23 Δεκεμβρίου 2010

Τρίποντο της τουρκικής προπαγάνδας από λάθος των οπαδών του ΑΠΟΕΛ

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/8/5/6/338856/ASTYNOMIA.jpgΈτρεχε και δεν έφτανε το βράδυ της Τρίτης η Κυβέρνηση, καθώς οι Τούρκοι απαιτούσαν όπως, για λόγους ασφαλείας, μεταφερθεί η τουρκική καλαθοσφαιρική ομάδα στο ψευδοκράτος!

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του καλαθοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Πινάρ Καρσίγιακα το βράδυ της Τρίτης. Οι Τούρκοι, προφασιζόμενοι ζητήματα ασφαλείας, εξαιτίας των προπηλακισμών που δέχθηκαν οι καλαθοσφαιριστές της τουρκικής ομάδας από μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, ζήτησαν όπως αυτοί μεταφερθούν στις κατεχόμενες περιοχές για προστασία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να τους παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια και έπληξαν την αξιοπιστία των διακηρύξεων της περί πρόθεσης ειρηνικής συμβίωσης στο νησί, ενώ βρήκαν πάτημα να μας καταγγείλουν όπου μπορούσαν να σκεφτούν. Όπως φαίνεται, οι Τούρκοι είχαν εκ των προτέρων προετοιμαστεί για το πώς θα χειρίζονταν την κατάσταση, εάν τους δινόταν η ευκαιρία, και έθεσαν άμεσα τον μηχανισμό τους σε δράση.

Διαφορετικές εκδοχές

Πρέπει, να σημειωθεί, ότι η τουρκική εκδοχή των γεγονότων, πάνω στην οποία βάσισαν το παράλογο αίτημά τους, διαφέρει σε αρκετά σημεία από την εκδοχή της κυπριακής Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, υπογραμμίζοντας ότι «εύλογα διερωτάται κανείς αν κάποιοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, με το να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο», παρέθεσε τα γεγονότα ως εξής: «Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός από πλευράς των μελών της τουρκικής ομάδας, που οδηγήθηκαν με συνοδεία της Αστυνομίας στο χώρο διαμονής τους στις εγκαταστάσεις του σταδίου ΓΣΠ». Τόνισε ότι τα επεισόδια ήταν εντελώς αναίτια και απρόκλητα και η άμεση, αποφασιστική και καταλυτική παρέμβαση των μελών της Αστυνομίας πέτυχε να προστατεύσει την αποστολή της Τουρκίας, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών της.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι ο αγώνας ολοκληρώθηκε μέσα σε κόσμια και αθλητοπρεπή πλαίσια, καθώς κατά τη διάρκειά του δεν σημειώθηκε οτιδήποτε το μεμπτό. «Με τη λήξη του αγώνα, μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ έριξε αντικείμενα εναντίον της ομάδας της Τουρκίας. Οι Τούρκοι καλαθοσφαιριστές μεταφέρθηκαν με συνοδεία της Αστυνομίας στα αποδυτήρια, χωρίς να τραυματιστεί οποιοσδήποτε, ενώ ταυτόχρονα, άλλοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έριξαν την ανατολική θύρα που οδηγεί στα αποδυτήρια και προσπάθησαν να εισέλθουν μέσα. Η Αστυνομία, αφού τους παρεμπόδισε, τους απώθησε βγάζοντάς τους έξω», πρόσθεσε.

Ακολούθησε, όπως είπε, άγριος πετροπόλεμος περίπου 500 οπαδών του ΑΠΟΕΛ κατά των αστυνομικών και των εγκαταστάσεων του σταδίου και «για την αποκατάσταση της τάξης έγινε χρήση δακρυγόνων». Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την έλευση των αστυνομικών ενισχύσεων, δέχθηκαν επίθεση δύο περιπολικά, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές και τραυματισμό μιας αστυφύλακα. Τέλος, είπε, έγιναν και τρεις συλλήψεις.

Οι Τούρκοι, από πλευράς τους, παρουσίασαν διαφορετικά τα γεγονότα. Όπως παρουσιάζεται από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία συνοδεύονται από τίτλους όπως «Βάρβαροι Ρωμιοί επιτέθηκαν», έγινε απόπειρα λιντσαρίσματος από τους Ε/κ, όταν 1000 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με ξύλα, πέτρες και ρόπαλα και κυνήγησαν την τουρκική ομάδα μέχρι τα αποδυτήρια. Η κυπριακή Αστυνομία αποδείχθηκε, προσθέτουν, ανεπαρκής να αποτρέψει τα επεισόδια, με αποτέλεσμα μέλη και παίκτες της τουρκικής ομάδας να αποκλειστούν στα αποδυτήρια.

