια είναι και όχι προς την κοινή γνώμη της Πελοποννήσου.
- Καταλογίζεται στο Δημήτρη Δράκο η άποψη ότι τάχτηκε ενάντια στον «Καλλικράτη». Ισχύει αυτό; Και αν ναι, πως θα εφαρμόσει, κάτι που ο ίδιος πολέμησε;
Όσοι του προσάπτουν κάτι τέτοιο, είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν το άλμα προόδου στην Αυτοδιοίκηση.
Ως νομάρχης, αλλά και ως πρόεδρος των Ελλήνων Νομαρχών, ο Δημήτρης Δράκος ηγήθηκε και ηγείται μίας συνολικής προσπάθειας των αυτοδιοικητικών για μία πραγματική Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Στόχος, της προσπάθειας, είναι να καταστεί ο πολίτης αφεντικό στις αποφάσεις και τις προτεραιότητες που καθορίζουν την ίδια τη ζωή του. Αυτό σημαίνει Περιφερειακή Δημοκρατία!
Στόχος της προσπάθειας, είναι να φύγουν αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει πραγματική Αποκέντρωση!
Στόχος της προσπάθειας, είναι να δοθούν οι ανάλογες οικονομικές δυνατότητες στους ΟΤΑ για να τα βγάλουν πέρα με τις αρμοδιότητες. Αυτό σημαίνει οικονομική επάρκεια και αυτοτέλεια!
Ο «Καλλικράτης» βρίσκεται σε απόσταση από μία τέτοια μεταρρύθμιση.
Παρουσιάζει αστοχίες, κενά και αντιφάσεις, ως προς το σχέδιο της οργάνωσης.
Αντί να εκχωρεί στους ΟΤΑ αρμοδιότητες, φορτώνει στην πλάτη τους βάρη.
Και αντί να τους δίνει πόρους, για τα βάρη αυτά, βάζει ψαλίδι στη χρηματοδότηση.
Ο Δημήτρης Δράκος θα δουλέψει πάνω στην πραγματικότητα που λέγεται «Καλλικράτης». Με την εμπειρία του όμως, θα καλύψει τις ατέλειες, θα αποφύγει τις αστοχίες και θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά σημεία βελτίωσής του στην πράξη.
Με τη διεκδικητικότητά του και την αγωνιστικότητά του επίσης, τις οποίες έχει αποδείξει σε όλη τη θητεία του μέσα στην Αυτοδιοίκηση, θα επιβάλλει να πάρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την κεντρική διοίκηση, το κομμάτι που δικαιούται και πολλά περισσότερα ακόμη.
- Ως υποψήφιος με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, ο Πέτρος Τατούλης δεν θα έχει περισσότερες προσβάσεις στο κεντρικό σύστημα; Δεν θα μπορεί να διεκδικήσει και να καταφέρει περισσότερα, είναι ένα ερώτημα που μπαίνει και βρίσκεται στα χείλη των ψηφοφόρων της Πελοποννήσου…
Αυτό θα έστεκε ως υπόθεση, αν εγγυόταν κανείς πως θα παραμείνει η ίδια κυβέρνηση για πολλά χρόνια. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο;
Αλλά η κύρια και ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα, είναι άλλη: Ότι ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ, ο Πέτρος Τατούλης δεν αποκτά προσβάσεις στην κυβέρνηση, αλλά δεσμεύσεις έναντι αυτής. Δεσμεύσεις, να καλύπτει κακώς κείμενα. Να μην ενοχλεί το κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης. Και να μην προβαίνει σε αγωνιστικές κινήσεις και διεκδικήσεις.
- Ναι αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τον Δημήτρη Δράκο επί Ν.Δ.
Δεν είναι καθόλου έτσι.
Ως νομάρχης, απαιτούσε και πετύχαινε να μετακινεί υπουργούς από τα γραφεία τους, για να παραβρεθούν οι ίδιοι στον τόπο κάθε προβλήματος που προέκυπτε.
Ως πρόεδρος των Ελλήνων Νομαρχών, πίεζε δραστικά το κεντρικό κράτος για περισσότερη φροντίδα και περισσότερη χρηματοδότηση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ΟΤΑ.
