09 Απριλίου 2009

«Το ναζισμό και το σταλινισμό καταδικάζει το ΕΚ»

Η Ευρώπη "δεν θα ενωθεί ποτέ αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια κοινή θεώρηση της ιστορίας της, αν δεν αναγνωρίσει το ναζισμό, το σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως κοινή κληρονομιά και αν δεν διεξαγάγει τίμιο και ουσιαστικό διάλογο για τα εγκλήματά τους τον περασμένο αιώνα" τόνισε με σημερινό του ψήφισμα το ΕΚ.

Υιοθετώντας με 553 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό, η ολομέλεια καταδίκασε έντονα και απερίφραστα όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από όλα τα ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα. Εξέφρασε δε τη συμπάθεια και την κατανόησή της προς τα θύματα των εγκλημάτων αυτών και τις οικογένειές τους και αναγνώρισε τα δεινά που υπέστησαν.

Το ΕΚ ζήτησε ακόμη "την αποκάλυψη και την αποτίμηση των εγκλημάτων που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα", τονίζοντας ότι απώτερος στόχος αυτών θα πρέπει να είναι "η συμφιλίωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει αποδοχή της ευθύνης, ζητηθεί συγγνώμη και προωθηθεί η ηθική ανάκαμψη".

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ακόμη ότι "για να ενισχυθεί στην Ευρώπη η συνειδητοποίηση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, πρέπει να υποστηριχθεί η συλλογή τεκμηρίωσης και μαρτυριών σχετικά με το ταραγμένο παρελθόν της Ευρώπης, αφού δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς μνήμη".

Τέλος, ζήτησαν "να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, και να γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία".