16 Ιανουαρίου 2012

Παπακωνσταντίνου αρχίζει να τον ακουμπάει σε όσους έβαλαν φοτοβολταϊκά: Ζητά μείωση εγγυημένων τιμών αγοράς

Μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τη μείωση της δαπάνης αγοράς «πράσινης ενέργειας», όπως προκύπτει από τις αναφορές εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).


Στελέχη του ΣΕΦ ανέφεραν σε εκδήλωση του Συνδέσμου πως θεωρούν εύλογη τη διόρθωση των εγγυημένων τιμών, ζητώντας όμως οι νέες τιμές να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και να ισχύσουν μόνο για τις νέες εγκατάστασεις (όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο) και όχι για υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή όσες έχουν συμφωνήσει τις τιμές με το Διαχειριστή του Συστήματος αλλά μόνο για τις νέες. [Καλά αυτό θα το δούμε ;)]

Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ήδη σταδιακή απομείωση των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας κατά 5% ανά εξάμηνο. Μία από τις προτάσεις που συζητώνται είναι η εφαρμογή από φέτος των τιμών του 2013, δηλαδή να γίνει μείωση των τιμών κατά 10%.

Από την πλευρά τους, οι εταρείες φωτοβολταϊκών τονίζουν πως βασική παράμετρος για την υλοποίηση των επενδύσεων δεν είναι οι τιμές αγοράς της ενέργειας αλλά η διασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η επίλυση των προβλημάτων γραφειοκρατίας, η αποφυγή φορολογικών «εκπλήξεων» και η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα.

Οι εταιρείες τονίζουν χαρακτηριστικά πως δύο μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια αποχώρησαν από την ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα λόγω των καθυστερήσεων στη λήψη των απαραίτητων αδειών.

Ο ΣΕΦ ζητά επίσης νομοθετική λύση στο ζήτημα των χρήσεων γης, ειδικά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με επαναφορά της ρύθμισης που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, ο σύνδεσμος ζητά επίσης λύση των εκκρεμοτήτων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, αναφέροντας πως από τις 6.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν έχουν προχωρήσει μόνο οι 50. Οι υπόλοιπες, αναφέρεται, παραμένουν ενεργές και εμποδίζουν την υλοποίηση άλλων επενδύσεων, έχοντας νομικά προτεραιότητα έναντι των ιδιωτών επενδυτών, χωρίς να υπάρχει όμως προοπτική υλοποίησής τους.

Τέλος, ο ΣΕΦ σημείωσε πως, βάσει των στοιχείων του για το 2011, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά ισχύος 400 μεγαβάτ, μέγεθος αυξημένο κατά 165 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Ο κύκλος εργασιών έφθασε το 1 δισ. ευρώ, με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον κλάδο να αριθμούν περί τους 7.000.