Ακόμη και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ήγειρε δυναμικά αιτήματα και διεκδικήσεις, που κάποιοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν υπερβολικές.
- Υπάρχει όμως μία μικρή, αλλά θορυβώδης μερίδα του Μεσσηνιακού Τύπου ισχυρίζεται ότι η Νομαρχία δεν απέδωσε έργο. Τι απαντάει ο Δημήτρης Δράκος και το περιβάλλον του;
Κάποιοι βρίσκουν πάτημα στο γεγονός ότι ο Δημήτρης Δράκος είναι έντιμος και σεμνός και δεν σκορπίζει δημόσιο χρήμα για διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις γύρω από το τεράστιο έργο που αφήνει στα μέρη του.
Αν κοιτάξει κανείς τους συγκριτικούς πίνακες απολογισμού έργου ανά Νομαρχία, θα διαπιστώσει ότι η Μεσσηνία βρίσκεται μπροστά από όλους.
Είναι μάλιστα απίστευτα αντιφατικό το γεγονός ότι εκείνη η μερίδα του Τύπου που διασπείρει τέτοιες αρνητικές εντυπώσεις, έχει κάνει αμέτρητα ρεπορτάζ και δημοσιεύσεις για το έργο του Δημήτρη Δράκου στο νομό του.
Λίγα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανάμεσα σε έναν μακρύ κατάλογο έργων…
- Στη Μεσσηνία έχουν γίνει 70 οδικά έργα που ξεπερνούν τα 250 χλμ.
- Εγγειοβελτιωτικά, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
- Μόνο το φράγμα των Φιλιατρών, που είναι αποτέλεσμα της δυναμικής διεκδίκησης του Δημήτρη Δράκου, κόστισε 44 εκατ. ευρώ
- Κατασκευάστηκαν 200 νέες αίθουσες σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια.
Βέβαια, πίσω από την υπονόμευση της απήχησης του έργου του από μία μικρή μερίδα του Τύπου, κρύβεται πολιτικός δόλος και σκοπιμότητα και πάνω απ’ όλα, μένος για το γεγονός ότι ο Δημήτρης Δράκος ουδέποτε δέχτηκε να μπει στα δεσμά της ομηρείας οποιουδήποτε.
- Ένα ακόμα θέμα που σχολιάζει η πλευρά του κ. Δράκου είναι ότι ο Πέτρος Τατούλης δεν διακρίνεται ως προς την ανεξαρτησία του. Ήταν από τους πρώτους που αντιτάχτηκαν στα τρωτά της κυβέρνησης ΝΔ!
Το τελευταίο είναι εντελώς λάθος. Όσο ήταν υφυπουργός ο Πέτρος Τατούλης παρέμενε σιωπηλός. Επομένως δε μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής εκ των υστέρων.
Αντίθετα, θυμήθηκε να εκτοξεύσει κατηγορώ, την ημέρα που τέθηκε εκτός κυβέρνησης. Πράγμα που δεν έκαναν άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί, οι οποίοι επίσης αντικαταστάθηκαν.
Μάλιστα, υπονόμευσε τη Ν.Δ., όχι σε μια εποχή που είχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά την εποχή που στηριζόταν σε έναν οριακό αριθμό βουλευτών.
- Ο κ. Τατούλης, θα μπορούσε να πει κάποιος, υποστηρίζει ότι ως υφυπουργός, είχε στείλει επιστολές στον Κώστα Καραμανλή με τις οποίες του επεσήμαινε τα κακώς κείμενα. Τι απαντάει σε αυτό η πλευρά του κ. Δράκου;
Αν ισχύει αυτό, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από υφυπουργός εφόσον δεν εισακούστηκε με τις επιστολές του, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Και αφού παραιτείτο, μετά να έκανε δημόσια παρέμβαση. Αντίθετα, κράτησε τις επιστολές ως κρυφό όπλο, για να τις πετάξει στη δημοσιότητα την εποχή που η Ν.Δ. είχε μόλις 152 βουλευτές και να προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
- Μάλιστα άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Δράκου απαντούν στον κ. Τατούλη που λέει ότι τώρα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ούτε για μία στιγμή δεν ίσχυσε αυτό στην πραγματικότητα. Υπήρξε συμφωνία και μεθόδευση από την αρχή. Κατόπιν, ήρθε το γεγονός της στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΠαΣοΚ, για να επιβεβαιώσει ότι τα πάντα ήταν εξαρχής στημένα. Απλά, το ΠαΣοΚ τον άφησε ένα διάστημα να «περπατήσει» ως τάχα ανεξάρτητος, για να έρθει μετά να του δώσει την στήριξη του. Θέλησαν ξεκάθαρα να ξεγελάσουν τον Πελοποννησιακό Λαό Τατούλης και ΠαΣοΚ.
- Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τατούλης επιμένει πως δεν είναι ΠαΣοΚ. Η πλευρά του κ. Δράκου έχει έτοιμη την απάντηση.
Είναι ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΠαΣοΚ. Και αυτό σημαίνει ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση. Η θέση του Πέτρου Τατούλη είναι πρωτοφανής. Μιλάει σε φίλους του ΠαΣοΚ και θέλει να τους πείσει πως απαρνιέται τη ΝΔ. Μιλάει σε φίλους της ΝΔ και θέλει να τους πείσει πως απαρνιέται το ΠαΣοΚ. Απομένει να δούμε, τι θα πει στους φίλους του ΛΑΟΣ!
- Ένα επιχείρημα από την πλευρά του κ. Τατούλη για να αποδείξει πως δεν είναι κυβερνητικός, είναι πως δεν είναι ευχάριστο το Μνημόνιο. Οι άνθρωποι του κ. Δράκου έχουν έτοιμη και σε αυτόν τον ισχυρισμό του κ. Τατούλη την απάντηση…
Απλά λέει το αυτονόητο. Ποιος θα ήταν τόσο αφελής, ώστε να έλεγε ότι το Μνημόνιο είναι ευχάριστο; Το ερώτημα για τον Πέτρο Τατούλη είναι απλό: τίθεται υπέρ, ή κατά της απόφασης της κυβέρνησης να υπογράψει το Μνημόνιο και να το ψηφίσει; Γιατί έχει δηλώσει (και αυτό είναι αδιάψευστο), ότι αν ήταν μέλος της τωρινής Βουλής ο ίδιος, θα το ψήφιζε.
- Ψηφοφόρος στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «Είμαι Ν.Δ., αλλά ο Πέτρος Τατούλης κάποτε μου στάθηκε. Βρίσκομαι σε δίλημμα! Τι να κάνω;». Και σε αυτό το δίλημμα, του ψηφοφόρου που σκέπτεται έτσι, η παράταξη του κ. Δράκου έχει την απάντηση…
Κατανοητός ο ανθρώπινος και συναισθηματικός παράγοντας. Αλλά στις εκλογές, επικρατεί η πολιτική κρίση και συνείδηση του πολίτη. Μπορεί να νιώθει κανείς πως χρωστάει προσωπικά στον Τατούλη. Αλλά και εκείνος, χρωστάει στον ψηφοφόρο να τηρεί στην πορεία του μία συνεπή πολιτική γραμμή. Τα όσα έκανε παλιά που ήταν στη ΝΔ και όσα λέει τώρα που πάει με το ΠαΣοΚ, δε δικαιολογούν καμιά συνέπεια. Και αυτό, πρέπει να αξιολογείται και να κρίνεται καθαρά με πολιτικούς όρους, σε μία εκλογική αναμέτρηση.
- Αν χρεώνεται ο Πέτρος Τατούλης στο ΠαΣοΚ, ο Δημήτρης Δράκος δεν χρεώνεται ανοιχτά στη Ν.Δ., θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Είναι ικανός να φέρει στο συνδυασμό του άλλες ψήφους; Με ειλικρίνεια το περιβάλλον του κ. Δράκου απαντάει…
Ο Δημήτρης Δράκος δεν έχει ποτέ του κρύψει από ποιο κόμμα προέρχεται. Και στη υπόθεση στήριξης της υποψηφιότητάς του, ούτε εκείνος, ούτε η ΝΔ χρησιμοποίησαν κόλπα αποπροσανατολισμού του Πελοποννησιακού Λαού, όπως έκαναν ΠαΣοΚ και Τατούλης.
