Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ επεσήμανε ότι συνεχίζει να ισχύει η απόφαση του 2008 όπου ο Καραμανλής έβαλε βέτο και φρόντισε για την τελευταία, για πολλά χρόνια όπως φαίνεται, ανάφλεξη του εθνικού φρονήματος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, όπου έλαβε μέρος σε εκδήλωση της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι για τη λήψη των αποφάσεων στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των χωρών-μελών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου απαιτείται και η συναίνεση της Ελλάδας.
«Για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στα Σκόπια είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2008 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία ότι «οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Επιθυμώ όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, προέτρεψε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να επιδείξουν βούληση και ευελιξία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σικάγο.
«Καλώ τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα, να επιδείξει ευελιξία και ρεαλισμό. Το ίδιο μήνυμα μετέφερα και στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου», ανέφερε επίσης.