24 Νοεμβρίου 2009

Μπακογιάννη στηρίζει και ο Παπαστάμκος

"29η Νοεμβρίου και μετά"

Η Νέα Δημοκρατία εισήλθε σε μία νέα εξελικτική φάση της μακράς ιστορικής της διαδρομής. Ο νέος θεμελιώδης οργανωτικός και λειτουργικός χάρτης της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θα συναποφασισθεί εν ευθέτω χρόνω, καλείται να συνδυάζει την ελευθερία με την ευθύνη, τη δημοκρατική συμμετοχή με την νομιμοποίηση των αποφάσεων.

Η εσωκομματική συμμετοχική δημοκρατία, για να παραμείνει ζωντανό πρότυπο συλλογικής συμπεριφοράς, δεν θα πρέπει να αφορά μόνο στην στιγμή εκλογής προέδρου. Οφείλει να καλύπτει όλες τις παράγωγες διαδικασίες που θα αποτρέψουν τη μετεξέλιξη της ΝΔ, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, σε συγκεντρωτικό λειτουργικό μόρφωμα.

Η πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι να αντιγράψει ψευδο-συμμετοχικά πρότυπα μιας χρήσης. Για την ενωτική και δημιουργική φυγή προς τα εμπρός θεωρώ ότι χρειάζεται τόση συμμετοχή όση είναι ενσυνείδητη, διαφανής και δημοκρατική και τόσες συγκεντρωτικές λειτουργικές δομές όσες είναι αναγκαίες και αποτελεσματικές.

Ο ρόλος της ΝεοΔημοκρατικής πολιτικής κοινωνίας -του "ΝεοΔημοκρατικού Δήμου"- δεν εξαντλείται τη στιγμή της εκλογής Προέδρου. Οι όροι, τα εργαλεία συμμετοχής και ο ρόλος των μελών του Κόμματος στο σχηματισμό της παραταξιακής βούλησης αφορούν στην επόμενη ημέρα. Στην κάθε επόμενη ημέρα. Επ' αυτού απαιτούνται σαφείς προ-δεσμεύσεις και προ-αποδοχές. Απαιτείται ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο ανοικτό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό μοντέλο της παραταξιακής μας διακυβέρνησης.

Τίθενται, επομένως, ουσιώδη παράγωγα ερωτήματα σχετικά με:

* τον συμμετοχικό σχηματισμό της κομματικής προγραμματική βούλησης,
* τη συμμετοχική διαμόρφωση των θεματοκεντρικών πολιτικών επιλογών της ΝΔ,
* την επιλογή από τη βάση των κατά τόπους υποψηφίων βουλευτών,
* την επιλογή από τη βάση του Κόμματος των υποψηφίων για τη διβάθμια τοπική διακυβέρνηση (δημάρχους, νομάρχες);
* την ενσωμάτωση της τοπικής γνώσης στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης,
* την επαναβεβαίωση από τα μέλη της ηγεσίας του Κόμματος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Νέα Δημοκρατία, ως η κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της χώρας, έχει προαποδεχθεί το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο. Το πρότυπο αυτό συμπυκνώνεται στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, που αποτελεί και το κατευθυντήριο οικονομικό και κοινωνικό πρόταγμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνιστώσα του οποίου αποτελεί η Νέα Δημοκρατία.

Το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, όπως αποτυπώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι αυτό της ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Η «κοινωνική και οικολογική οικονομία της αγοράς» είχε αποτελέσει την πρότασή μου στο Γ' συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πριν από 15 χρόνια (Χαλκιδική, 22-24.4.1994) με τον τίτλο «Η οικολογική και κοινωνική οικονομία της αγοράς». Ειδικότερα, όπως είχα σημειώσει στο κείμενο των «δέκα θέσεων» το 1994, η διαμόρφωση ενός προτύπου οικολογικής και κοινωνικής οικονομίας της αγοράς απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της πολιτείας, διεκδικεί αποτελεσματικότητα, προωθημένη πολιτική δράση και εμπλουτίζει το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. Είναι μια πρόταση ανταγωνισμού των οικονομικών επιδόσεων, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και κοινωνικής ασφάλειας. Διασυνδέει τη θέληση του ατόμου για δημιουργική αποδοτικότητα με ταυτόχρονη κοινωνική εξισορρόπηση. Η οικολογική και κοινωνική οικονομία της αγοράς είναι ένα σχέδιο. Δεν ακολουθεί ένα δόγμα.

Συνοψίζοντας, η αρμονική διασύνδεση κοινωνίας, οικονομίας και οικολογίας, όπως αποτυπώνεται στην οργανωτική, λειτουργική και ιδεολογική πρότασή μου, θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία, το Κόμμα μας, ως ζώντα κοινωνικό οργανισμό. Η εν λόγω πρότασή μου:

- Εγγυάται τη συνεπή και συνεχή δημοκρατική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, τον σύγχρονο ευρωπαϊκό προγραμματικό λόγο και τον εξωστρεφή κοινωνικό προσανατολισμό.

- Διαγιγνώσκει, αναλύει και διεκδικεί τον συστημικό-πολιτικό ανταγωνισμό. Προσβλέπει στην ενσωμάτωση ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων στη δημόσια σφαίρα. Διασφαλίζει την ανάκτηση και εμπέδωση της ευρείας κοινωνικής αναφοράς του Κόμματος, καθώς και την αποκατάσταση, την ενίσχυση και τη διεύρυνση της ταυτότητας, της συνοχής και της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας.

-Πληροί τρείς μείζονες όρους: (α') το δημοκρατικά νομιμοποιημένο πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας, (β') την πλουραλιστική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας με αμφίπλευρο άνοιγμα των πτερύγων της και (γ') την προοπτική της εκ νέου συνάντησης της Νέας Δημοκρατίας με τις ευθύνες διακυβέρνησης του Τόπου.

Στους παραπάνω τρεις μείζονες όρους απαντά πειστικά ο διακηρυκτικός λόγος της κας Μπακογιάννη και γι' αυτό στηρίζω την ολοκληρωμένη πολιτική της πρόταση. Πρόκειται για ενωτική πρόταση, η οποία:

- κατασφαλίζει τη συνέχεια, τη συνέπεια και την προοπτική,

- καθιστά την εσωτερική κομματική διακυβέρνηση περισσότερο δημοκρατική,

- ισχυροποιεί τα θεμέλια της Παράταξής μας,

- αποκαθιστά και διευρύνει τα όρια της κοινωνικής αναφοράς της Νέας Δημοκρατίας,

- συγκεφαλαιώνει τις προϋποθέσεις "Για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία-Για μια δυνατή Ελλάδα".