Το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», από το οποίο προέρχονταν οι πρώτες αναφορές για το θέμα, μετέδιδε ότι οι Ε/κ οπαδοί πετούσαν μολότοφ και πέτρες και επιτέθηκαν στους παίχτες με λοστούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάποια μέλη της τουρκικής αποστολής. Ο δε γενικός διευθυντής της Πινάρ Καρσίγιακα δήλωνε παντού ότι «κάποιος οπαδός κρατούσε μαχαίρι, οι φίλαθλοι άρχισαν να κλοτσούν και να κτυπούν με τα χέρια τους και ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας τραυματίστηκε στο δάκτυλο», σημειώνοντας, παράλληλα, τη δυσφορία που προκλήθηκε από τα καπνογόνα της Αστυνομίας. Χθες, πάντως, ο επικεφαλής της ομάδας Σινέρ Τσινόρ δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «για την ώρα είμαστε ευτυχείς που είναι όλοι ασφαλείς και δεν τραυματίστηκε κανείς»…

Σαν έτοιμος από καιρό…

Εκμεταλλευόμενοι πλήρως την παραπληροφόρηση που προκάλεσε το «Ανατολή», μιλώντας για τραυματισμούς και ανικανότητα της Αστυνομίας να προστατέψει τους παίχτες, έπιασε δουλειά ο Τούρκος αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τηλεφώνησε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσει να επιτρέψει τη φυγάδευση των παιχτών στα κατεχόμενα, γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με πληροφορίες, φρόντισε αμέσως να κόψει τη φόρα στον παλιό του φίλο, λέγοντάς του ότι εδώ υπάρχει κράτος και μπορεί να προσφέρει ασφάλεια σε όλους, ακόμα και στους Τούρκους και δεν πρέπει καν να περνά από το μυαλό τους ότι υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να περάσουν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα. Τότε ο Μπαγίς έλαβε πιο «δραστικά» μέτρα. Πήρε τηλέφωνο τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα, αλλά και τον Επίτροπο Φούλε, ώστε να διαβιβάσουν αυτοί τις διαμαρτυρίες του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν ακόμη και να κεφαλαιοποιήσουν την αποτυχία τους να μεταφερθούν οι παίχτες στα κατεχόμενα, με τον προπονητή της ομάδας να δηλώνει ότι «στο σημείο αυτό φάνηκε και η ισχύς του κράτους μας. Η ε/κ πλευρά αύξησε τα μέτρα και φτάσαμε τελικά στη Σμύρνη με τρόπο ασφαλή»!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν ολονύχτιες προσπάθειες της Κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί η μετάβαση των Τούρκων στα κατεχόμενα. Στο ζήτημα, δε, φέρεται να ενεπλάκησαν και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στις συνομιλίες. Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετέβησαν στο χώρο φιλοξενίας των καλαθοσφαιριστών οι Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι, όπως και εκπρόσωπος του ΟΗΕ, με τον Οζερσάι να ζητά να τους μεταφέρει στα κατεχόμενα.

Δηλώσεις-φωτιά των Τούρκων

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «καταδικάζουμε έντονα τη μετατροπή μιας αθλητικής δραστηριότητας σε μια τέτοιου είδους επίθεση, αφού δείχνει τις διαστάσεις του φανατισμού και την έλλειψη κουλτούρας συμβίωσης στην ε/κ κοινωνία». Πρόσθεσαν ότι η Άγκυρα προέβη ήδη σε ενέργειες προς τη γραμματεία του ΟΗΕ και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσθέτοντας ότι «υπογραμμίζουμε την πίστη μας στο ότι η διεθνής κοινότητα, με πρώτη την Ε.Ε., θα προβεί στις αναγκαίες συστάσεις, στη βάση των κοινών αθλητικών και πολιτιστικών αξιών, και δηλώνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση ενώπιον όλων των σχετικών οργάνων».

