21 Δεκεμβρίου 2010

Οποιοσδήποτε πολίτης δικαιούται να προβεί σε κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις των προσώπων που ασκούν δημόσια καθήκοντα και δη ΓΙΑΤΡΩΝ...

Τα ακούτε φοβισμένες Δημοσιογρα...φάρες? (ΣΣ. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για πολιτικούς; Ή αυτοί είναι άλλη φάρα;)
Το Εφετείο, με πρόσφατη απόφασή του, που αφορούσε σε εκδίκαση αγωγής γιατρού, διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Χίου, κατά δημοσιογράφου-ο οποίος σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας τον χαρακτήρισε «γιατρό – φάντασμα»- απέρριψε την πρωτόδικη απόφαση, που υποχρέωνε το δημοσιογράφο να καταβάλει στον γιατρό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση.

H χρησιμοποίηση σκληρών εκφράσεων από δημοσιογράφους κατά γιατρών, που επιτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, είναι επιτρεπτή, προκειμένου να διασφαλισθεί το αγαθό της υγείας των πολιτών, απεφάνθη ομόφωνα το Εφετείο Αιγαίου.

Το δικαστήριο, εφαρμόζοντας πρωτοποριακή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δέχθηκε ότι: «Οποιοσδήποτε πολίτης και πολύ περισσότερο ο επιφορτισμένος με την ενημέρωση του κοινού δημοσιογράφος, δικαιούται να προβεί σε κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις των προσώπων που ασκούν δημόσια καθήκοντα και δη αυτών, που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών».

Η υπόθεση αφορά δικαίωση του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά, ο οποίος σε επιστολή του προς την τοπική εφημερίδα «Αλήθεια» στις 18 Αυγούστου του 2007 κατήγγειλε ότι ο Διευθυντής της Παθολογικής Γεώργιος Καρπουζλής ουσιαστικά δεν ασκεί τα διευθυντικά του καθήκοντα, επικαλούμενος την ένορκη βεβαίωση του διοικητή του νοσοκομείου, Γιάννη Ξενάκη, ότι ο εν λόγω γιατρός «δεν συμμετέχει στην καθιερωμένη πρωινή επίσκεψη στους θαλάμους, δεν εξετάζει ασθενείς, δεν κατεβαίνει στα εξωτερικά ιατρεία και δεν έχει φυσική παρουσία στις εφημερίες».

Το Εφετείο, τρία χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση, επιδίκασε στον γιατρό να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα στον δημοσιογράφο.

Πηγή www.alithia.gr
adena-gr.blogspot.com