Το παρόν έδωσε πλήθος κόσμου και ανάμεσα τους ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας και πολλοί άλλοι.
Βασικοί ομιλητές ήταν οι κ. Ν. Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ν. Καραβίτης Αναπληρωτής Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Γ. Αράπογλου Γενικός Διευθυντής Pulse RC και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος. Τη συζήτηση συντόνισε ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας neolaia.gr Γ. Τσαλίκης (ΣΣ. Γι αυτό το νούμερο σε λίγο περισσότερα).
Βασικά σημεία ομιλιών:
- Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας τα οποία «αναδεικνύουν» το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι νέοι άνθρωποι εξ’ αιτίας του Μνημονίου, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση της οικονομίας. Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας προέβαλε την πρόταση του Α. Σαμαρά για έξοδο από την κρίση ως στρατηγική ελπίδας για τη χώρα και υπογράμμισε την αδράνεια της Κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα όταν έπρεπε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν τα σημεία του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ανέλυσε ο κ. Μηταράκης και παρουσίασαν μέτρα για τόνωση της αγοράς, της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.
- Ο κ. Ν. Καραβίτης έδωσε έμφαση στα ευρήματα της έρευνας τονίζοντας πως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν αντιλαμβάνονται το μνημόνιο και όσα αυτό ορίζει καθώς και στο γεγονός της τάσης που εντοπίστηκε στην έρευνα, για εργασία και δουλειά στο εξωτερικό από μεγάλο κομμάτι των νέων. Παράλληλα όμως, επεσήμανε την ευκαιρία να αντιληφθούν οι νέοι άνθρωποι τα λάθη του παρελθόντος και να χτίσουν πάνω σε κάτι νέο και υγειές, αφήνοντας πίσω λαθεμένες πολιτικές συμπεριφορές.
- Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «Αρνούμαι να δεχτώ πως τα όνειρα των νέων ανθρώπων μπορούν να μπουν σε επιτήρηση» και μίλησε για την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να συγκρουστούν με τις κατεστημένες αντιλήψεις προχωρώντας ενωμένοι με στόχο να δημιουργήσουν ελπίδα για τη χώρα. Τόνισε πως οι νέοι χρειάζεται να ενωθούν σε μια προσπάθεια πάνω από συμφέροντα και χρώματα που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.
Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός σύγχρονου μείγματος πολιτικών «βασισμένο σε μία στρατηγική που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο και να φέρει πίσω την Ελπίδα στον τόπο». Στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και για στήριξη καινοτόμων ιδιωτικών δράσεων που θα βοηθούν το κοινωνικό σύνολο. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Κράτους ίσων ευκαιριών, απαλλαγμένο από τα «ηθικά χρέη» παλαιότερων γενεών και αποφασισμένο να υπηρετεί τον πολίτη. Κλείνοντας, επεσήμανε πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην ουσία της πολιτικής, μιας πολιτικής που δημιουργεί, αλλάζει, βελτιώνει τονίζοντας τη σημασία να πιστέψουμε στην εναλλακτική πολιτική πρόταση που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της, Αντώνης Σαμαράς, σε ένα σύγχρονο μείγμα πολιτικών, σε μία στρατηγική που μπορεί να μας απαλλάξει από το Μνημόνιο και να φέρει πίσω την Ελπίδα στον τόπο.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ και εκατοντάδες χρήστες την παρακολούθησαν. Παράλληλα είχαν και τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους ομιλητές.
Ενδεικτικά, ο χρήστης Κώστας Μόκος θέλησε να μάθει από τον κ. Μηταράκη πως μπορούν οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (Τουρισμός, Ναυτιλία, Γεωργία, Οικοδομή, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα) να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την Κρίση, ενώ ο χρήστης Απόστολος Παπαποστόλου θέλησε να ενημερωθεί από τους κ. Μηταράκη και Καραβίτη σχετικά με την επίπτωση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην Δημόσια Ανώτατη Παιδεία.