28 Νοεμβρίου 2010

Οι όροι του δανείου προς την Ιρλανδία επηρεάζουν και την Ελλάδα

Το Eurogroup αποφασίζει νέα φόρμουλα δανεισμού

Τους όρους ένταξης της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. αποφασίζουν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος του επιτοκίου και τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 85 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι κοντά στη δεκαετία, πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα ανοίξει το δρόμο για επιμήκυνση και της ελληνικής σύμβασης με την τρόικα. Η ιρλανδική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6,5%, σημαντικά υψηλότερο από το ελληνικό. Η διαφορά αυτή ίσως εξηγείται από τη μεγαλύτερη διάρκεια του δανείου.

Αναλυτής της Fitch είπε στο πρακτορείο Bloomberg ότι είναι πιθανό το ιρλανδικό «πακέτο» να περιλαμβάνει μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, επιμερίζοντας μέρους του κόστους και στους ιδιώτες επενδυτές – κατόχους ομολόγων. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει να η λύση αυτή θα υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Οι διαδηλώσεις
Το Σάββατο πάνω από εκατό χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τα μέτρα σκληρής λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση για να μπει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Έκτακτο Eurogroup αύριο για να οριστικοποιηθεί το πακέτο για την Ιρλανδία.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας που εκπροσωπεί 832.000 εργαζομένους. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δικαιολογούνται ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά ούτε ηθικά. Θα αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Ντέιβιντ Μπεγκ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που κατήρτισε η κυβέρνηση Κόουεν προβλέπει περικοπές 4,5 δισ. ευρώ και φόρους 1,5 δισ.

TA NEA