14 Δεκεμβρίου 2010

Αυξάνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ... γι αυτό έχει στηλώσει τα πόδια ο GAP στις προτάσεις Μέρκελ

Αυξάνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς μόνον τον Νοέμβριο άντλησαν 2,6 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη, η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τα έκτα τα μέτρα ρευστότητας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξήθηκε τον Νοέμβριο στα 95 δισ. ευρώ, έναντι 92,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή που η αιμοδοσία των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ συνεχίζεται, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters φέρνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ζητεί αύξηση των κεφαλαίων της ώστε να ανταποκριθεί στα πρόσθετα βάρη που καλείται να επωμισθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ανησυχεί για τις ενδεχόμενες ζημίες από τις αγορές ομολόγων και συγκεκριμένα για το τι θα συμβεί εάν τα ποσά των ομολόγων αυξηθούν ή εάν η αξία των ομολόγων μειωθεί κατά 30%. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ εξετάζει να ζητήσει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών διπλασιασμό του προϋπολογισμού της.

Μια τέτοια απαίτηση στην διάρκεια ενός έτους που χαρακτηρίζεται από αυξημένες δανειακές ανάγκες για τα μέλη της Ευρωζώνης αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς που ψηφίζονται τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η πρόθεση της ΕΚΤ να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας θα διαδραματίσει πρόσθετο ρόλο τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

TA NEA