30 Ιουλίου 2009

«Φίλε άστο μην το παιδεύεις... αν θες ιστορικά χαμηλά, ψάξε πριν το 2004... θα βρεις αρκετά»

Ως γνωστόν ένας αριθμός από μόνος του δεν λέει τίποτα. Για να εκτιμήσουμε τους αριθμούς και να βγάλουμε συμπεράσματα αν κάτι αυξήθηκε ή μειώθηκε πρέπει να τους συγκρίνουμε με αντίστοιχους παλαιότερους. Έτσι η παρακάτω είδηση, που προφανώς αναδημοσιεύθηκε από κάποια εφημερίδα, στο αξιόλογο greece-salonika, από μόνη της δεν λέει τίποτα και τα σχόλια του συντάκτη, ειδικά οι τίτλοι, μοιάζουν αυθαίρετοι όταν γίνει σύγκριση με άλλες εποχές.

«Δάνεια με το σταγονόμετρο.

Ασφυξία στην αγορά το α' 6μηνο παρά την..."προίκα" των 28 δις ευρώ.

Νέα επιβράδυνση παρουσίασε τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που «προσγειώθηκε» στο 7,6%, από 9,4% τον Μάιο. Ενδεικτικό είναι και το ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008 τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Ιούνιο μόλις 0,13%. Η κάμψη της ζήτησης και το «φρένο» στις αθρόες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες οδηγούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον...ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, αποδυναμώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που οδεύει σε ύφεση. Όπως εκτιμά πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι θετική εξέλιξη αν ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κινηθεί φέτος στην περιοχή του 5%.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση, μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου των ενισχύσεων των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ήταν να διατηρήσει τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κοντά στο 10%, στόχος που όμως αναθεωρήθηκε πτωτικά στη ζώνη του 5% με 6%.»

Προφανώς εκτός από την Κυβέρνηση στόχους έχει θέσει και ο συντάκτης αρθρογράφος της συγκεκριμένης είδησης.

Αρχικός του στόχος, ήταν να μας πείσει για το λαϊκίστικο, ΠΑΣΟΚικό σλόγκαν ότι
«τα 28 δις πήγαν στις τσέπες των Τραπεζιτών»...


με τον καιρό προφανώς αναθεώρησε σαν την Κυβέρνηση και αναμασάει το πιο ήπιο ΠΑΣΟΚικό σλόγκαν για
«πρόικα 28 δις»

Τα νούμερα όμως δείχνουν άλλα πράγματα, αν συγκριθούν με παλαιότερα αντίστοιχα, όταν δεν υπήρχε κρίση και οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ιλιγγιώδεις...

Ελευθεροτυπία 19.02.2004:

«Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης

... Στο σύνολο της οικονομίας παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, καθώς οι νέες πιστώσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2002, χρονιά κατά την οποία η πιστωτική επέκταση είχε σημειώσει αύξηση κατά 8,5%.»

ΠΡΟΣΕΞΤΕ!!!
Το 2003 η πιστωτική επέκταση ήταν 2,8% χωρίς οικονομική κρίση...
σήμερα που έπεσε στο 7,6% ή θα πέσει στο 5% ή λίγο πιο κάτω στο τέλος του χρόνου...

ο άλλος μας μιλάει για ιστορικά χαμηλά!!!

ΦΙΛΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΑΣΤΟ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΔΕΥΕΙΣ...
ΑΝ ΘΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΨΑΞΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 2004...
ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΜΠΟΛΙΚΑ


ΥΓ1. Μην παρεξηγηθώ. Ότι λέω αφορά τον συντάκτη του κειμένου και την εφημερίδα που δημοσίευσε την είδηση. Απλά αναφέρω το greece-salonika επειδή εκεί διάβασα την είδηση και δεν αναφέρουν την πηγή τους. Μάλλον δηλ. δεν φταίνε τα παιδιά που τη δημοσίευσαν κι ας είναι υπερβολική... αυτά μπορούν να σου συμβούν όταν βάζεις 10-20 αναρτήσεις τη μέρα κρίνοντας από τους τίτλους και δεν προλαβαίνεις να τις ελέγξεις...

ΥΓ2. Σκοπός των αναρτήσεων αυτών, που συγκρίνουν εποχές ΠΑΣΟΚ, όπως έχω ξαναπεί δεν είναι να διαγωνιστούμε ποιος τα έκανε χειρότερα, παρόλο που μερικοί αυτό καταλαβαίνουν. Σκοπός τους είναι να καταλάβουμε ότι τα ΜΜΕ λένε ότι τα βολεύει και διογκώνουν ή ξεφουσκώνουν ειδήσεις ανάλογα πως τα συμφέρει. Δεν πρέπει να δίνουμε λοιπόν βάση σε όσα λένε... δηλ. στην προκειμένη περίπτωση και στην κρίση που περνάμε, τι πιο λογικό από το να υπάρχει μια μείωση των δανείων. Από αυτό όμως μέχρι το «ιστορικά χαμηλά» υπάρχει κάποια απόσταση...

Επίσης κάποτε πρέπει να σταματήσει και η άλλη καραμέλα: «τα δάνεια ενδυναμώνουν το ρυθμό ανάπτυξης και την οικονομία». Μπορεί αυτό να ισχύει για «άρρωστες» χώρες σαν την Ελλάδα... πιστεύει κανένας ότι η Γερμανία πχ. αναπτύσσεται με δανεικά; Πιστεύει κανείς ότι η Mercedes πχ. αναπτύσσεται με δανεικά; Μην τρελαθούμε τελείως... ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΔΡΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ!!