28 Δεκεμβρίου 2010

Ξεφτιλίζουν τον Ελληνικό Στρατό: απένειμαν πράσινο μπερέ στον...φλούφλη Πεταλωτή!

Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας πεθάνουν στην κυριολεξία. Προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτή τη χώρα, και να ξεφτιλίσουν ακόμη και έναν από τους ελάχιστους θεσμούς ο οποίος, σύμφωνα με τα γκάλοπ, βρίσκεται ακόμη ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου: τον Ελληνικό Στρατό.

Διαβάζουμε στο http://xryshaygh.wordpress.com και αναρωτιόμαστε, πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε:

«Ένας πράσινος μπερές και το στιλέτο του καταδρομέα απονεμήθηκαν χθες στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πεταλωτή, κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο Αντιστρατήγου Κυρούδη Νικολάου στη Νέα Σάντα Ροδόπης…» – Από την εφημερίδα Έθνος

Η εν λόγω κίνηση, εκ μέρους Διοικητή Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων μάλιστα, είναι απαράδεκτη και προκλητική για τους εξής λόγους: 1ον) Βάσει των ισχυουσών διατάξεων ο πράσινος μπερές απονέμεται σε όσους κληρωτούς στρατιώτες υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις και έχουν με επιτυχία ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση, καθώς και σε όσα στελέχη έχουν αποφοιτήσει από το Σχολείο Καταδρομών του Κ.Ε.Α.Π. Εξ όσων γνωρίζουμε ο Πεταλωτής δεν ανήκει σε καμία εκ των δύο κατηγοριών.

2ον) Η ιστορία των Λόχων Ορεινών Καταδρομών του Ελληνικού Στρατού γράφτηκε με αίμα την περίοδο 46-49 στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και το 1974 στην Κύπρο. Επομένως ο πράσινος μπερές και το μαχαίρι του Έλληνα Καταδρομέα φέρουν τεράστιο ειδικό βάρος και δεν είναι feaux-bijoux αναμνηστικά για να τα χαρίζει ο κάθε διοικητής στον κάθε υπουργό, όποτε γουστάρει.

3ον) Ο Πεταλωτής, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πράσινο μπερέ, παρά μόνο με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης το μόνο μαχαίρι που ξέρει να χρησιμοποιεί – αυτός και οι όμοιοί του – είναι το μαχαίρι που κόβει το ψωμί των χαμηλοσυνταξιούχων και των μισθωτών. Γι’ όλα αυτά όμως δεν του πρέπει καμία Τιμή, παρά μόνο περιφρόνηση από τον ελληνικό λαό.

Είναι πράγματι λυπηρό, σε μία περίοδο που ο πολιτικός κόσμος περιφρονεί το Στράτευμα και επιδιώκει με κάθε μέσο την αποδυνάμωσή του, Ανώτατοι Αξιωματικοί να μεταχειρίζονται κατ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο Σύμβολα και Ιδέες που συνδέονται με κόπους και με θυσίες χιλιάδων Ελλήνων. Είναι φυσικά συνένοχοι – πρωτίστως οι Ανώτατοι Αξιωματικοί – για την τωρινή παρακμή της χώρας μας, καθ’ ότι αν και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση προς όφελος του Έθνους, παραμένουν θλιβεροί ουραγοί ενός σάπιου πολιτικού συστήματος.»

Χωρίς άλλα σχόλια από εμάς.

ΠΑΣΚΕ ΕΑΣ: Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

ΠΑΣΚΕ Ε.Α.Σ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ελευσίνα 21/12/2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Δεν θα περνούσε πολύς καιρός για να αποκαλυφθεί η γύμνια των πολιτικών και η ανικανότητά τους να κάνουν στοιχειώδη πολιτική

Άλλωστε ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

Είναι κλέφτες γιατί κλέβουν τα όνειρα ενός ολόκληρου λαού που τους στήριξε και είναι ψεύτες και παραμυθάδες γιατί ακόμα και τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι λύνουν προβλήματα.

Να λύσουν προβλήματα ποιοι?

Αυτοί που τα δημιούργησαν?

Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι τους πήρε χαμπάρι ο λαός?

Κρύβονται σαν λαγοί και μέσω διαρροών από τα κολλητιλίκια με κάποιους δημοσιογράφους,τάχα αντιδρούν, τάχα φοβούνται το φτύσιμο στα καφενεία και τάχα δεν θέλουν αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

Να παρακαλάτε ΚΥΡΙΟΙ η απάντηση από τον λαό να είναι μόνο το φτύσιμο ή αυγά

Στα Ε.Α.Σ. συντάχθηκε άρον-άρον ένα δήθεν επιχειρησιακό σχέδιο για να έχουν υποτίθεται μια σοβαρή μελέτη για την βιωσιμότητα της εταιρείας.

Ο αρμόδιος Αν. Υπουργός ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ άφησε επί δέκα μήνες την εταιρεία στον αυτόματο πιλότο και εδέησε να τοποθετήσει διοίκηση στο τέλος Αυγούστου.

Αλήθεια τότε κατάλαβε ότι υπάρχει μνημόνιο?. Και μέχρι τότε ανανέωσε δε τρεις φορές συμβάσεις εργολαβικών γιατί είχε δουλειές η εταιρεία.

Ξαφνικά δεν υπάρχουν δουλειές?

Για τους Γερμανούς όμως υπάρχουν? (πυρομαχικά 120 χιλ. αρμάτων).

Προσπαθεί να κάνει τον ΝΤΑΗ στους συνδικαλιστές με δηλώσεις ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε.

Του έμεινε φαίνεται η κολοτούμπα με το θέμα Τατούλη απωθημένο και τώρα παριστάνει τον καμπόσο.

Δεν μας λέει αντρίκια και ξεκάθαρα πότε του ζητήσαμε συγκυβέρνηση?

Έχει ξεχάσει φαίνεται ότι δεν είναι στο διπλωματικό σώμα.

Δεν έχει καταλάβει ότι με φανφάρες δεν κυβερνάς?

