13 Μαρτίου 2011

Ισραήλ: Σε τεταμένο κλίμα κηδεύτηκαν τα πέντε θύματα της σφαγής της Ιταμάρ, επεισόδια σημειώθηκαν σε Νάμπλους και Χεβρώνα

Χιλιάδες Ισραηλινοί συνόδευσαν σήμερα στην τελευταία τους κατοικία τα μέλη της πενταμελούς οικογένειας που δολοφονήθηκαν στη Δυτική Όχθη λίγες ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή δεκάδων κατοικιών εποίκων στην περιοχή αυτή.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο εβραϊκό κοιμητήριο Γκιβάτ Σαούλ της Ιερουσαλήμ θρηνώντας για το θάνατο του νεαρού ζευγαριού και των τριών ανήλικων παιδιών, το ένα σχεδόν μωρό (!!), που μαχαιρώθηκαν στον ύπνο τους, σε μια επίθεση που αποδίδεται σε Παλαιστίνιους, το βράδυ της Παρασκευής στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ, κοντά στη Νάμπλους.

"Για τους εχθρούς μας δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ιταμάρ και Τελ Αβίβ. Η εκδίκησή μας θα είναι να χτίσουμε στη γη μας ξανά και ξανά", υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Ρεουβέν Ρίβλιν, μιλώντας στην κηδεία.

Στο Ιταμάρ, Ισραηλινοί στρατιώτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό που έχουν ξεκινήσει για τον εντοπισμό των δραστών. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανένα άτομο, ούτε υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

"Ως υπουργός Άμυνας, είμαι βέβαιος ότι το σιδερένιο χέρι του στρατού και του Σιν Μπετ (υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας) θα συλλάβει σύντομα τους δολοφόνους. Θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό", διαβεβαίωσε ο Εχούντ Μπαράκ.

Καθώς εκφράζονται φόβοι αντιποίνων από Εβραίους εξτρεμιστές, η κυβέρνηση διατηρεί την αστυνομία σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού.

Αργά το απόγευμα περίπου δέκα άτομα έκλεισαν ένα δρόμο στα δυτικά της Νάμπλους και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον παλαιστινιακών αυτοκινήτων. Εξαγριωμένοι έποικοι μπήκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο παλαιστινιακό χωριό Μπούριν και πυρπόλησαν ένα σπίτι. Διάφορα επεισόδια σημειώθηκαν γύρω και μέσα στην πόλη της Χεβρώνας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Ισραηλινούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση και "να μην πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους" γιατί, όπως είπε, στην περίπτωση αυτή "δεν υπάρχει πια δικαιοσύνη".