17 Δεκεμβρίου 2009

Βουρλούμης κατά κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων

Από Ελευθεροτυπία:

Το γάντι στην κυβέρνηση πέταξε χθες ο Π. Βουρλούμης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του ΟΤΕ κατά του νόμου για την έκτακτη εισφορά.

Ο Οργανισμός, σχολίασε κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους, εισπράττει μερίσματα από το σύνολο των θυγατρικών του και η διαδοχική φορολόγησή τους είναι «τελείως παράλογη». «Δεν θα καθίσουμε σαν την κότα να μας φορολογούν μέχρι εςξουθενώσεως» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του νόμου, προφανώς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των οργάνων της Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού προκάλεσε, ουσιαστικά, την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ΟΤΕ. Σημείωσε πως τα πέντε μέλη του Δ.Σ. που εκπροσωπούν σήμερα το Δημόσιο, τελούν υπό παραίτηση (σ.σ. είχαν διοριστεί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης) και πως η παράταση αυτής της εκκρεμότητας «μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα». Εμφανίστηκε, πάντως, βέβαιος για τη δική του αποχώρηση, χαρακτηρίζοντας... σενάρια επιστημονικής φαντασίας την πιθανότητα η παρούσα κυβέρνηση να τον διατηρήσει στη θέση του προέδρου.

Κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο Π. Βουρλούμης παρατήρησε πως η Ελλάδα είναι «υπερχρεωμένη και αρνείται να κάνει αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει προ 25ετίας».

Αναφορικά με την αγωγή που κατέθεσε ο ΟΤΕ κατά της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ για τη δημοσιοποίηση μισθολογικών στοιχείων στελεχών του Οργανισμού, σημείωσε πως η υπόθεση θα κριθεί από τα δικαστήρια. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, γιατί να είναι η ΠΑΣΚΕ», διερωτήθηκε.

Η ηγεσία του ΟΤΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέο δανεισμό εντός του 2010, καθώς και κάθε πιθανότητα επέκτασης δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες. Οσον αφορά την Ελλάδα, ο Π. Βουρλούμης ζήτησε να περιοριστεί ο έλεγχος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, με το επιχείρημα πως το μερίδιο του ΟΤΕ στις ευρυζωνικές υπηρεσίες βρίσκεται πια στο 50% και πως οι βασικοί του ανταγωνιστές (Vodafone, Wind, Forthnet) έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικά.