16 Μαρτίου 2010

Το όνειρο που γίνεται εφιάλτης

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως που δρομολογούνται εις βάρος των Ελλήνων μικροεπενδυτών με «έχουν βγάλει από τα ρούχα μου» και έτσι αποφάσισα να γράψω τις σκέψεις μου και τις απόψεις μου δημόσια σε μια προσπάθεια αφύπνισης αλλά και αντίδρασης κατά της χαριστικής βολής της μακρόχρονης εκτέλεσης του Έλληνα μικροεπενδυτή.

Λίγο λαϊκίστικη θα μπορούσε να πει κανείς η εισαγωγή, αλλά αυτό πραγματικά αισθάνομαι ως επενδυτής. Στην συνεχεία όμως θα δείτε ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.

Σήμερα θα αναφερθώ στο πόσο δύσκολο είναι πλέον για έναν ντόπιο επενδυτή να επιβιώσει στην Ελληνική χρηματαγορά με τα καινούργια μέτρα που θέλουν να πάρουν. Δηλαδή ένταξη των μερισμάτων και των υπεραξιών στην φορολογική κλίμακα του κάθε έτους εφόσον αυτά υπάρχουν με συμψηφισμό των ζημιών μόνο του ιδίου έτους και όχι προηγούμενων χρόνων και σε περίπτωση αρνητικού έτους η ζημία να μην λαμβάνεται καθόλου υπ όψιν στο υπάρχων εισόδημα από άλλες δραστηριότητες.

image

Σύμφωνα με μελέτες που προφανώς θα είναι στην αντίληψη σας, ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής έχει 20% πιθανότητες να έχει κάποιο κέρδος συστηματικά από το χρηματιστήριο που κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνάει το 15% τον χρόνο (ο Βuffet που αναφέρεται ως Νο1 επενδυτής δεν ξεπέρασε το 35%). Επίσης ένας ποιο βραχυπρόθεσμος επενδυτής (η trader) έχει 5% πιθανότητες να κερδίσει συστηματικά στο χρηματιστήριο κατά μέσο όρο όχι μεγαλύτερο του 15-20% τον χρόνο (Ο Sorros που θεωρείται Νο1 trader δεν ξεπέρασε το 32%, ενώ ο Bill Dunn, που και αυτός είναι ένας αρκετά γνωστός trader, δεν ξεπέρασε το 25%). Αυτές λοιπόν οι στατιστικές είναι λίγο απογοητευτικές για κάθε έναν νεοφώτιστο αλλά όχι αποκαρδιωτικές, και εν πάση περιπτώσει, δεν αποκλείουν την ελπίδα. Αυτές όμως η στατιστικές ισχύουν για τους ξένους επενδυτές, όχι για τους Έλληνες. Για εμάς τα ποσοστά με τις υπάρχουσες συνθήκες αλλά και με αυτές που θέλουν να προσθέσουν, πέφτουν κάτω από το μισό!!!

Και εξηγούμαι.

Έστω ότι έχουμε 30.000 ευρώ κεφάλαιο το οποίο τοποθετούμε στο χρηματιστήριο και έστω ότι είμαστε σχετικά μακροπρόθεσμοι και θα το «γυρίσουμε» μια φορά το χρόνο (θα κάνουμε μια αγορά στην αρχή του χρόνου και μια πώληση στο τέλος).

Ασχέτως του κέρδους η της ζημιάς, αφαιρώντας 1,2% προμήθεια που θα μας χρεώσουν στην Ελλάδα (που τα μισά περίπου θα πάνε στο κράτος) θα μας μείνουν 29.640 ευρώ. Ζημιά ήδη 360 ευρώ.

Για τον Αμερικανό για το ίδιο κεφάλαιο, η προμήθεια είναι 9,99 $Χ2=19,98 δολάρια η 14 ευρώ περίπου καθώς η προμήθεια είναι φιξ για αγορά 10.000 μετοχών οποιασδήποτε αξίας ( http://www.tdameritrade.com/commissions.htmltt11=TDA_HP_Module_Middle_Pricing_MOv4C)

Έστω ότι το κέρδος σας είναι 15% στο αρχικό κεφάλαιο σας.