Ο δε άλλος μεγάλος ο Υπουργός Άμυνας άκρα του τάφου σιωπή……

Γιατί δεν κάνει τώρα δηλώσεις στο Ζάππειο? .

Αλλά εμείς ξέρουμε πόσο γλυκιά είναι η εξουσία και πόσο επικίνδυνο είναι όταν γίνεται αυτοσκοπός!!.

Αν υποσχεθούμε ότι θα τους ξαναψηφίσουμε οπωσδήποτε, θα σοβαρευτούν και θα κάνουν πραγματική πολιτική ?

Δεν έχουμε αντίρρηση αν είναι έτσι. Όμως είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν και το μνημόνιο.

Μόνο απέναντι στους εργαζόμενους νταηλίκι και τίποτα παραπάνω

Που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής? Πότε θα λύσουν το πρόβλημα της επαίσχυντης σπατάλης στον τομέα της Υγείας?. Που είναι η πολιτική της Ανάπτυξης?. Για τις τιμές στην αγορά έχουν να πουν κάτι? Για τα φροντιστήρια στην παιδεία έχουν να αρθρώσουν λέξη?, Και σε κάθε περίπτωση αν σκέφτονται να αντιδράσουν μην σκεφθούν το ΠΑΡΩΝ. Αυτό το λένε οι φαντάροι στην αναφορά. Στην πολιτική υπάρχει το Ν Α Ι και το Ο Χ Ι.

Και το Δ.Ν.Τ. ήρθε στη χώρα γιατί ήταν ανίκανοι και μπάχαλο αυτοί που κυβερνούσαν για τόσα χρόνια . Αλλιώς θα καθόταν εκεί που ήταν .

Σε ποιους απευθύνεστε με τέτοιες άθλιες συκοφαντίες?.

Ποιοι παίρνουν 40 και 50 και 80 χιλιάδες Ευρώ?

Είμαστε εργαζόμενοι σε βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών και έχουμε μισθό 1500 Ευρώ καθαρά το μήνα με τριάντα χρόνια προϋπηρεσία. Γιατί σε μας δεν ισχύει να παίρνεις τον μεγαλύτερο μισθό από την πρώτη ημέρα στο επάγγελμα όπως παίρνουν οι βουλευτές.

Καταλαβαίνετε την λέξη ΑΠΟΛΥΣΗ που την ξεστομίζετε εύκολα κάποιοι σαν να είναι να μείνεις μια τετραετία εκτός Βουλής.

Έχετε συναίσθηση τι απαντάει ο απολυμένος πατέρας στα παιδιά του όταν τον ρωτάνε γιατί σήμερα δεν μαγείρεψε η μητέρα?

Ντροπή και αίσχος για όσους έχουν ακόμα έστω και ανθρώπινα αντανακλαστικά.

Όσο και να προσπαθήσετε να τσακίσετε την αξιοπρέπειά μας δεν θα το καταφέρετε.

Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Γιατί δεν τα φάγαμε όλοι μαζί.

Γιατί τα ψέματα τελείωσαν και μαζί με αυτά τελειώσατε και εσείς.

Δεν θα ταπεινωθούμε έστω και αν πεινάσουμε.

Θα ζήσουμε και χωρίς εσάς και να είστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ καλύτερα .

ΠΑΣΚΕ Ε.Α.Σ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Κοντοζυγώνει η φυγή του Χιμένεθ...

Ο Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι ικανότατος κόουτς, επιμένει στην ενίσχυση της ομάδας... Τα λεφτά όμως δεν υπάρχουν και ο Αδαμίδης θα πρέπει να δει τι θα κάνει για να βοηθήσει τον Ισπανό... Με τηλεδιασκέψεις... δουλειά δύσκολα θα γίνει!


Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στεφανίδης, έχει γραμμένη την υπογραφή Παπουτσή και δεν επαναφέρει αξιωματικό που δικαιώθηκε από το ΣτΕ!!!

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής που αποστράτευσε η ΝΔ το 2007, προφανώς επειδή ήταν ΠΑΣΟΚ (ας μη γελιόμαστε γιατί καλώς ή κακώς έτσι γίνονται συνήθως οι κρίσεις) ή τέλος πάντων νόμιζαν ότι ήταν ή κάποιος δεν τον πήγαινε, προσέφυγε στο ΣτΕ όπου δικαιώθηκε και πρέπει να επανέλθει στο Σώμα. Το Προεδρικό διάταγμα επαναφοράς του στο Σώμα είναι έτοιμο με την υπογραφή του Παπουτσή και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στεφανίδης, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, δεν τον επαναφέρει με το έτσι θέλω!!!

Διαβάστε την καταγγελία του Αξιωματικού:

ΠΡΟΣ:1) Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
2) Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φ. Πετσάλνικο
3) Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλο
4) Όλα τα Κόμματα της Βουλής των Ελλήνων
5) Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
--------------------------------------------------------------
ΚΟΙΝ: Υπουργό και Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ.κ. Χρήστο Παπουτσή και Μανώλη Όθωνα
-------------------------------------------------------------
ΘΕΜΑ: Καταγγελία για ασέβεια σε Συνταγματικούς και Δημοκρατικούς Θεσμούς του Αρχηγού Π.Σ.
Υπεράνω Συντάγματος, Νόμων, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ο Αρχηγός Π.Σ.