Από εκεί και πέρα όμως, ο Δημήτρης Δράκος έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με ικανούς ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις. Τόσο ως νομάρχης, όσο και ως πρόεδρος στην ΕΝΑΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις επίσημες επαφές του ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ, πάντοτε καλούσε μαζί του τη Μειοψηφία και της έδινε φωνή.
Ο Δημήτρης Δράκος δεν είναι μόνο Νεοδημοκράτης. Πάνω απ’ όλα, είναι Δημοκράτης. Και η πρότασή του για την Πελοπόννησο απευθύνεται σε ολόκληρο το λαό της.
Εμείς από την πλευρά μας βάζουμε ορισμένα ερωτήματα και με βάση τα δεδομένα που υπάρχου τα απαντάμε -πάλι εμείς με βάση τις πηγές μας και το ρεπορτάζ που κάναμε- για να σας δώσουμε την εικόνα που διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο για τις Περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στα μέσα Σεπτεμβρίου…
- Ένα πρώτο απλό ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος είναι γιατί να ψηφίσω το Δημήτρη Δράκο για Περιφερειάρχη;
Γιατί είναι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης. Την υπηρετεί δεκαπέντε χρόνια συνολικά. Δεκατρία χρόνια είναι νομάρχης. Τα τελευταία τέσσερα, πρόεδρος των Ελλήνων Νομαρχών στην ΕΝΑΕ.
- Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά;
Έχει βαθιά γνώση των αυτοδιοικητικών θεμάτων. Γνωρίζει καλά την Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ. Τόσο ως προς τις αδυναμίες τους, τις οποίες, ο Δημήτρης Δράκος έχει την πείρα να τις αντιμετωπίσει. Όσο και ως προς τις δυνατότητές τους, που έχει τη γνώση να τις αξιοποιήσει.
- Γιατί να μη δοθεί μία αυτοδιοικητική ευκαιρία στον αντίπαλό του Πέτρο Τατούλη, θα ρωτούσε κάποιος;
Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι εργαστήριο χημείας για να κάνει κανείς πειράματα. Ούτε και τηλεοπτικό πάνελ, για να επιλέγουμε υποψηφίους με βάση τον επικοινωνισμό που εκπέμπουν.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Χρειάζονται έμπειροι και δοκιμασμένοι αυτοδιοικητικοί. Όχι άνθρωποι που αναζητούν πρόσκαιρους ρόλους.
- Κάποιος, θα αναρωτηθεί. Τι κρύβεται πίσω από τη φράση «πρόσκαιροι ρόλοι»;
Ο Δημήτρης Δράκος ήταν πάντα στην Αυτοδιοίκηση. Την υπηρετεί σε όλη την πορεία του. Και θα παραμείνει εκεί. Δεν είχε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή και ούτε προσβλέπει να μεταβεί, ή να επιστρέψει σε αυτή. Ήταν, είναι και θα είναι ταγμένος στην τοπική κοινωνία και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αντίθετα, ο Πέτρος Τατούλης δεν έχει σχέση με την Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και δεν αναδεικνύει κανέναν αυτοδιοικητικό λόγο, ή επιχείρημα. Ούτε έχει μπει σε μία βαθιά μελέτη των θεμάτων. Είναι εμφανές ότι ως γέφυρα για επιστροφή του στην κεντρική πολιτική, θέλει να χρησιμοποιήσει την Περιφέρεια. Ακόμη και η επικοινωνιακή του στρατηγική, στραμμένη προς τα αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια είναι και όχι προς την κοινή γνώμη της Πελοποννήσου.
- Καταλογίζεται στο Δημήτρη Δράκο η άποψη ότι τάχτηκε ενάντια στον «Καλλικράτη». Ισχύει αυτό; Και αν ναι, πως θα εφαρμόσει, κάτι που ο ίδιος πολέμησε;
Όσοι του προσάπτουν κάτι τέτοιο, είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν το άλμα προόδου στην Αυτοδιοίκηση.