Ελλάδα = 30.000 ευρώ Χ 15% = 4.500 ευρώ μείον προμήθειες 360 = 4.140 ευρώ
Αμερική= 30.000 ευρώ Χ 15% = 4.500 ευρώ μείον προμήθειες 14 = 4.486 ευρώ
Έστω ότι από άλλα εισοδήματα είσαστε στην μέγιστη κλίμακα, τότε φόρος στα κέρδη 45%
Στην Αμερική τα κέρδη για τους ξένους είναι αφορολόγητα ενώ για τους Αμερικανούς είναι περίπου 10% για τους μακροπρόθεσμους καθώς αυτούς τους αντιμετωπίζουν σαν επαγγελματίες και αφαιρούν τα έξοδα τους και μεταφέρουν και ζημιογόνες χρονιές στο μέλλον.

Άρα Ελλάδα για τον Έλληνα επενδυτή 4.140 ευρώ κέρδος – 45% =2.277 ευρώ

Αμερική για το Έλληνα επενδυτή 4.486 ευρώ κέρδος – 0% = 4.486 ευρώ

Αμερική για τον Αμερικανό επεν. 4.486 ευρώ κέρδος – 25% = 3.365 ευρώ

Αν λοιπόν επενδύσετε στην Αμερική σαν ξένοι επενδυτές θα κερδίσετε με την ίδια απόδοση 14,95% στο κεφαλαίο σας.

Αν επενδύσετε στην Ελλάδα χωρίς φόρο:

Υπεραξίας ( συνθήκη ως σήμερα) θα κερδίσετε……… 13,8%

Αν επενδύσετε στην Ελλάδα με τα νέα μέτρα:

όπως θέλουν να τα διαμορφώσουν τότε θα κερδίσετε…7,59% !!!!!!

(Ο Αμερικανός στην Αμερική θα κερδίσει …………….11.22%)

Τώρα φαντάζεστε τι γίνεται στους βραχυχρόνιους!!!!!

Εκ πείρας ένας βραχυχρόνιος επενδυτής για να καταφέρει να καταγράψει κέρδος θα πρέπει να

< γυρίσει>

το κεφάλαιο του τουλάχιστον 6-7 φορές.!!

Έστω ότι λόγο τζίρου του κάνουν έκπτωση οι χρηματιστηριακές και του δίνουν προμήθεια 0,8%.

Ελλάδα = 30.000 Χ 7 = 210.000 ευρώ τζίρο επί 0.8% προμηθ. = 1680 ευρώ

Αμερική = 30.000 Χ 7= 210.000 ευρώ τζίρο

Προμήθειες ανάλογα την τιμή της μετοχής από 14Χ 7=98 ευρώ

Έως τα τριπλάσια το πολύ ………….......................294 ευρώ
Έστω ότι καταφέρετε να πετύχετε απόδοση 20% ως βραχυχρόνιοι( θα πρέπει να είστε πολύ καλοί!!!)
Στην Ελλάδα είναι 30.000 Χ 20% =............................6.000 ευρώ
Μείον οι προμήθειες................................................ 1680 ευρώ
Κέρδος με τις υπάρχουσες συνθήκες .........................4.320 ευρώ η 14,4%
Στην Αμερική ως ξένος επενδυτής ……………….......….6.000 ευρώ
Μείον οι προμήθειες…………………………….....………(.294-98)
Κέρδος …………………………………………................(5.706-5902) ευρώ η 19%-19,7%
Αν τώρα δε προσθέσουν και τον φόρο υπεραξίας
Τότε 4.320 ευρώ μείον 45%..........................................2376 ευρώ η 7,92%!!!!!
Δείτε τις σχέσεις λοιπόν: 19%—14,4%—7,92% !!
Αλήθεια να ρωτήσω έναν πεντάχρονο να μου πει που θα πρέπει να επενδύσω για να έχω κάποια πιθανότητα να επιβιώσω μακροπρόθεσμα μα βάση τα ανωτέρω????
Καταλάβατε τώρα γιατί έχετε τις μισές πιθανότητες να κερδίσετε σε σχέση με τους ξένους επενδυτές αλλά και σε σχέση με το υπάρχων καθεστώς, έτσι όπως θέλουν να το κάνουν???
Και βέβαια αυτά ισχύουν μόνο στο 20% τον περιπτώσεων στους μακροπρόθεσμους και στο 5% των βραχυπρόθεσμων(που καταφέρνουν συστηματικό κέρδος).
Καταλαβαίνεται τώρα τι γίνεται εάν οι χρονιές μας επενδυτικά είναι αρνητικές για 2,3,4 η περισσότερες φορές συνεχόμενες!!!

