20 Ιουλίου 2009

«Πήγαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι; Προστέθηκαν αργότερα αντικείμενα στις φώτο με μοντάζ;»

Προστέθηκαν εκ των υστέρων αντικείμενα στις φώτο των αποστολών Apollo; Σε κάθε φωτο από τη Σελήνη εμφανίζονται μικροί σταυροί. Σε μερικές όμως φώτο όπως την παρακάτω οι σταυροί αυτοί που υπήρχαν στο αρχικό φιλμ καλύπτονται από αντικείμενα. Μήπως λοιπόν εκ των υστέρων προστέθηκαν αντικείμενα με μοντάζ και ξέχασαν να συμπληρώσουν τα τμήματα των σταυρών που κάλυψαν;



Οι σταυροί βρίσκονταν σε μια λεπτή γυάλινη μεμβράνη μεταξύ φιλμ και φακού της μηχανής. Έτσι στα σημεία αυτά το φίλμ δεν φωτιζόταν και στις φώτο απεικονίζονταν οι σταυροί. Οι σταυροί χρησίμευαν για τον, εκ των υστέρων στις φώτο, υπολογισμό αποστάσεων και μεγέθους αντικειμένων.

Αν οι φώτο όμως περιελάμβαναν μοτίβα με πολύ φωτεινά σημεία, στα σημεία αυτά συνέβαινε το εξής: το πολύ φως διαπερνούσε τελικά τις λεπτές γραμμές των σταυρών και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που φαίνεται στην παρακάτω φώτο.



Το ίδιο συμβαίνει και όταν εμείς τραβάμε φωτο που έχουν πολύ φωτεινά αντικείμενα, όπως δείχνει η παρακάτω φώτο όπου το έντονο ηλιακό φως καλύπτει τα κλαδιά του δένδρου.