18 Ιουνίου 2010

Η Σουηδία του ΓΑΠ επιτρέπει πάλι την κατασκευή νέων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας

Η χώρα πρότυπο του ΓΑΠ αποφάσισε χθες με μικρή πλειοψηφία (174-172) να επιτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στα τρία πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στην χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση αν κλείσει κάποιος από τους 10 αντιδραστήρες που λειτουργούν στα τρία εργοστάσια μπορεί να κατασκευαστεί ένας νέος. Να σημειωθεί ότι η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που το 1980 μέσω δημοψηφίσματος απαγόρευση την κατασκευή νέων αντιδραστήρων... τώρα 30 χρόνια μετά μόλις οι αντιδραστήρες πάλιωσαν αναθεώρησαν την θέση τους... κατά τ΄άλλα είναι το πρότυπο του ΓΑΠ.

Τα κύρια επιχειρήματα για την άρση της απαγόρευσης ήταν η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και η οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι Άγγλοι στον κόλπο του Μεξικού, που αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου. Στόχος είναι οι απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Την απόφαση στήρηξαν όλοι, πλην δύο βουλευτών, του κεντροδεξιού συνασπισμού της Κυβέρνησης. Ενώ Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες δήλωσαν ότι θα επαναφέρουν την απαγόρευση αν έρθουν το Σεπτέμβριο (που θα γίνουν εκλογές) στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις επί του θέματος έδειχναν ότι η πλειοψηφία ήταν υπέρ της ατομικής ενέργειας.

Τα τρία εργοστάσια με τους 10 αντιδραστήρες καλύπτουν με πολύ χαμηλό κόστος το 50% των ενεργειακών αναγκών της Σουηδίας (και εμείς μετά κάνουμε συγκρίσεις και λέμε ότι έχεουμε ακριβό ρεύμα σε σχέση με τις χώρες που χρησιμοποιούν την ατομική ενέργεια γι αυτό το σκοπό). Για νέες κατασκευές η Κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδοτήσεις, ενώ άλλαξαν και τα όρια των αποζημιώσεων ώστε μελλοντικά, σε περίπτωση ατυχήματος οι εταιρίες Vattenfall, η γερμανική Eon και η Φινλανδική Fortum, που διαχειρίζονται τα εργοστάσια να είναι υπεύθυνες για το πλήρες ποσό των ζημιών.