Ως νομάρχης, αλλά και ως πρόεδρος των Ελλήνων Νομαρχών, ο Δημήτρης Δράκος ηγήθηκε και ηγείται μίας συνολικής προσπάθειας των αυτοδιοικητικών για μία πραγματική Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Στόχος, της προσπάθειας, είναι να καταστεί ο πολίτης αφεντικό στις αποφάσεις και τις προτεραιότητες που καθορίζουν την ίδια τη ζωή του. Αυτό σημαίνει Περιφερειακή Δημοκρατία!
Στόχος της προσπάθειας, είναι να φύγουν αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει πραγματική Αποκέντρωση!
Στόχος της προσπάθειας, είναι να δοθούν οι ανάλογες οικονομικές δυνατότητες στους ΟΤΑ για να τα βγάλουν πέρα με τις αρμοδιότητες. Αυτό σημαίνει οικονομική επάρκεια και αυτοτέλεια!
Ο «Καλλικράτης» βρίσκεται σε απόσταση από μία τέτοια μεταρρύθμιση.
Παρουσιάζει αστοχίες, κενά και αντιφάσεις, ως προς το σχέδιο της οργάνωσης.
Αντί να εκχωρεί στους ΟΤΑ αρμοδιότητες, φορτώνει στην πλάτη τους βάρη.
Και αντί να τους δίνει πόρους, για τα βάρη αυτά, βάζει ψαλίδι στη χρηματοδότηση.
Ο Δημήτρης Δράκος θα δουλέψει πάνω στην πραγματικότητα που λέγεται «Καλλικράτης». Με την εμπειρία του όμως, θα καλύψει τις ατέλειες, θα αποφύγει τις αστοχίες και θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά σημεία βελτίωσής του στην πράξη.
Με τη διεκδικητικότητά του και την αγωνιστικότητά του επίσης, τις οποίες έχει αποδείξει σε όλη τη θητεία του μέσα στην Αυτοδιοίκηση, θα επιβάλλει να πάρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την κεντρική διοίκηση, το κομμάτι που δικαιούται και πολλά περισσότερα ακόμη.
- Ως υποψήφιος με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, ο Πέτρος Τατούλης δεν θα έχει περισσότερες προσβάσεις στο κεντρικό σύστημα; Δεν θα μπορεί να διεκδικήσει και να καταφέρει περισσότερα, είναι ένα ερώτημα που μπαίνει και βρίσκεται στα χείλη των ψηφοφόρων της Πελοποννήσου…
Αυτό θα έστεκε ως υπόθεση, αν εγγυόταν κανείς πως θα παραμείνει η ίδια κυβέρνηση για πολλά χρόνια. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο;
Αλλά η κύρια και ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα, είναι άλλη: Ότι ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ, ο Πέτρος Τατούλης δεν αποκτά προσβάσεις στην κυβέρνηση, αλλά δεσμεύσεις έναντι αυτής. Δεσμεύσεις, να καλύπτει κακώς κείμενα. Να μην ενοχλεί το κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης. Και να μην προβαίνει σε αγωνιστικές κινήσεις και διεκδικήσεις.
- Ναι αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ότι κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τον Δημήτρη Δράκο επί Ν.Δ.
Δεν είναι καθόλου έτσι.
Ως νομάρχης, απαιτούσε και πετύχαινε να μετακινεί υπουργούς από τα γραφεία τους, για να παραβρεθούν οι ίδιοι στον τόπο κάθε προβλήματος που προέκυπτε.
Ως πρόεδρος των Ελλήνων Νομαρχών, πίεζε δραστικά το κεντρικό κράτος για περισσότερη φροντίδα και περισσότερη χρηματοδότηση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ΟΤΑ.
Ακόμη και μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ήγειρε δυναμικά αιτήματα και διεκδικήσεις, που κάποιοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν υπερβολικές.
- Υπάρχει όμως μία μικρή, αλλά θορυβώδης μερίδα του Μεσσηνιακού Τύπου ισχυρίζεται ότι η Νομαρχία δεν απέδωσε έργο. Τι απαντάει ο Δημήτρης Δράκος και το περιβάλλον του;
Κάποιοι βρίσκουν πάτημα στο γεγονός ότι ο Δημήτρης Δράκος είναι έντιμος και σεμνός και δεν σκορπίζει δημόσιο χρήμα για διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις γύρω από το τεράστιο έργο που αφήνει στα μέρη του.
