16 Μαΐου 2012

Μέρκελ: «Οι Ελληνες πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών τους»

Οι Eλληνες διανύουν μία πολύ σκληρή περίοδο πληρώνοντας χωρίς να φταίνε τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν οι πολιτικοί τους, δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN η Aνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η Γερμανία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά η στήριξη συνδέεται με την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

«Θυσίες έπρεπε να γίνουν» αναφέρει η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η Ευρώπη από πλευράς της να επιδείξει αλληλεγγύη για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στη συνέντευξή της στο CNN η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε πως αρχίζει από το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον το 80% των πολιτών της το λένε αυτό ξεκάθαρα.

Και επαναλαμβάνει το μήνυμα που είχε στείλει κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και από την πλευρά της η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη με προσπάθειες για τη στήριξη της ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Αυτό που αντιμετωπίζει ο λαός της Ελλάδας είναι μία πολύ σκληρή περίοδος και τα λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από τους πολιτικούς τα πληρώνουν τώρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση, που δεν έφταιξαν»
δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Εργάζομαι για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη»

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει πιθανότητα να μην εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών και εάν σε αυτό το σενάριο θα «δει» την έξοδο από το ευρώ, η Μέρκελ αναφέρει στον δημοσιογράφο του CNN: «Εχουμε πολύ διαφορετικούς ρόλους, εσείς θέλετε να κρατήσετε όλες τις θεωρητικές επιλογές ανοιχτές και εγώ να απαντήσω σε αυτή τη λίστα, εγώ όμως σας λέω καθαρά αυτό για το οποίο εργάζομαι».

«Εργάζομαι για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη»
  τονίζει και συνεχίζει λέγοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί διαπραγματεύσεις επ' αυτού, το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει λάβει σαφή απόφαση στήριξης της Ελλάδας. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, το μνημόνιο και η στήριξη που παρέχουμε, «και εργάζομαι γι' αυτά τα δύο», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι πιστεύει πως το ευρώ, όπως είναι σήμερα με όλα τα κράτη-μέλη, μπορεί να είναι ένα σταθερό νόμισμα και κάθε χώρα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει για να εξασφαλιστεί αυτό.

«Και αυτό είναι το ζήτημα που είμαι πάντα πρόθυμη να συζητήσω. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά επίσης και την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαζόμαστε διαρκώς, για παράδειγμα για δομικές μεταρρυθμίσεις, τόνωση της ανάπτυξης και αυτό θα συζητήσουμε και στη G8 στις ΗΠΑ»
συνέχισε.

Στην επιμονή του δημοσιογράφου εάν μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα φέρει το τέλος της ευρωζώνης, εάν η ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα μπορεί να επιβιώσει του τραύματος, η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε πως απάντησε στο ερώτημα με τον τρόπο που θεωρεί πολιτικά σωστό. «Σας είπα αυτό για το οποίο η Γερμανία και η καγκελαρία εργάζονται, ποια θα είναι η θέση μου στη σύνοδο της G8 και ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να το επιτύχουμε αυτό» τόνισε.

Στην ερώτηση τέλος του δημοσιογράφου για τον αντίκτυπο της λιτότητας στους καθημερινούς ανθρώπους της Ελλάδας, τις μειώσεις συντάξεων και μισθών σε σημείο που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, και την παρατήρηση ότι αυτό μπορεί να είναι οικονομικά σωστό, αλλά είναι όμως ηθικό, είναι σωστό να περνούν οι άνθρωποι τέτοιο πόνο, η Μέρκελ απάντησε πως είναι πολύ πικρό, αλλά οι θυσίες έπρεπε να γίνουν.

Δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις καθοδηγήθηκαν από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, και ότι η ίδια είχε ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λόγω της εμπειρίας του με χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να σταθούν στα πόδια τους.

Και αναφέρθηκε εν συνεχεία στην ανταγωνιστικότητα λέγοντας ότι παραδείγματος χάριν για να επισκεφθούν τουρίστες την Ελλάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική στον συγκεκριμένο τομέα, να έχει προσφορές ελκυστικές συγκριτικά με των άλλων χωρών στην περιοχή.

«Είναι πολύ πικρό που θυσίες έπρεπε να γίνουν» είπε η γερμανίδα καγκελάριος συμπληρώνοντας πως δεν ήταν εύκολο για κανέναν να επιβάλει αυτά τα μέτρα στην Ελλάδα. Τόνισε, όμως πως οι κινήσεις έγιναν βάσει της μεγάλης εμπειρίας του ΔΝΤ και δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που επελέγησαν είναι τα σωστά και τα κατάλληλα.