18 Αυγούστου 2010

Και μέσα σ' όλα τ' άλλα θα πούμε και το ψωμί, ψωμάκι

Το ψωμί «παντεσπάνι» αναμένεται να πουν τις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές, λόγω των επικειμένων αυξήσεων στα σιτηρά, και κατά συνέπεια στα είδη αρτοποιΐας.

Εν τω μεταξύ, στο σκοτάδι βρίσκονται οι αρτοποιοί, αφού δεν γνωρίζουν το ύψος που θα κυμανθούν οι αυξήσεις. Οι περισσότεροι δεν έχουν αγοράσει ακόμα με τη νέα τιμή και φοβούνται μήπως οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν πληροφορηθεί.

Η κίνηση στα αρτοποιεία, λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο με τους καταναλωτές να αρκούνται μόνο στην αγορά του ψωμιού.

Ο κόσμος έχει περιορίσει την αγορά άλλων αρτοπαρασκευασμάτων, όπως τυρόπιτες ή άλλα γλυκά. Οι αρτοποιοί τα τελευτάει χρόνια προσπαθούν να μην αυξάνουν τις τιμές του ψωμιού ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις πωλήσεις σε σταθερά επίπεδα.

Ακόμα δεν υπάρχει σαφή εικόνα των αυξήσεων, αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 με 25 %.

Αναμένεται να αυξηθούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι, δηλαδή ό,τι προϊόντα παράγει ένα αρτοποιείο και συνεπώς ο κόσμος θα συνεχίζει να αγοράζει ψωμί, αλλά θα πάψει να αγοράζει τα υπόλοιπα, όπως τυρόπιτες.

Εν τω μεταξύ με την παραπομπή των αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή με δηλώσεις τους συστήνουν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών, απαντά το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο ανατιμητικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.

Η άμεση αυτή αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας εξηγείται μάλλον εύκολα δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού (5,5% τον Ιούλιο).

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομίας, αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας Μ.Μπόλαρη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στ.Κομνηνού για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα.

Ωστόσο, από χθες κιόλας οι αρτοποιοί έλαβαν τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.

Σημειώνεται ότι ήδη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στέφανος Κομνηνός συναντήθηκε με τους συνδέσμους αλευροβιομηχάνων. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα»

Επίσης τόνισε με έμφαση ότι εναρμονισμένες πρακτικές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές «γι' αυτό και ήδη ασχολείται με το θέμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Για το θέμα των αυξήσεων παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα το ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Οικονομίας.