Αν κοιτάξει κανείς τους συγκριτικούς πίνακες απολογισμού έργου ανά Νομαρχία, θα διαπιστώσει ότι η Μεσσηνία βρίσκεται μπροστά από όλους.
Είναι μάλιστα απίστευτα αντιφατικό το γεγονός ότι εκείνη η μερίδα του Τύπου που διασπείρει τέτοιες αρνητικές εντυπώσεις, έχει κάνει αμέτρητα ρεπορτάζ και δημοσιεύσεις για το έργο του Δημήτρη Δράκου στο νομό του.
Λίγα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανάμεσα σε έναν μακρύ κατάλογο έργων…
- Στη Μεσσηνία έχουν γίνει 70 οδικά έργα που ξεπερνούν τα 250 χλμ.
- Εγγειοβελτιωτικά, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.
- Μόνο το φράγμα των Φιλιατρών, που είναι αποτέλεσμα της δυναμικής διεκδίκησης του Δημήτρη Δράκου, κόστισε 44 εκατ. ευρώ
- Κατασκευάστηκαν 200 νέες αίθουσες σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια.
Βέβαια, πίσω από την υπονόμευση της απήχησης του έργου του από μία μικρή μερίδα του Τύπου, κρύβεται πολιτικός δόλος και σκοπιμότητα και πάνω απ’ όλα, μένος για το γεγονός ότι ο Δημήτρης Δράκος ουδέποτε δέχτηκε να μπει στα δεσμά της ομηρείας οποιουδήποτε.
- Ένα ακόμα θέμα που σχολιάζει η πλευρά του κ. Δράκου είναι ότι ο Πέτρος Τατούλης δεν διακρίνεται ως προς την ανεξαρτησία του. Ήταν από τους πρώτους που αντιτάχτηκαν στα τρωτά της κυβέρνησης ΝΔ!
Το τελευταίο είναι εντελώς λάθος. Όσο ήταν υφυπουργός ο Πέτρος Τατούλης παρέμενε σιωπηλός. Επομένως δε μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής εκ των υστέρων.
Αντίθετα, θυμήθηκε να εκτοξεύσει κατηγορώ, την ημέρα που τέθηκε εκτός κυβέρνησης. Πράγμα που δεν έκαναν άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί, οι οποίοι επίσης αντικαταστάθηκαν.
Μάλιστα, υπονόμευσε τη Ν.Δ., όχι σε μια εποχή που είχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά την εποχή που στηριζόταν σε έναν οριακό αριθμό βουλευτών.
- Ο κ. Τατούλης, θα μπορούσε να πει κάποιος, υποστηρίζει ότι ως υφυπουργός, είχε στείλει επιστολές στον Κώστα Καραμανλή με τις οποίες του επεσήμαινε τα κακώς κείμενα. Τι απαντάει σε αυτό η πλευρά του κ. Δράκου;
Αν ισχύει αυτό, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από υφυπουργός εφόσον δεν εισακούστηκε με τις επιστολές του, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Και αφού παραιτείτο, μετά να έκανε δημόσια παρέμβαση. Αντίθετα, κράτησε τις επιστολές ως κρυφό όπλο, για να τις πετάξει στη δημοσιότητα την εποχή που η Ν.Δ. είχε μόλις 152 βουλευτές και να προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
- Μάλιστα άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Δράκου απαντούν στον κ. Τατούλη που λέει ότι τώρα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ούτε για μία στιγμή δεν ίσχυσε αυτό στην πραγματικότητα. Υπήρξε συμφωνία και μεθόδευση από την αρχή. Κατόπιν, ήρθε το γεγονός της στήριξης της υποψηφιότητάς του από το ΠαΣοΚ, για να επιβεβαιώσει ότι τα πάντα ήταν εξαρχής στημένα. Απλά, το ΠαΣοΚ τον άφησε ένα διάστημα να «περπατήσει» ως τάχα ανεξάρτητος, για να έρθει μετά να του δώσει την στήριξη του. Θέλησαν ξεκάθαρα να ξεγελάσουν τον Πελοποννησιακό Λαό Τατούλης και ΠαΣοΚ.
- Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Τατούλης επιμένει πως δεν είναι ΠαΣοΚ. Η πλευρά του κ. Δράκου έχει έτοιμη την απάντηση.
Είναι ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΠαΣοΚ. Και αυτό σημαίνει ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση. Η θέση του Πέτρου Τατούλη είναι πρωτοφανής. Μιλάει σε φίλους του ΠαΣοΚ και θέλει να τους πείσει πως απαρνιέται τη ΝΔ. Μιλάει σε φίλους της ΝΔ και θέλει να τους πείσει πως απαρνιέται το ΠαΣοΚ. Απομένει να δούμε, τι θα πει στους φίλους του ΛΑΟΣ!
- Ένα επιχείρημα από την πλευρά του κ. Τατούλη για να αποδείξει πως δεν είναι κυβερνητικός, είναι πως δεν είναι ευχάριστο το Μνημόνιο. Οι άνθρωποι του κ. Δράκου έχουν έτοιμη και σε αυτόν τον ισχυρισμό του κ. Τατούλη την απάντηση…
Απλά λέει το αυτονόητο. Ποιος θα ήταν τόσο αφελής, ώστε να έλεγε ότι το Μνημόνιο είναι ευχάριστο; Το ερώτημα για τον Πέτρο Τατούλη είναι απλό: τίθεται υπέρ, ή κατά της απόφασης της κυβέρνησης να υπογράψει το Μνημόνιο και να το ψηφίσει; Γιατί έχει δηλώσει (και αυτό είναι αδιάψευστο), ότι αν ήταν μέλος της τωρινής Βουλής ο ίδιος, θα το ψήφιζε.
- Ψηφοφόρος στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «Είμαι Ν.Δ., αλλά ο Πέτρος Τατούλης κάποτε μου στάθηκε. Βρίσκομαι σε δίλημμα! Τι να κάνω;». Και σε αυτό το δίλημμα, του ψηφοφόρου που σκέπτεται έτσι, η παράταξη του κ. Δράκου έχει την απάντηση…
Κατανοητός ο ανθρώπινος και συναισθηματικός παράγοντας. Αλλά στις εκλογές, επικρατεί η πολιτική κρίση και συνείδηση του πολίτη. Μπορεί να νιώθει κανείς πως χρωστάει προσωπικά στον Τατούλη. Αλλά και εκείνος, χρωστάει στον ψηφοφόρο να τηρεί στην πορεία του μία συνεπή πολιτική γραμμή. Τα όσα έκανε παλιά που ήταν στη ΝΔ και όσα λέει τώρα που πάει με το ΠαΣοΚ, δε δικαιολογούν καμιά συνέπεια. Και αυτό, πρέπει να αξιολογείται και να κρίνεται καθαρά με πολιτικούς όρους, σε μία εκλογική αναμέτρηση.
- Αν χρεώνεται ο Πέτρος Τατούλης στο ΠαΣοΚ, ο Δημήτρης Δράκος δεν χρεώνεται ανοιχτά στη Ν.Δ., θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Είναι ικανός να φέρει στο συνδυασμό του άλλες ψήφους; Με ειλικρίνεια το περιβάλλον του κ. Δράκου απαντάει…
Ο Δημήτρης Δράκος δεν έχει ποτέ του κρύψει από ποιο κόμμα προέρχεται. Και στη υπόθεση στήριξης της υποψηφιότητάς του, ούτε εκείνος, ούτε η ΝΔ χρησιμοποίησαν κόλπα αποπροσανατολισμού του Πελοποννησιακού Λαού, όπως έκαναν ΠαΣοΚ και Τατούλης.
Από εκεί και πέρα όμως, ο Δημήτρης Δράκος έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με ικανούς ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις. Τόσο ως νομάρχης, όσο και ως πρόεδρος στην ΕΝΑΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις επίσημες επαφές του ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ, πάντοτε καλούσε μαζί του τη Μειοψηφία και της έδινε φωνή.
Ο Δημήτρης Δράκος δεν είναι μόνο Νεοδημοκράτης. Πάνω απ’ όλα, είναι Δημοκράτης. Και η πρότασή του για την Πελοπόννησο απευθύνεται σε ολόκληρο το λαό της.