28 Αυγούστου 2011

Παπαθανασίου: Συναίνεση ή πάμε δεκαετίες πίσω... τελικά διάλεξαν το δεύτερο

Σκληρή κριτική ΣΕΒ για τις έκτακτες αυξήσεις φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση τον Ιούνιο
(Αυτά που πρότεινε τότε ο νταβάς Δασκαλόπουλος σήμερα φαντάζομαι ότι έχουν εφαρμοστεί όλα...
γι' αυτό δεν τον ακούμε πια...)

26/08/2009

Tο έδαφος για το πακέτο μέτρων του Οκτωβρίου προλειαίνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, με αφορμή τις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας, εν όψει της ΔΕΘ, ζητώντας ταυτόχρονα τη συναίνεση όλων στην προσπάθεια αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που αναδείχθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία «είναι εδώ», θα γυρίσουν τη χώρα δεκαετίες πίσω, όπως υποστήριξε ο υπουργός.

Ο κ. Παπαθανασίου συζήτησε χθες με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ και δήλωσε ότι «ή θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία, την απασχόληση και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, άσκησε κριτική στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού σημειώνοντας ότι «τα ασύνταχτα εισπρακτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα διότι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ συμπιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών και καταδικάζουν την αγορά σε παρατεινόμενη ύφεση». Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του επιχειρηματικού κόσμου ότι «τούτη τη φορά θα υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να γίνουν όσα δεν έγιναν μέχρι σήμερα».

Πάντως, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «ούτε η κατάσταση της οικονομίας ούτε η κατάσταση της κοινωνίας αντέχουν την ακατάσχετη εκλογολογία» και επισήμανε πως το 50% των επιχειρήσεων λειτουργεί είτε με ζημιές είτε με οριακά κέρδη, ποσοστό που ίσως αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διόγκωσης της ανεργίας που είναι «μία από τις πιο άμεσες και κοινωνικά οξύτερες επιπτώσεις της κρίσης», ο κ. Δασκαλόπουλος κατέθεσε στον κ. Παπαθανασίου 10 συγκεκριμένα μέτρα ως ανάχωμα:

1. Την άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

2. Την κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

3. Την υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα αυξήσουν την απασχόληση στη διετία 2009 - 2010.

4. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 - 2010.

5. Την επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζομένων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.

6. Την εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

7. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων.

8. Την υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.

9. Την άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες και

10. Την προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% για τουλάχιστον ένα χρόνο.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλο, η συνεργασία της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων, των φορέων και των πολιτών είναι το ζητούμενο για να ληφθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην «αύξηση των επενδύσεων, της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_26/08/2009_326849