09 Απριλίου 2009

«Έκτακτη αύξηση φόρου εισοδήματος στην Ιρλανδία»

Έτσι για να πάρουμε μια εικόνα του τι γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες:

«Η άνθιση της ιρλανδικής οικονομίας τη δεκαετία του '90 προκάλεσε το φθόνο των αναπτυσσόμενων κρατών. Η Ιρλανδία όμως επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια ύφεση. Το Δουβλίνο, τώρα, αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση: τη διαχείριση της επιδεινούμενης ύφεσης και ταυτόχρονα τη δραστική περικοπή του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το έλλειμμα ίσως φτάσει τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περίπου το 13% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από το όριο του 3%, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον έκτακτο προϋπολογισμό, που ανακοίνωσε την Τρίτη η ιρλανδική κυβέρνηση, το δεύτερο μέσα σε έξι μήνες, προβλέπονται αύξηση της φορολογίας και περικοπές των δημοσίων δαπανών. Στόχος της κυβέρνησης να μειωθεί το έλλειμμα κατά 6.7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2010.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν είπε ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8% το 2009, πολύ περισσότερο από την πρόσφατη εκτίμηση του 6.75%.

Άλλες χώρες προσπαθούν να τονώσουν τις οικονομίες τους με ενέσεις ρευστότητας δισεκατομμυρίων και μείωση φόρων. Όμως η ιρλανδική κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Οι μέρες των μεγάλων ξένων επενδύσεων, κυρίως από αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, παρήλθαν προ πολλού. Η χώρα προσέλκυσε πολυεθνικές εταιρείες, καθώς προσέφερε χαμηλά λειτουργικά έξοδα, ενώ διέθετε καλά εξειδικευμένο αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό.

Κι ενώ όλο και λιγότεροι Ιρλανδοί εργαζόμενοι μετανάστευαν και οι αλλοδαποί εργάτες συνέρρεαν για να αποκτήσουν μερίδιο του εθνικού πλούτου της χώρας, η ζήτηση για σπίτια εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, η ευημερούσα αγορά κατασκευών κατέρρευσε, οδηγώντας χιλιάδες στην ανεργία. Εκτιμάται ότι η ανεργία θα αγγίξει το 12% φέτος.

Η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της Ιρλανδίας εξαρτάται από τις καλές επιδόσεις των ιρλανδικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ο Στίβεν Χιουζ, διευθυντής του οργανισμού Enterprise Ireland, που προωθεί τις ιρλανδικές εξαγωγές, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η ύφεση δημιουργεί ευκαιρίες. Ο κύριος Χιουζ εξηγεί: "Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας είναι μικρές, ευέλικτες. Μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις ήδη υπάρχουσες αγορές, αλλά και σε καινούριες, με σχετική ευκολία".

Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει κι άλλες προκλήσεις. Πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να ελέγξει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ ετοιμάζεται για δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ελπίζουν ότι οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι δεν θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση για τις κακές επιδόσεις της οικονομίας, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά τη Συνθήκη που θεωρείται σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Πηγή: ΣΚΑΪ