05 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο πήχης ανέβηκε ψηλά. Σε όλο τον κόσμο σε όλες της χώρες πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να ελπίζουν για ένα καλύτερο κόσμο. Σίγουρα για να γίνουν αλλαγές χρειάζεται αρκετό χρόνο και δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη.

Όμως όλοι έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν. Η
εκλογή ΟΜΠΑΜΑ έδωσε όραμα σε πάρα πολλούς. Και είναι σημαντικό ότι άλλαξε το κλίμα απο την αποτυχημένη πολιτική του Μπους που οδήγησε την Αμερική στην απομόνωση και στην αλαζονεία.


Οι θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα

Εξωτερική Πολιτική: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος θεωρεί αυτές τις εκλογές «εκλογές για την Αμερική», είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελική του ομιλία αφιέρωσε ένα ελάχιστο μέρος στην εξωτερική πολιτική. έχει, ωστόσο, εκφράσει συγκεκριμένες θέσεις για τα βασικά ζητήματα.

Επιθυμεί την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, όσο όμως αυτά υπάρχουν θεωρεί ότι πρέπει να στηρίξει την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Υποστηρίζει τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επεμβάσεις, για ανθρωπιστικούς λόγους, και τάσσεται υπέρ των άνευ όρων συνομιλιών με τους ηγέτες χωρών όπως το Ιράν, η Συρία, η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βόρειος Κορέα. Γενικότερα, θεωρεί ότι σε όλες τις αντιπαραθέσεις τον πρώτο λόγο έχει η διπλωματία.

Ιράκ και Αφγανιστάν
: Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στο Αφγανιστάν, ενισχύοντας εκεί τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, ειδικότερα στα σύνορα με το Πακιστάν, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα.

Επιθυμεί να έχει αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ σε διάστημα 16 μηνών από την εκλογή του.

Ιράν: Υποστηρίζει την έναρξη διαλόγου με το Ιράν, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπους ότι διέπραξε μεγάλο σφάλμα με την άρνησή της να συνομιλήσει με τον εχθρό. Τάσσεται υπέρ της χρήσης της διπλωματίας, σε συνεργασία με τους συμμάχους. Θεωρεί, ωστόσο, ότι όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει πάντα να είναι ανοιχτά, μη αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών στην έσχατη ανάγκη που θα χρειασθεί να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της χώρας του.

Ρωσία: Υιοθετεί λιγότερο επιθετικό τόνο από τον Τζον Μακέιν, υποσχόμενος να στηρίξει τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, σε συνεργασία όμως με τους Ευρωπαίους συμμάχους. Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χρειάζονται τη συνεργασία της Ρωσίας στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως ο έλεγχος των πυρηνικών και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οικονομία: Τάσσεται υπέρ της άμεσης περικοπής της φορολογίας για κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων ατόμων και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση. Υποστηρίζει την απαγόρευση των κατασχέσεων για 90 ημέρες, και θεωρεί την έλλειψη επαρκών ελέγχων υπεύθυνη για την κρίση. Τάχθηκε πάντως υπέρ του Σχεδίου Πόλσον και τονίζει ότι θα το εφαρμόσει άμεσα και επιθετικά, διασφαλίζοντας την προστασία των φορολογουμένων.

Προτείνει τον διπλασιασμό του ποσού εγγυητικών δανείων που ψήφισε το Κογκρέσο για την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας και υποστηρίζει τη δημιουργία μηχανισμού για τη δανειοδότηση πόλεων και πολιτειών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Το κόστος του σχεδίου που προτείνει για την ενίσχυση της οικονομίας, ανέρχεται στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύστημα υγείας: Υποστηρίζει καθολικό σύστημα υγείας, αλλά σταδιακά, με την υιοθέτηση μέτρων που θα απαγορεύουν στις ασφαλιστικές εταιρείες την άρνηση ασφάλισης με βάση την υγεία ή την ηλικία και την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των παιδιών. Προτείνει την επιδότηση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων, και τη δυνατότητα μεταφοράς της ασφάλισης κατά την αλλαγή εργασίας.

Αμβλώσεις: Τάσσεται υπέρ του δικαιώματος επιλογής των γυναικών.

Όπλα: Υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Περιβάλλον και κλίμα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ηγηθούν τις παγκόσμιας προσπάθειας για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των κρατών στον τομέα αυτόν."

Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν πράξη. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί όπως κρίνονται όλοι.
Το όραμα και ελπίδα υπάρχουν.Ας γίνουν πράξη προς όφελος του συνόλου