Στη Δημοκρατία μας, σε ένα Κράτος Δικαίου και με Δημοκρατική Κυβέρνηση, όπως η χώρα μας, αυτά που τελούνται το τελευταίο διάστημα στο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ από τον ΑΡΧΗΓΟ του, Αντιστράτηγο, κ. Σ. Στεφανίδη, είναι πρωτόγνωρα για τη Δημοκρατία μας, τη Δημόσια Δικοίκηση, εκθέτουν Δημοκρατικούς Θεσμούς,την ίδια την Κυβέρνηση, και όργανα Συνταγματικά κατοχυρωμένα, όπως το ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ) και προκαλούν, αφού προσβάλλουν την ίδια την έννομη τάξη μας.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, και αντίθετα με αρχές και αξίες ενός Κράτους Δικαίου και μιάς Δημοκρατικής ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, όπως π.χ την αρχή της νομιμότητας, που πρέπει να διέπει τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης, δημόσιος υπάλληλος, όπως ο εν λόγω Αρχηγός, παραβιάζει ευθέως και με περίσσεια θράσους το Σύνταγμα (άρθρο 95 παρ. 5), και τους Νόμους του Κράτους, δεν σέβεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Δικαιοσύνη (ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ) και τον Υπουργό του κ. Χ. Παπουτσή, αφού δεν συμμορφώνεται με την 280/2009 Απόφαση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ / ΣτΕ, την 24/2010 Απόφαση του ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΜΌΡΦΩΣΗΣ /ΣτΕ και αρνείται σιωπηρά δια παραλείψεως, αφού δεν αποστέλλει μέχρι σήμερα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το από 13 Οκτωβρίου 2010 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, για την επαναφορά μου στην ενεργό υπηρεσία. '

Ηδη η προαναφερόμενη αντισυνταγματική και έκνομη προκλητική συμπεριφορά του ανωτέρω Αρχηγού έχει από ημέρες καταγγελθεί εγγράφως προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στον ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, και ήδη από 20 Δεκεμβρίου 2010 κατατέθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Αθηνών σε βάρος του η από 18 Δεκεμβρίου 2010 και με Αριθ. ΑΒΜ: Α/2010/6532 μήνυση για παράβαση καθήκοντος.

Όμως δεν σταματά μέχρι εδώ η θρασύτατη, αυθαίρετη και ταυτόχρονα και αξιόποινη συμπεριφορά του και η εμπάθεια του προς το πρόσωπό μου (Για ποιό λόγο άραγε; τι έχει να φοβηθεί ο Αρχηγός Π.Σ από την επαναφορά μου στην ενεργό υπηρεσία;).

Συγκεκριμένα περιμένει την υπ΄ αριθ. 3916/2010 απόφαση του ΣτΕ, και με την οποία κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα παράνομη η αποστρατεία μου από το Πυροσβεστικό Σώμα, το 2007, γιατί όπως αναφέρεται σε αυτήν ''...δεν δικαιολογείται από κανένα στοιχείο του ατομικού φακέλου του η αποστρατεία του...''. για να με αποστρατεύσει εκ νέου παράνομα, όπως διαδίδεται, δόλια και σκόπιμα γιατί έχει πρόθεση να με βλάψει υπηρεσιακά, οικονομικά και ηθικά. Μάλιστα παρόλο που έχω ζητήσει την εξαίρεσή του από τη σύνθεση του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων και για το λόγο αυτόν δεν μπορεί να συμμετάσχει στη σύνθεση του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων, διαδίδεται ότι θα συμμετάσχει για να ικανοποιήσει τον δόλιο σκοπό του.

Βέβαια αυτή η συμπεριφορά του, με την κατάχρηση της εκ της θέσεώς του εξουσίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη Δημοκρατία Μας και η ανυπακοή του στην Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία περνά ένα πολύ αρνητικό μήνυμα στους Αξιωματικούς του Σώματος, αλλά και προς του πολίτες της χώρας, την προστασία από τον κίνδυνο των πυρκαγιών και τις φυσικές καταστροφές των οποίων εμπιστεύθηκε η Κυβέρνηση στον προμνημονευόμενο Αξιωματικό.

Από πού λοιπόν αντλεί αυτήν την υπερεξουσία ο Αρχηγός Π.Σ και παρανομεί; Έχει επιλεγεί από την Κυβέρνηση για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές και όχι για να καταχράται την εκ της θέσεώς του εξουσία. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να τον επαναφέρει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην τάξη και να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα από τον ίδιο με την ανωτέρω συμπεριφορά του νομιμότητα. Υπάρχει εν τέλει αρμόδιος θεσμός και όργανο του Κράτους για να με προστατέψει από αυτήν την έκνομη και κατά παράβαση του Συντάγματος συμπεριφορά του Αντιστρατήγου κ. Σ. Στεφανίδη; κι αν ναι, παρακαλώ για την άμεση προστασία προς το πρόσωπό μου. (Συνημμένα το από 13 Οκτωβρίου 2010 αντίγραφο του Προεδρικού Διατάγματος)
Με σεβασμό
Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Υποστράτηγος Π.Σ, ε.α.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigjfzzcfHFs-PL9tB3i7LQlr09dJUMlWEytTJQGp67bwgMnN6Z8pSCkuTdYeMzJNaQilnsCt1lOtky-jmOBhy86VVuZBDX3VUDuxLEkY1HInkUWk-vl_8gr2vhcvszrH6X7HAcq0XZouV9/s1600/%25CE%2594%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B1+1.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbJRJVNbLCmDfCw-miO8wZyI4TinufBpdtpYYorN3r-4J679HjZGcrMn_aeGlKzNWgExYBk18h36v_G9NDJmV_94GLpbDP8ujfhbs1hHUuT1enWE0-mi9Li5D0BhY1oI1NpLplIhsQnCfh/s1600/%25CE%2594%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B1+2.JPG

Κεφαλογιάννης: Χαιρετίζουμε την απόφαση έγκρισης του master plan Λιμένος Ηρακλείου μετά από 15 μήνες κυβέρνησης του Γ.Α.Π.

«Η πλειοψηφία του απερχόμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου, χθες βραδύ ενέκρινε το σχέδιο αξιοποίησης των χερσαίων χώρων του λιμένος Ηρακλείου, όπως ακριβώς είχε συνταχθεί από τη προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας !!!

Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή που ελήφθη με καθυστέρηση 15 μηνών από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνησης του Γ.Α Παπανδρέου.

Με θλίψη όμως θυμόμαστε ότι ήταν αυτή η ιδία πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου Ηρακλείου, που είχε απορρίψει το ίδιο σχέδιο ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει από μικροκομματικές σκοπιμότητες το σημαντικότερο για τη πόλη του Ηρακλείου έργο της τελευταίας 30 ετιας για 2 και πλέον χρόνια.

Ήταν οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ , που εμπόδισαν «μαχητικά» την τότε διοίκηση του Οργανισμού να υπογράψει τη σύμβαση με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, που είχε ανακηρυχτεί ύστερα από διεθνή διαγωνισμό χωρις να προβάλλει κανένας οποιαδήποτε ένσταση για τη διαφάνεια της διαδικασίας… Τώρα το Ηράκλειο θα περιμένει για αλλά δυο χρόνια να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να αναδεχθεί ο νέος κατασκευαστής του έργου»

Ι. Βρούτσης για το εργατικό ατύχημα στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας

«Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Σοκάρουν, όμως, ακόμα περισσότερο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο άτυχος εργαζόμενος σε εταιρεία καθαρισμού.

Έπεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του Υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα τζάμια, ημέρα Κυριακή, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ.

Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας για τις ανάλογες εργασίες και ήταν ανασφάλιστος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Οι ευθύνες της εργοδότριας εταιρείας καθαρισμού είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα, αυστηρά και παραδειγματικά.

Οι ευθύνες όμως και του Υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, μεγάλες.

Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του.

Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας.

Πόση ασφάλεια άραγε μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όταν βλέπουν να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα ακόμα και στο ίδιο το κτίριο του Υπ. Εργασίας;

Το στοίχημα της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στην πατρίδα μας δεν κερδίζεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις και θεωρητικές εξαγγελίες.

Κατοχυρώνεται μόνο με συστηματική δουλειά, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και περισσότερους στοχευμένους ελέγχους.

Η Υγεία και η Ζωή είναι αγαθά ανεκτίμητα και η προστασία τους είναι θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Η "Ελευθερία", η "Ηθική" και η "Παιδεία" σύμφωνα με τον Ιωάννη Συκουτρή

Ιωάννης Συκουτρής: "...ο 19ος αιών εστηρίζετο εις εναν μύθον: τον μύθον της πολιτικής ελευθερίας και ο μύθος αυτός εξεσκεπάσθη. Το ομολογούν από συμφώνου και τα δύο περισσότερον συγχρονισμένα πολιτικά ρεύματα της εποχής μας ο Μαρξισμός και ο Φασισμός: διαφωνούν μόνον ως προς το σύστημα που θα το αντικαταστήσουν.

Λέγω μύθος. Διότι ελευθέριαν του λαού δεν υπήρξεν, ούτε ήταν δυνατόν να υπάρξει.

Η συνέχεια στο www.istorikathemata.com

Πουτάνα τα 'κανε ο Δεσπότης.... Μπράβο του

Γνωστό εδώ και μέρες ότι οι ΠΑΣΟΚοι πάνε να καταργήσουν τον θρησκευτικό όρκο... έτσι λοιπόν όταν ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε το λόγο κατά την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Δημητσάνας, ζητώντας να αποχωρήσουν οι ιερείς μιας και ο ΠΑΣΟΚικός νόμος Ραγκούση-Νταλάρα δεν αναφέρει στα άρθρα 52 και 54, τα οποία ορίζουν τα της ορκωμοσία, τίποτα για θρησκευτικό όρκο, ο Δεσπότης* μόνο που δεν τον άρχισε στις μαγκουριές.

Μάλιστα προσπάθησε να φύγει αλλά τελικά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου τον προέτρεψε να μείνει όπως και έγινε τελικά



Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας είναι Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γιος θανόντος ήρωα του έπους του 40

Κατακόρυφη αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας

Προσφάτως η Ελλάδα αποχώρησε από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση αεράμυνας Nobleaspect 2010 επειδή το ΝΑΤΟ απέρριψε τη θέση της Ελλάδας και δεν συμπεριέλαβε στην άσκηση τα νησιά του Αν. Αιγαίου και κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις (αεροδρόμιο-ραντάρ) της Λήμνου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εφάρμοσε κατά γράμμα τη διαταγή του 2006 (που απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη για σκοπούς ΝΑΤΟ να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, να πετάνε πάνω από αυτά και να προσγειώνονται σ’ αυτά) και δεν συμπεριέλαβε τα 7 F16 τα οποία εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λήμνου να προσγειώνονται από το αεροδρόμιο αυτό για να συμμετάσχουν στην άσκηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σε δουλειά να βρίσκεται ο Ραγκούσης-Νταλάρας

«Σε ανασχεδιασμό όλου του δημόσιου τομέα, με άκρως αμφίβολα όμως αποτελέσματα, προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών, με απογραφή του προσωπικού όλων των δημόσιων υπηρεσιών και μαζικές μετατάξεις.

Ήδη, για τις προωθούμενες μετατάξεις διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις σε δύο επίπεδα. Πρώτον, αυτές πραγματοποιούνται ‘’στα τυφλά’’, καθώς δεν υπάρχου σύγχρονα οργανογράμματα που να περιγράφουν θέσεις και αντικείμενο, ενώ τίθεται το ερώτημα ποιο το νόημα της πρόσφατης απογραφής των υπαλλήλών, αν δεν έχουν αντληθεί τα στοιχεία που εκ νέου ζητεί το υπουργείο...»
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αντίθετα για το ΕΘΝΟΣ δεν τρέχει ούτε γάτα ούτε ζημιά που θα γίνει η ίδια δουλειά για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες!!!

«Με την ολοκλήρωση της καταγραφής του προσωπικού θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση του κράτους και θα ανοίξει ο δρόμος για τις σαρωτικές μετατάξεις στον δημόσιο τομέα. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο, ‘’στις δημόσιες υπηρεσίες παρατηρείται, σε ευρεία έκταση, το φαινόμενο της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού»

Εκτός αν άλλο πράγμα η απογραφή του Ιουνίου και άλλο η καταγραφή του Δεκεμβρίου

Β.Παπαγεωργόπουλος: Αποκαλύπτονται αυτοί που θέλουν την Θεσσαλονίκη βρώμικη

Κάποιοι θέλουν για λόγους αντιπολιτευτικούς την Θεσσαλονίκη βρώμικη, εκτός από την προεκλογική περίοδο, ακόμη και την Πρωτοχρονιά και πρέπει δυστυχώς να τους αποκαλύψω για να μάθουν οι Θεσσαλονικείς την αλήθεια.

