04 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός στα τυφλά

ΣΦΙΞΙΜΟ στο ζωνάρι αλλά καμία κουβέντα για κοινωνικές παροχές, έστω και με τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ταμείο κοινωνικής συνοχής (ΣΣ. Μαντέψτε ποιος έφτιαξε το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και έβαλε μέσα αυτά τα 100 εκ... Σωστά μαντέψατε! Ο Καραμανλής εννοείται), θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

http://s.enet.gr/resources/2010-10/3_2fprovlepseis-thumb-large.jpg

Το μόνο «τυράκι» που εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα ως αντίδοτο της αύξησης του ΦΠΑ (χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει, αφού απαιτεί και σύμφωνη γνώμη από την Ε.Ε. για την εφαρμογή του), είναι η μετάταξη λίγων προϊόντων από το 11% στον πολύ χαμηλό συντελεστή (5,5%). Ωστόσο, ακόμα και αυτό θα συνοδευθεί από αντάλλαγμα: κάποιες υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται «πολυτελείας» να πάνε από το 11% στο 23%.

Μετέωρη παρέμενε και η περικοπή του επενδυτικού προγράμματος (ΠΔΕ), η οποία ενδεχομένως να... αναβληθεί για τον Νοέμβριο ανάλογα με την πορεία της απορρόφησης των κονδυλίων, αλλά και τις αποκλίσεις στις δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου. (ΣΣ. Έχουμε γράψει εδώ και μήνες ότι το ΠΔΕ θα περικόπτεται συνεχώς μέχρι να φτάσει στο 0)

Αύξηση ΦΠΑ

Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ότι το προσχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, αλλά και την επιβολή από τον Οκτώβριο του 2011 ενιαίου φόρου κατανάλωσης καυσίμων (ΣΣ. αυτός είναι ο σοσιαλισμός δεν διακρίνει μεταξύ φτωχών και πλουσίων... όλοι είμαστε ίσοι και... όλοι πληρώνουμε τα ίδια). Επιπλέον θα αναγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται για το 2011 στο μνημόνιο (π.χ. αύξηση αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των αυθαιρέτων, τεκμήρια, φορολόγηση των αμοιβών σε είδος, πάγωμα συντάξεων, περικοπή 500 εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις).

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού οριστικοποιούνται σήμερα ώστε να σταλεί το κείμενο στο εθνικό τυπογραφείο. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι έπρεπε να αποτιμηθούν τα έσοδα της περαίωσης που θα έρθουν το 2010 και το 2011 (1,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο) και να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάντως, ο προϋπολογισμός θα αλλάξει ξανά σε λίγες μόνο εβδομάδες, αφού η κυβέρνηση ελλείψει στοιχείων οδεύει στα... τυφλά όχι μόνο στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων αλλά και των δαπανών του ευρύτερου Δημοσίου.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν ικανοποιητικά και αναλυτικά στοιχεία για την υπολογισμό του 2010 και τις ανάγκες του 2011. (ΣΣ. Από εδώ και κάτω ακολουθεί το απόλυτο μπάχαλο του Κράτους μετά από ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ στην εξουσία) Αντιθέτως, υπό επεξεργασία τελούσαν έως την τελευταία στιγμή τα στοιχεία για τις νοσοκομειακές δαπάνες καθώς εξετάζονταν πρόσθετη μείωση 20% με βάση τα στοιχεία από τη νέα συνταγογράφηση, ενώ δεν υπήρχε εικόνα για τα οικονομικά των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, αλλά και τη «χοάνη» των ΔΕΚΟ.

Το Γενικό Λογιστήριο βασίστηκε στα ταμειακά δεδομένα που του έδωσε η ΤτΕ, ελπίζοντας έως τον Νοέμβριο που θα οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός να έχουν φτάσει τα στοιχεία που έχει ζητήσει διακαώς και η τρόικα. Η τελευταία, ως γνωστόν, ανάγει την «τρύπα» στην γενική κυβέρνηση σε βασικό κίνδυνο αποκλίσεων για τον προϋπολογισμό. Υπάρχει πάντως σοβαρό ενδεχόμενο και ο τελικός προϋπολογισμός να «κλείσει» μόνο με τα στοιχεία της ΤτΕ αν κριθεί ότι τα (χειρόγραφα) δεδομένα των φορέων δεν είναι ικανοποιητικά. Οσο για το πληροφοριακό σύστημα που θα κατέγραφε όλα τα δεδομένα, αναβάλλεται για το καλοκαίρι του 2011, το νωρίτερο.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αναφέρουν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως δεν θα καταπέσουν εγγυήσεις 1,5 δισ. ευρώ για δανεισμό των ΔΕΚΟ εντός του 2010 όπως εκτιμά η τρόικα, περιορίζοντας το βάρος για τον προϋπολογισμό.

Οι τελικοί κίνδυνοι του 2010 θα κριθούν όμως μαζί με την τρόικα, μέσα στον Νοέμβριο. Θα γίνουν οι προσαρμογές που θα «υποδειχθούν», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόσθετη περικοπή επενδυτικών αλλά και μισθολογικών δαπανών ή αλλαγής των σχεδίων για ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