02 Απριλίου 2010

Οι εισπράξεις ΦΠΑ τρέχουν με -10%

Όπα τι είναι αυτό;; Οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου έπεσαν έξω; Μα πως είναι δυνατόν αγαπητέ αναγνώστη; Αφού αυξήσουν τους φόρους και το ΦΠΑ, λογικά οι φόροι πρέπει να είναι πάνω όχι κάτω!! Μάλλον κάτι δεν τους δίδαξαν σωστά στο LSE λέω εγώ.

Διαβάζουμε λοιπόν στην Ελευθεροτυπία:

www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=147477

Αντιμέτωπη με το τέρας της ύφεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετράει μείωση των εσόδων από ΦΠΑ 10% τον Μάρτιο. Η επιβολή των συμπληρωματικών μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις αρχές του Μαρτίου ενέτεινε το αρνητικό κλίμα της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.

Φυσικό επακόλουθο ήταν ο φόβος για το τι έρχεται να οδηγήσει σε μείωση των συναλλαγών. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι να «ψάχνουν» τον ΦΠΑ, που έχει μειωθεί 10% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών.

Εξέλιξη που προκαλεί έντονες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα δώσει δείγματα γραφής στα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμέσως μετά το Πάσχα. Τα δύο κλιμάκια, το ένα για τα έσοδα και το άλλο για τις δαπάνες, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα την Τετάρτη. Αλλωστε, στην πρώτη έκθεση εφαρμογής του ΠΣΑ υπήρχε πρόβλεψη για ύφεση 2% έναντι 0,9%, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του αρχικού Προγράμματος.

Και τα στοιχεία που θα δουν δεν θα είναι και τόσο ικανοποιητικά. Από την αύξηση των εσόδων (τα προ επιστροφών φόρων κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατά 9,9% του Ιανουαρίου, έπεσαν στο 4,5% τον Φεβρουάριο και επίσης στο 4,5% και μέχρι 5,5% αναμένεται να διατηρηθούν τον Μάρτιο. Το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου η σωτηρία ήρθε από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως στα καύσιμα. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 10% του Μαρτίου οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των συναλλαγών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι σαφή εικόνα θα έχουν στα τέλη Απριλίου, με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, στις οποίες θα περάσει τόσο το κύμα συλλογής αποδείξεων όσο και η αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (ίσχυσε από 15/3).

Και τις εισηγμένες που τις βάζετε;

http://www.nooz.gr/companies/ptosi-371-sta-kerdi-ton-eisigmenon-to-2009

Τη μεγαλύτερη – επί το δυσμενέστερο – αλλαγή των τελευταίων πολλών ετών δείχνουν τα αποτελέσματα του 2009 για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, καθώς σχεδόν οι μισές εταιρείες, ποσοστό 45%, ήταν ζημιογόνες στην περασμένη χρήση! Μάλιστα, η σχέση κερδοφόρων και ζημιογόνων μετοχών κατήλθε σε χαμηλό δεκαετίας και στο 55% και 45% αντίστοιχα!

Σύμφωνα με τη μελέτη του τμήματος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ο συνολικός κύκλος εργασιών των 279 εισηγμένων διαμορφώθηκε στα 77,72 δισ. ευρώ (-12,6%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10,53 δισ. ευρώ, ενισχυμένα σε ποσοστό 6,2%. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 37,1% έναντι της χρήσης του ’08.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των 279 εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις, οι 156 είναι κερδοφόρες και οι 123 ζημιογόνες. Από τις κερδοφόρες, οι 45 κατέγραψαν αύξηση κερδών, 87 πτώση, ενώ 24 εταιρείες γύρισαν σε κέρδη από ζημιές το ’08. Από τις 123 ζημιογόνες, οι 39 εταιρείες κατέγραψαν διεύρυνση ζημιών, οι 39 πέτυχαν περιορισμό ζημιών, ενώ 45 εταιρείες εμφάνισαν αναστροφή τάσης, με ζημιές έναντι κερδών πριν.

image

Τα έχω πει τώρα και πάρα πολύ καιρό. Έχω τονίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αύξηση των φόρων σημαίνει μείωση των εσόδων!!!

Που να δείτε τι έχει να γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Που να δείτε τι έχει να γίνει αυτό το Πάσχα. Όχι αρνί δεν θα σουβλίσουν οι περισσότεροι Έλληνες αλλά ούτε σουβλάκι!!

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι οικονομικοί φωστήρες αυτής της κυβέρνησης, αλλά και οι περισσότεροι ψηφοφόροι (που τους δικαιολογούν διότι ακόμα δεν έχουν επαναστατήσει) είναι το ότι, το πόσους φόρους συλλέγεις έχει να κάνει με την οικονομική δραστηριότητα άλλα και με το churning αυτής.

Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι high value added προορισμός και τα μεικτά περιθώρια κέρδους είναι χαμηλότερα από άλλες χώρες.

Τέλος, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι συνολικοί φόροι είναι zero sum gain. Αυτό που είναι να πάρεις θα το πάρεις και ότι και να κάνεις, δεν θα πάρεις παραπάνω όταν, η αγορά δεν έχει, δεν μπορεί και πάνω από όλα, δεν παράγει πλούτο για να σου δώσει.

Μπορεί βέβαια να πάρεις κάτι ψιλά από τους γιατρούς του Κολωνακίου, αλλά αυτά θα είναι ψίχουλα. Αυτά που νομίζεις ότι αρμόζει να πάρεις δεν θα τα πάρεις διότι απλά δεν υπάρχουν!!