20 Νοεμβρίου 2010

Ακριβότερη η επιβίωση to 2011

Στερήσεις και ακρίβεια φέρνουν στην ελληνική οικονομία τα 43 μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011. Προκαλούν ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ρούχα, εστιατόρια, τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, αυξήσεις στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, κάνουν ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από τον επόμενο Οκτώβριο και φέρνουν χαράτσι στα ακίνητα με τρεις διαδοχικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Ακάθεκτος στα υπουργικά έδρανα ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, προκαλώντας τις προφυλάξεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, την απορία του Β. Βενιζέλου και την αδιαφορία του Γ. Παπανδρέου

Ακάθεκτος στα υπουργικά έδρανα ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, προκαλώντας τις προφυλάξεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, την απορία του Β. Βενιζέλου και την αδιαφορία του Γ. Παπανδρέου

Προβλέπεται επίσης πάγωμα μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, μαχαίρι στα επιδόματα πολυτέκνων και ανεργίας, μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, απόλυση 10.000 συμβασιούχων, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε ΔΕΚΟ αν δεν πετύχουν τα επιχειρησιακά σχέδια που θα καταρτιστούν με στόχο την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ.

Αναβολή «πόθεν έσχες»

Οι παροχές είναι μετρημένες. Δίνει επίδομα θέρμανσης (με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια), χαμηλότερο ΦΠΑ (6,5%) σε ξενοδοχεία και φάρμακα, αναβολή για 2 έτη του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία και ταχύτερη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%.

Τα μέτρα θα φέρουν πρωτόγνωρη για τα νεότερα χρόνια ύφεση και ανεργία στην Ελλάδα. Το ΑΕΠ υπολογίζεται τελικά να υποχωρήσει φέτος κατά 4,2% αντί για 4% που υπολόγιζε η κυβέρνηση, και το 2011 η ύφεση να αγγίξει το 3% (αντί για 2,6%).

Η ανεργία αναμένεται το 2011 να εκτοξευτεί στο 14,6% και το 2012 (έτος που έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή εισοδηματικού κριτηρίου στο επίδομα ανεργίας) στο 14,8%, (ο ΟΟΣΑ την υπολογίζει στο 15,2%).

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά 4,3% τον επόμενο χρόνο, η δημόσια κατανάλωση κατά 8,5% και η απασχόληση κατά 2,6%.

«Διασφαλίζουμε τη δόση»

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, είναι δύσκολος, φιλόδοξος και στόχος του είναι να διασφαλίσει την εκταμίευση του δανείου. Ως πιο κρίσιμο ζήτημα και από το έλλειμμα χαρακτήρισε το χρέος, που μετά την αναθεώρηση της Eurostat αναμένεται να εκτοξευθεί έως το 160% του ΑΕΠ το 2013.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά 43 μέτρα αξίας 14,33 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κατά πολύ λιγότερο, κατά 4,9 δισ. ευρώ (από τα 21,9 δισ. ευρώ φέτος στα 17 δισ. ευρώ το 2011). Και τούτο διότι η ύφεση, η φοροδιαφυγή και οι ακριβοί τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους «τρώνε» τα δύο τρίτα των μέτρων.

Τα 30 εισπρακτικά μέτρα θα επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις με 7,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται να αυξηθεί μόνο κατά 940 εκατ. ευρώ στα 52,86 δισ. ευρώ και μαζί με άλλα μέτρα να αυξηθεί κατά 4,1 δισ. ευρώ (στα 55,56 δισ. ευρώ).

Οι 16 πηγές περικοπής δαπανών θα «κόψουν» επιπλέον από την οικονομία 6,5 δισ. ευρώ, αλλά το μόνο που θα καταφέρουν είναι να συγκρατήσουν την άνοδο των συνολικών δαπανών: υπολογίζονται στα 71,8 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα έναντι του 2010 κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Ετσι, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 20,85 δισ. ευρώ και η υπόλοιπη «προσαρμογή» έως τα 16,8 δισ. ευρώ (17 δισ. ευρώ είναι ο στόχος της τρόικας και το υπόλοιπο το έχουν ως «μαξιλάρι») επαφίεται στο «νοικοκύρεμα» του ευρύτερου Δημοσίου (ΟΤΑ, Ταμεία, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ).

Δηλαδή, σε μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών νοσοκομείων, εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, συλλογής προστίμων και οφειλών. Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος για την απόδοση των μέτρων.

Μήνα μήνα, κωδικό κωδικό

Και τούτο, διότι για πρώτη φορά θεσπίζονται μηνιαίοι στόχοι σε κάθε έναν κωδικό εσόδων και δαπανών, ώστε να καταγράφεται αμέσως πιθανή απόκλιση. Αρμόδια στελέχη δεν θεωρούν το γεγονός τυχαίο εξηγώντας ότι έτσι όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η τρόικα θα μπορεί να εντοπίζει άμεσα «αποκλίσεις» ζητώντας πρόσθετα «αναγκαία μέτρα» στις ανά τρίμηνο αναθεωρήσεις του Μνημονίου.

* Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ξεκινήσει στην ολομέλεια της Βουλής στις 18 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου. Θα προηγηθεί η κατάθεση πλήθους νομοσχεδίων που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και η ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα φέρει μεταξύ άλλων τη συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 Εφοριών και Τελωνείων. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