03 Ιανουαρίου 2012

WSJ: Ποιοι ιδιώτες πιστωτές «δεν έχουν λόγους να συμμετέχουν στο PSI»

Στους πιστωτές που έχουν λόγους και συμφέρον να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal προειδοποιώντας ότι η μη συμμετοχή τους απειλεί να οδηγήσει το PSI σε αποτυχία αφού δεν θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου προβλέπει το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών κατά 50%, άρα και τη μείωση αυτού σε 103 δισεκατομμύρια ευρώ από 206 δισεκατομμύρια στα οποία ανέρχεται σήμερα.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν αναλυτές, τους οποίους επικαλείται η WSJ, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πιστωτών που έχουν συμφέρον να μην συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση.

Ανάμεσα τους είναι οι κάτοχοι ομολόγων που λήγουν το 2012 αξίας περίπου 36 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί προφανώς περιμένουν να αποζημιωθούν στο ακέραιο φέτος και δεν έχουν λόγους να πάρουν ομόλογα που θα λήξουν σε 20 με 30 χρόνια, όπως προβλέπει το PSI.

Επιπλέον τα hedge fund και άλλα κρατικά ταμεία που κατέχουν συνολικά περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια δεν έχουν τους ίδιους ισχυρούς λόγους συμμετοχής που έχουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές.

Μία άλλη κατηγορία που θα μπορούσε να απέχει από το PSI είναι όσοι κατέχουν CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) τους οποίους συμφέρει η αποτυχία του εθελοντικού χαρακτήρα του προγράμματος που ίσως οδηγήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση.

Τέλος εκτός διαδικασίας θα επιλέξουν να μείνουν τα κερδοσκοπικά ταμεία που ειδικεύονται στις αγορές χρέους χωρών που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία (vulture funds).

Καθώς η επιτυχία του PSI προϋποθέτει υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων χρέους, οποιαδήποτε αποχή θα απομακρύνει το στόχο για μείωση χρέους κατά 103 δισ. και ίσως οδηγήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση ώστε να καλυφθεί ο στόχος εκτός αν καλύψουν την όποια διαφορά οι εταίροι και το ΔΝΤ με νέα δάνεια.

Πάντως την ίδια στιγμή το ΔΝΤ διατυπώνει ανοιχτά τις αμφιβολίες του ότι το κούρεμα κατά 50% επαρκεί για την περίπτωση της Ελλάδας.