Οι Θεσσαλονικείς βεβαίως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πόλη μας επί 11,5 χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας.

Γνωρίζουν επίσης ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνον διέθετε τον μεγαλύτερο και καλύτερο στόλο απορριμματοφόρων, αλλά και βοηθούσε όλα αυτά τα χρόνια γειτονικούς αλλά και μακρινούς Δήμους στον τομέα της καθαριότητας, δανείζοντας ή και χαρίζοντας ακόμη με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, απορριμματοφόρα στους Δήμους αυτούς.

Πώς λοιπόν ξαφνικά τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και εν όψει της αλλαγής της Διοίκησης σε λίγες ημέρες η Θεσσαλονίκη γέμισε σκουπίδια;

Η αλήθεια είναι η εξής:

Τι δουλειά πρέπει να κάνεις για να βρίσκεσαι ταυτόχρονα και στην Μυτιλήνη και στην Αθήνα;

Δημοσιογράφος φυσικά!!!
Αμα είσαι και ΠΑΣΟΚος anything is possible

Μπορείς να είσαι καθημερινά στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας που έχει έδρα τη Μυτιλήνη να αερίζεις τον Διαμαντίδη...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUoApq3mGESjVv-bL8cH9SU_RzDL4XamQf4MvTsBjaqo0rgUd9wzvhSY5HGwfWB32a0syHplJ0qm450W0UiU5RPO_pmIKkp2nedx0na9LziDGT1csE89ucmLYVzxM_lInosV9L9mi6J03l/s1600/11.JPG

και να είσαι και καθημερινά στην ΕΡΤ όπου είσαι ένας από τους λίγους τυχερούς που κράτησε το ΠΑΣΟΚ και ανανέωσε πριν λίγες μέρες τη σύμβασή τους

Τίτλοι ειδήσεων σημερινού Τύπου 28.12.2010

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ·Μετά την απογραφή του προσωπικού – «Σκούπα» στο Δημόσιο – Πώς χιλιάδες υπάλληλοι, χωρίς αντικείμενο εργασίας, θα επαναξιοποιηθούν·Εσωκομματικοί τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ- Όλο και περισσότερα στελέχη επικρίνουν την κυβέρνησή τους·Ενώ η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών καταγγέλλει κερδοσκοπία… - Στο 1,70 η τιμή της αμόλυβδης!

ΑΥΓΗ ·Βρώμικη πολιτική για τα σκουπίδια – Ταφόπλακα στην ανακύκλωση, ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από «σύμμεικτα» σκουπίδια, παράδοση της καθαριότητας σε διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι τα σχέδια που προωθούν βιαστικά κυβέρνηση και αιρετοί του δικομματισμού·13ος μισθός – Χωρίς δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες εργαζόμενοι·Απόβλητα – Το ΕΣΥ παρανομεί!

ΑΥΡΙΑΝΗ ·Σαρώνει την οικονομία η καταιγιστική επίθεση των ξένων κερδοσκόπων – Αποφασισμένα να σπρώξουν την χώρα μας στην χρεωκοπία εμφανίζονται τα ξένα επενδυτικά σχήματα·Κίνδυνος απόλυσης για 4.500 υπαλλήλους – Οι οποίοι δεν υποβάλουν αίτηση για μετάταξη·Ανοίγει μέτωπο και στον ΟΤΕ- Απολύσεις και μειώσεις μισθών από τους Γερμανούς

ΒΡΑΔΥΝΗ ·Λαίλαπα σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ- Η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου·Νέα Δημοκρατία – Δέσμη προτάσεων εν όψει της αναθεώρησης·Νέο Ασφαλιστικό – Μαζικές αιτήσεις για συντάξεις

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Έγκλημα» στο Μαξίμου – Παραμερίζεται ο Ραγκούσης, καπελώνονται οι υπουργοί – Ο Γιώργος Παπανδρέου «στήνε» παρακυβέρνηση και επιτελάρχη την Ρεγγίνα Βάρτζελη-Γιατί πάει Ισπανία ο Σαμαράς – Αντιμνημονιακό μέτωπο στον ευρωπαϊκό Νότο-Απίστευτο – Το φτωχό κράτος βρίσκει και δίνει εκατομμύρια για το πείραμα CERN

ΕΘΝΟΣ ·Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων στο…μέρισμα – Θύελλα μετά την αποκάλυψη για τη διάλυση του Μετοχικού Ταμείου·Οδηγός για την αυτοπεραίωση – Ακριβότερη το 2011·Πειραγμένες αντλίες – Λουκέτο στα βενζινάδικα που κλέβουν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ·»Ηλεκτροσόκ» στο Μαξίμου από Λοβέρδο και Φωτόπουλο – Ο πράσινος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ «ξεβρακώνει» τα κυβερνητικά στελέχη·Σε…Λευκό Οίκο μετατρέπει το γραφείο του ο Παπανδρέου – Βάζει «καπέλο» στον Πάγκαλο και στον Ραγκούση τη Βαρτζελή·Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει «σάλιο» στα ταμεία του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Εγκύκλιος – βόμβα του υπ. Οικονομικών για τα εισοδήματα του 2010- Έξτρα φόροι για 1 εκατ. Μικρομεσαίους από το νέο σύστημα αυτοπεραίωσης·Αποκλειστικό – Βάζουν «λουκέτο» σε εκατοντάδες σχολεία λόγω κρίσης –Μυστικές αναφορές περιφερειακών διευθυντών για «κούρεμα» μονάδων·Πακέτο – βόμβα στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης –Νέο-τρομοκρατία χωρίς…σύνορα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ·»Σας κλέβουν στην αντλία»- Βενζινοπώλες καταγγέλλουν συναδέλφους τους για κόλπα με τη βενζίνη·Προωθείται μείωση αποδοχών στον ΟΤΕ·Σε σκάνδαλο εξελίσσεται το μετρό Θεσσαλονίκης

ΕΣΤΙΑ ·Η σύγκρουσις με τις συντεχνίες – Η τρόικα πιέζει, η Κυβέρνησις διστάζει·Οι μετατάξεις στο Δημόσιο·Δέμα- βόμβα σε ελληνική πρεσβεία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ·Εφιάλτης τρομοκρατίας στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης·Μετατάξεις υπαλλήλων στα «τυφλά» - Παραμένει υπερτροφικό το Δημόσιο· Πάγωμα και περικοπή αμοιβών στον ΟΤΕ- Deutsche Telekom: Υψηλό εργασιακό κόστος – Αρχίζει η μείωση αποδοχών στις ΔΕΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ ·Επίσημη καταγγελία – Μας κλέβουν στη βενζίνη!·Μέσα στο 2011- Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν 20.000 διευθυντές Εκπαίδευσης·Έρευνα – Ξεσηκώνονται οι συμβολαιογράφοι

Πως να πάρετε πίσω έξοδα φακέλου που πληρώσατε για το δάνειό σας

Το ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ με έδρα την Αθήνα, οδός Ακαδημίας 7, τηλ: 210 3632443,
Και η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ με έδρα την Αθήνα οδός Ραγκαβή 101 τηλ 210 6457133, κιν 6977417052 σε συνεργασία,

ενημερώνουμε τους δανειολήπτες ότι με βάση τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων:

- 430/05 και 1219/01/15/2007 Ολομέλεια Αρείου Πάγου,
- 5253/03 και 6291/00 του Εφετείου Αθηνών,
- 1119/02 και 1208/98 του Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών,
- 961/07 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο μέρος που έχει καταστεί αμετάκλητη,
- 1896/2007, 3441/2007, 726/2004 του Ειρηνοδικείου Αθηνών,
- αντίστοιχες θέσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή,
- αλλά και της από 24-06-2008 υπ.αρ Ζ1 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης,

κρίθηκαν παράνομα και καταχρηστικά τα ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ, πού πλήρωσαν στις Τράπεζες σύμφωνα με συμβάσεις δανείου και οτι δύνανται οι δανειολήπτες να τα διεκδικήσουν και να τα λάβουν πίσω, καθώς και για τις ΠΟΙΝΕΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ (ΠΕΝΑΛΤΙ), που απαίτησαν και εισέπραξαν οι Τράπεζες όταν κάποιος καταναλωτής – δανειολήπτης, καταβάλλει το υπόλοιπο χρηματικό ποσό του δανείου και το εξοφλεί πριν τη λήξη που αναφερόταν στην σύμβασή τους.


Αφορούν 4 κατηγορίες Τραπεζικών προϊόντων

1.συμβάσεις στεγαστικών δανείων

2.συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών (καταναλωτικών δανείων)

3.συμβάσεις λογαριασμού καταθέσεως

4.συμβάσεις αγοράς καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητα-ηλεκτρικές συσκευές κ.α)

Καλούμε τους δανειολήπτες να καταθέτουν στα γραφεία μας:

α) αντίγραφο της ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

β) ένα αντίγραφο της αποδείξεως των ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ πού πλήρωσε ο δανειολήπτης.

Στη συνέχεια δίδεται η εξουσιοδότηση στους νομικούς συμβούλους των οργανώσεών μας και γίνεται η κατάθεση των ομαδικών αγωγών προς τις τράπεζες, για την απαίτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Με την έκδοση αποφάσεως, ακολουθεί η επιστροφή των χρημάτων τους.

Κατεβάστε την εξουσιοδότηση σε μορφή εκτυπώσιμου αρχείου εδώ.

http://danioliptes.webs.com/
http://www.inka.gr/

ΠΗΓΗ: http://daneia-kartes.zedo.gr

"Δι@υγεια" και τρίχες κατσαρές

Τελικά αυτή πόσα θα πάρει;
4.176€ ή 2.119€;
ή μήπως θα τα πάρει όλα;

Το ίδιο πρόσωπο, ο ίδιος αριθμός πρωτοκόλλου, η ίδια ημερομηνία, οι ίδιες μετακινήσεις (συν κάποιες επιπλέον στο δεύτερο έγγραφο), ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ!!!

Ρε πλάκα μας κάνετε;


Πώς είναι δυνατόν στο υπουργείο Εργασίας, να εργάζονται άνθρωποι Κυριακή και μάλιστα χωρίς τήρηση μέτρων ασφαλείας; Ε Λούκα μου;

http://farm3.static.flickr.com/2650/4166033738_f990b13f3a.jpgΝαι υπάρχει εξήγηση! Όταν η υπουργός εργασίας, "συμπεριφέρεται ως ιέρεια" των αμερικανοεβραϊκών αγορών, εκεί όπου η αξία της ζωής ελάχιστα "αποτιμάται".

[Στην φωτό η Κατσέλη στο N.Y.S.E, τον "ναό του χρήματος", στις 4 Δεκ. 2009, χτυπάει με καμάρι και πλατύ χαμόγελο το "καμπανάκι", για να ξεκινήσει μια ακόμα ημερήσια διαδικασία απάτης και παγκόσμιας ληστείας].

Ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του ώστε οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα "ορνίθια" οι εργατοπατέρες ν' αντιληφθούν άμεσα το ψεύτικο και παραπλανητικό ενδιαφέρον των "επί τούτω δομημένων προσώπων" στην κυβέρνηση.

Αλήθεια !