image

Με αυτές τις προμήθειες το κεφάλαιο μπορεί να πέσει και στο μισό για τους βραχυχρόνιους αλλά και τους μεσοπρόθεσμους μόνο από τις προμήθειες και ΧΩΡΙΣ να καταγράψουμε ζημιά επί της τιμής της μετοχής!!!!! Και από το μισό κεφάλαιο που χάνεται (ΧΩΡΙΣ καταγραφή υποαξίας επαναλαμβάνω) περισσότερο από το μισό (προμήθειες + φορολογία κερδών χρηματιστηριακής) πάει στο κράτος!!!! Και αυτό συμβαίνει στο 95% των περιπτώσεων (υπάρχει σχετικό paper - για να μην προσθέσω και την απώλεια κεφαλαίου λόγο πληθωρισμού στην περίπτωση που δεν παίρνουμε μερίσματα)!!

Και όμως για το κράτος, οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι επενδυτές είναι οι ΚΑΚΟΙ του συστήματος!!!!!!!. Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ όμως είναι που συντηρούν τις μισές χρηματιστηριακές και ΑΕΛΔΕ που δεν έχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ είναι που διαβάζουν κατά χιλιάδες οικονομικές εφημερίδες και ηλεκτρονικό οικονομικό τύπο και τον συντηρούν, με την ελπίδα μιας καλής είδησης μπας και πάρουν ένα μέρος από τα χαμένα πίσω (και όμως τους αποκαλεί τζογαδόρους και υποτιμητικούς κερδοσκόπους ο ίδιος τύπος!!.)

Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ είναι που κάνουν τους τζίρους στις μετοχές και έτσι αυτές καλύπτουν τις προϋποθέσεις από πλευράς Liquidity που θέλουν οι θεσμικοί για να επενδύσουν.

Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ είναι που αγοράζουν δεδομένα πραγματικού χρόνου από το χρηματιστήριο μέσω των προμηθευτών και έχει έσοδα το κράτος.

Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ είναι που εξαπατήθηκαν το 1999 και έχασαν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους λόγο της ημιμάθειας και της παραπλάνησης.

Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ είναι που κερδίσουν χάσουν ,χρόνο με τον χρόνο θα πληρώσουν όπως και να έχει στο κράτος μέρος τις περιούσιας τους μέσω των μεγαλύτερων προμηθειών της Ευρώπης!!!!!!

Αυτοί οι ΚΑΚΟΙ είναι που έστω και εάν έχουν από 5- 20% πιθανότητες να κερδίσουν κάποια από τα χαμένα έρχονται τα νέα μέτρα να τους το κάνουν 2,5-10% !!
Αλήθεια πιστεύετε ότι θα σας σεβαστεί ποτέ κανείς σαν επενδυτή?

Η απάντηση είναι όχι κύριοι!!
Ξέρετε γιατί? Γιατί δεν έχετε πλέον χρήματα!!.

Ότι είχατε τα δώσατε το 1996-2001 στις επιχειρήσεις άτοκα, μέσω χρηματιστηρίου και αυτές αναπτύχθηκαν με δωρεάν κεφάλαια. Πως νομίζετε ότι επετεύχθη αυτή η πρωτιά στην ανάπτυξη που είχαμε το 2002-2007?

Τώρα για όσους επιβίωσαν όλα αυτά τα χρόνια - βλέποντας μπροστά μερικά χρόνια και αναμένοντας μια ακόμη μεγάλη άνοδο στην αγορά - το κράτος ως έξυπνο χρήμα λαμβάνει θέση και τοποθετείται στην αγορά! Βάζει τις βάσεις έτσι ώστε όταν αυτή η άνοδος έρθει, ο κοσμάκης ακόμη και νέα υψηλά να κάνει η αγορά να είναι χαμένος μέσα από την βαριά φορολογία της υπεραξίας.

Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει άριστους συμβούλους στα χρηματοοικονομικά.(δεν το κομματικοποιώ το θέμα απλά χρονικά έτυχε να συμπέσουν δυο καλές χρηματιστηριακές κινήσεις του κράτους μια το 96-99 και μια τώρα το 2009). Έπιασαν ακριβώς τους πυθμένες και τοποθετήθηκαν!!

Και εμείς ακόμη ελπίζουμε τραβώντας γραμμούλες και διαβάζοντας ισολογισμούς………….

ΠΗΓΗ: market-talk.net