25 Νοεμβρίου 2010

Τόσο μαλακ@@ είμαστε: "Θύμα ενδοοικογενειακής βίας μία στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα"

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα (33,3%) πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ομως το μεγαλύτερο ποσοστό είτε δεν αναγνωρίζει ότι η συμπεριφορά που υφίσταται συνιστά καταχρηστική, βίαιη συμπεριφορά είτε αυτοενοχοποιείται.

Οπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα του ΚΕΘΙ «στην Ελλάδα η άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση και υπάρχει έντονη κοινωνική προκατάληψη ως προς τη δημοσιοποίηση του προβλήματος». Πριν από λίγα χρόνια, ο ΟΗΕ συνέστησε «την ταχεία υιοθέτηση νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία», ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της εκτιμά ότι η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών όσο και ο καρκίνος.

«Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών» η σημερινή και στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται η πρώτη σύνοδος γυναικών-υπουργών της Ε.Ε. με στόχο την υλοποίηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο ίδιο πνεύμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγγέλλει επίσης σχετικό πρόγραμμα. Τη χώρα μας εκπροσωπούν η υφ. Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάγκρη και η γ.γ. Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη, που θα παρουσιάσουν τον ετήσιο απολογισμό δράσεων της Γ.Γ.Ι.Φ. -δεδομένων των επικρίσεων που έχουμε δεχθεί για υστέρηση στην υλοποίηση στόχων- και το Εθνικό Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων 2010-2013.

Η γ.γ. Ισότητας έχει δεσμευθεί σε μια σειρά δράσεων για την υλοποίηση των οποίων διατίθεται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Πέρα από τις τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας και νομοσχέδιο για την προώθηση της ισότητας των δυο φύλων, η γ.γ. έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων βίας: ίδρυση 14 συμβουλευτικών κέντρων (12 στις πρωτεύουσες των παλαιών Περιφερειών και δύο στην Αττική), ανάπτυξη δικτύου τοπικών δομών (ξενώνων φιλοξενίας για τις γυναίκες και τα παιδιά τους), 24ωρη λειτουργία γραμμής SOS, συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προστασία τους, παροχή νομικής βοήθειας σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.