Η κα Νταλάρα που υποτίθεται ότι ασχολείται-και πληρώνεται γιαυτό-με τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, γιατί έκανε γαργάρα την παρακάτω είδηση; Αμ ο άλλος; Ο μεγαλοεργατοπατέρας υφυπουργός... δεν είδε το έγκλημα;

Ματωμένα τζάμια στο υπουργείο Εργασίας
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=589634


Ματωμένο από το αίμα ενός 32χρονου Αιγύπτιου είναι εδώ και δέκα ημέρες το υπουργείο Εργασίας. Ο άτυχος Ασίζ Εμάντ έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο κτηρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας στην Οδό Κοραή αριθμός 4, ενώ καθάριζε τα τζάμια του κτηρίου. (ΣΣ. Προσέξτε εργαζόταν Κυριακή!!! Και καθάριζε τα τζάμια του Υπουργείου!!!)

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, που συνεχίζει να παραμένει "επτασφράγιστο" μυστικό για το υπουργείο Εργασίας, έγινε γωστό παραμονή των Χριστουγέννων από την ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) που επισκέφθηκε το κτήριο την περασμένη Τετάρτη. Το θύμα εργαζόταν ως καθαριστής τζαμιών και το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου, ενώ είχε βγει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, έπεσε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε.

Ερώτηση για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο υπουργείο Εργασίας, με θύμα τον 32χρονο Αιγύπτιο, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης. Ο βουλευτής ερωτά την υπουργό Εργασίας
α) πώς είναι δυνατόν σε υπουργείο Εργασίας να εργάζονται άνθρωποι χωρίς τήρηση μέτρων ασφαλείας,
β) ποια μέτρα θα ληφθούν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και
γ) ποια μέτρα θα ληφθούν για τη μείωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε ζούγκλα.

Γ.Δ.

Κακή αρχή για το νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη

H εφημερίδα Στο Καρφί αναφέρει στο φύλλο της Πέμπτης ότι ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ξεκίνησε άσχημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας στο επιτελείο των στενών συνεργατών έχουν ήδη ενταχθεί ο αδερφός του Μιχάλης Τατούλης και κόρη του Εύη Τατούλη..Η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι θα έχουμε συνέχεια..
πηγή digital.stokarfi.gr

Υπενθυμίζω ότι στη συνέντευξη του που οδήγησε στη διαγραφή του είχε αφήσει αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την αξιοκρατία στη παράταξη, λέγοντας ότι «ο ανασχηματισμός δεν έχει νόημα όταν δεν υπάρχουν μέσα στο κόμματα κριτήρια αξιοκρατίας και κλίμακα αξιολόγησης».

πηγή http://www.protothema.gr

Ευτυχώς που την κάνεις πράξη εσύ κύριε Περιφερειάρχη!


http://citizengr.wordpress.com/2010/12/27/4463/

Απάντηση στο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της 27/12/10 για το ΜΤΣ

ΠΡΟΣ: Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (υπόψη κ. Διευθυντού)

Κύριε Διευθυντά,

Αγανάκτηση και οργή προκαλεί στο Σώμα των Αξιωματικών, το υβριστικό και εν πολλοίς παραπλανητικό δημοσίευμά σας, στο φύλλο της 27/12/10 περί του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Ο συντάκτης σας, έχοντας αποκτήσει τα στοιχεία από τους ενδιαφερόμενους, παρουσιάζει μία στρεβλή εικόνα του προβλήματος, επιδιώκοντας να κατασκευάσει ενόχους άλλους από εκείνους που στην πραγματικότητα είναι ένοχοι.

Η επιλεκτική χρησιμοποίηση ορθών στατιστικών στοιχείων οδηγεί σε συμπεράσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αντιπαρέρχομαι τις επαναλαμβανόμενες υβριστικές εκφράσεις για τους αξιωματικούς, που πέραν της απρέπειας, δείχνουν και εμπάθεια, και επισημαίνω την ανυπαρξία έστω και μιας αναφοράς στο σκάνδαλο της Γενικής Τράπεζας, όπου πολιτικές ηγεσίας, για ίδια συμφέροντα ενέπλεξαν το ΜΤΣ, στους «αντιστασιακούς», καθώς και στις διαχρονικές ευθύνες της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας που χρησιμοποιούσε το ΜΤΣ για να κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των στρατιωτικών, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη συνδικαλισμού και άρα ανυπαρξίας πίεσης.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τη διαχείριση του ΜΤΣ είχε πάντοτε και έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Αυτή διορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ, αυτή διόριζε την διοίκηση της Γενικής Τράπεζας (και έκανε παιχνίδια με τα χρήματα του ΜΤΣ). Αυτή «χορηγούσε» βαθμούς (όχι σε όλους) για δικούς της λόγους. Αναμφίβολα, ευθύνονται και οι κατά καιρούς στρατιωτικές ηγεσίες που έλεγαν πάντα «ΝΑΙ» στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Τώρα χρησιμοποιείται ο Τύπος για να ριχθεί λάσπη στους αξιωματικούς, οι οποίοι για χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους και βλέπουν ότι κινδυνεύει το μέρισμά τους ενώ τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν το ΒΕΑ που δικαιούνται.

Η μεθοδολογία είναι γνωστή: Οι «κακοί» αξιωματικοί και ο «καλός» κ. Μπεγλίτης που «καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση»!!! Αν και ο ίδιος δεν φέρει προσωπικά ευθύνη για την κατάντια του ΜΤΣ, θα μπορούσε όμως να μάθει πολλά για τους προκατόχους του της τελευταίας εικοσαετίας. Το δημοσίευμα προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον αυτών των ιδίων των μερισματούχων του ΜΤΣ και με αυτό τον τρόπο να εξουδετερώσει τις δίκαιες και κυρίως νόμιμες διεκδικήσεις ώστε αυτές να θεωρηθούν παράλογες και υπερβολικές. Ίσως το επόμενο δημοσίευμα του συντάκτη σας επί του θέματος θα επαινεί τον «ήρωα» Υπουργό που έσωσε το ΜΤΣ… περικόπτοντας ή καταργώντας μερίσματα, αυξάνοντας εισφορές, κλπ.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι το Κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δανειστής του ΜΤΣ, διότι στην πραγματικότητα είναι οφειλέτης. Οφείλει να επιστρέψει (ίσως εντόκως) αυτά που τόσα χρόνια εκμεταλλεύτηκε για δικούς του σκοπούς ή κακοδιαχειρίστηκε, ή έκανε «κοινωνική πολιτική» με τα δικά μας χρήματα. Η ευθύνη της πολιτικής εξουσίας διαχρονικά, είναι προφανής.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα πρέπει να εξετάσει με πολλή προσοχή το όλο θέμα, έχοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης σε υψηλό επίπεδο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτής της ιδιότυπης κοινωνικής ομάδας η οποία, όντας συνυφασμένη με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογη υπευθυνότητα και συναίσθηση της εθνικής αποστολής της.