Από πλευράς του, ο Εγκεμέν Μπαγίς ανέφερε ότι «τα όσα διαδραματίστηκαν έδειξαν ότι το πνεύμα του 1974 ζει ακόμη στο νησί και έδειξαν ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει την επιθυμία της συμβίωσης με ένα δίκαιο και βιώσιμο συμβιβασμό». Ανέφερε ότι η διεθνής κοινή γνώμη πρέπει να τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές, προσθέτοντας ότι «η στάση της ε/κ διοίκησης βλάπτει την ΕΕ». «Πιστεύουμε», είπε ακόμη, ότι «οι κυβερνώντες στη Νότια Κύπρο πρέπει να κάνουν την αναγκαία έκκληση προς το λαό». Το επίπεδο της διαστρέβλωσης που επιχείρησαν οι Τούρκοι φαίνεται ξεκάθαρα και από τη σύνδεση που έκανε ο Μπαγίς μεταξύ των επεισοδίων και του… Σχεδίου Ανάν! Όπως κατήγγειλε, εκείνοι που είχαν πει όχι στην ειρήνη το 2004, απέδειξαν με τη χθεσινή τους στάση ότι δεν άλλαξαν.

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας Φαρούκ Οζάκ, γνωστοποιώντας ότι θα υποβληθεί στη FIBA καταγγελία, ανέφερε ότι «αν η Τουρκία πρόκειται να είναι εντός της Ε.Ε. με τη χώρα αυτή, ως Τούρκος πολίτης δηλώνω ότι δεν θέλω να είμαι μαζί τους».

Ούτε οι Τ/κ, όμως, έχασαν ευκαιρία να πουν τα δικά τους. Ο ψευδοπρωθυπουργός Κουτσιούκ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με το πνεύμα των διαπραγματεύσεων και αποτελούν κακό προηγούμενο που στρέφεται ενάντια στις προσπάθειες που με καλή πίστη καταβάλλουν οι Τ/κ, ενώ χαρακτήρισε τα επεισόδια «νέα εκδήλωση του αυξανόμενου ρατσισμού της ε/κ πλευράς». Ο δε λεγόμενος ΥΠΕΞ Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι τέτοιες ενέργειες δηλητηριάζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και τις σχέσεις των κοινοτήτων και είναι ενδεικτικό του φανατισμού μεταξύ των Ε/κ. Υποστήριξε, δε, ότι αποδεικνύουν πόσο μακριά είναι ο στόχος της δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος.

Μας θυμήθηκε, βέβαια, και ο Ραούφ Ντενκτάς, που συνέδεσε τα επεισόδια με τα «αιματηρά Χριστούγεννα» του 1963, όπως αποκαλούν τα τότε γεγονότα οι Τούρκοι.

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, είπε ο Πρόεδρος στους ΑΠΟΕΛίστες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα επεισόδια και τα όσα επακολούθησαν, είπε ότι πρέπει συνεχώς να σκέφτεται και να δρα, πώς να αντιμετωπίσει την τουρκική προπαγάνδα αλλά και πράξεις δικών μας ανθρώπων, που δίνουν τροφή στην τουρκική προπαγάνδα, χαρακτηρίζοντας τους εμπλεκόμενους «λεγόμενους οπαδούς, χούλιγκαν και ανεγκέφαλους». Τα γεγονότα, πρόσθεσε, έχουν δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, «την οποία λέμε, μάλιστα, ότι σεβόμαστε και ότι πρέπει να υπερασπιστούμε». Πρέπει, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίζει στο διεθνή χώρο, να κερδίζουμε την υπόθεση της υπεράσπισής της και όχι να χάνουμε στην προσπάθεια της Τουρκίας να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δυνατότητές της να προσφέρει ασφάλεια σε μια ομάδα».

Ο Πρόεδρος επισήμανε ότι είτε το θέλει είτε όχι η Τουρκία, είναι υποχρεωμένη να στέλνει τις ομάδες της στην Κύπρο, κάτι που συνιστά έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη σκοτώνουμε, όπως γίναμε αιτία ουσιαστικά να ακρωτηριαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αγωνιζόμαστε όλοι, πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, οι πάντες, να αποκαταστήσουμε την ενότητα αυτού του ακριβού επιτεύγματος, του σπουδαίου επιτεύγματος του κυπριακού λαού», τόνισε. Ο καθένας, είπε, πρέπει να διαδραματίσει ρόλο προς την κατεύθυνση της επανένωσης.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/338856