Με τιμή

Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Υποστράτηγος ε.α.

Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Λάρνακος 10, 15669 Παπάγου

yiannis@parisi.gr,


parisis.wordpress.com

Δεξί Εξτρέμ: Το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας αθλητής

Το μπάσκετ μπήκε στην ζωή των Ελλήνων… εξαιτίας του Νίκου Γκάλη, ίσως του καλύτερου αθλητή που μας… έκανε τη χάρη να αγωνιστεί στην χώρα μας. Μερικά χρόνια αργότερα, ο… διάδοχος έρχεται και αυτός από το μπάσκετ.

Μπορεί πολλοί να λένε – και μέσα σε αυτούς είμαι κι εγώ – ότι η καλαθοσφαίριση, όπως λέγεται ελληνιστί, δεν προσφέρει το ίδιο θέαμα με το ποδόσφαιρο και ότι η μπάλα του μπάσκετ είναι ακόμα μικρή, εξού και τα σπυράκια, αλλά η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο άθλημα είναι αυτό που έχει χαρίσει τις περισσότερες χαρές στον Έλληνα φίλαθλο.

Αυτός είναι και ένας λόγος, που κατά την προσωπική μου άποψη, οι δύο κορυφαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού προέρχονται από το μπάσκετ. Ο λόγος γίνεται για τον Νίκο Γκάλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο τελευταίος είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής στην μετά… Γκάλη εποχή. Ότι και να πούμε για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού είναι λίγο.

Και μιλώντας για… συμπτώσεις, ο Διαμαντίδης συνεχίζει το… έργο του Γκάλη από τον «άσο» και στους «πράσινους». Ο Μητσάρας, μετά την κακή περσινή χρονιά, μια σεζόν που οι περισσότεροι αθλητές του «τριφυλλιού» δεν ήταν στα καλύτερά τους, έχει πάρει… πάνω του τον Παναθηναϊκό και τον οδηγεί και πάλι προς την κορυφή. Όχι αυτή της Ελλάδας, που την έχει καπαρώσει προ πολλού, αλλά της Ευρώπης.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο παίκτης που θα ήθελαν όλοι οι οπαδοί. Ακόμα και μερικοί «ερυθρόλευκοι» οπαδοί που θέλουν να… στηρίξουν την επιλογή Σπανούλη, γνωρίζουν ότι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής είναι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού και θα ήθελαν να είχαν «αρπάξει» αυτόν από τον «αιώνιο» αντίπαλο. Θεωρώ ότι οι λόγοι είναι δικαιολογημένοι.

Πρώτα από όλα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει αποδείξει ότι τα ταλέντα του δεν είναι λίγα. Για έναν ακόμα μήνα, ο «Μητσάρας» αναδείχθηκε MVP της Euroleague, ενώ το τρόπαιο του καλύτερου αμυντικού το έχει πάρει… σπίτι του. Για να μην μιλήσουμε για το «φαρμακερό» σουτ που έχει, αλλά και την ικανότητα να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του, με κάθε τρόπο.

Υποκλινόμαστε στον πληρέστερο Έλληνα μπασκετμπολίστα!

http://www.sportsecrets.gr/?p=2307

Όταν σε εκθειάζει το "ΚακαουνοΚΑΡΦΙ"... είσαι να σε κλαίν' οι ρέγγες

Ρε ούστ από 'δω που θα μας πείτε και ποιους να αξιοποιήσουμε... λαμόγια του κερατά που αφού φάγατε 5,5 χρόνια από τα ζώα της ΝΔ πήγατε στο ΚΑΡΦΙ να μας κάνετε και υποδείξεις!

Λογικό είναι να θέλετε να μας φορτώσετε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ βαρίδια, αλλά ο κόσμος δεν τσιμπάει και την κυρία, όποιος αρχηγός κάνει τη μαλακία και την ξαναθέσει στην κρίση του λαού, θα την ξαναστείλει από εκεί που ήρθε:


ΚΑΡΦΙ 16.12.2010, σελ. 9

Μέχρι τη Κύμη και το Σούνιο φτάνουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Δείτε τις κορώνες του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση

Τους ρέντινες πιλότους μας στη Σκύρο… λίγο έλειψε να “επιθεωρήσει” τουρκική κορβέτα που έφτασε μέχρι και την Κύμη. Χτες η Άγκυρα και η κυβέρνηση του Ερντογάν έστειλε την κορβέτα BODRUM (F-501) A-69 type στο Αιγαίο με εντολή να προκαλέσει και πάλι, αμφισβητώντας τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πραγματοποίησε μη αβλαβή διέλευση και βρίσκονταν εντός των εθνικών μας χωρικών υδάτων επί μισή ώρα. Η BODRUM ξεκίνησε την πορεία της το απόγευμα από τα Δαρδανέλια πήρε πορεία δυτική πέρασε ανοικτά του Αγίου Ορους και εν συνεχεία ακολούθησε πορεία νότια. Έφτασε στη Σκύρο, προπύργιο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και με χαμηλή ταχύτητα πέρασε δυτικά του νησιού. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Κύμη στην Εύβοια. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρέθηκε χτες τα ξημερώματα στις 02.40 και αποχώρησε από αυτά περί τις 03.15.

Στην Σκύρο είναι, εκτός από τη Σμηναρχία Μάχης, είναι εγκατεστημένη μία συστοιχία MIM-104 Patriot ΡAC-3, μία συστοιχία MM-40 Exocet και στην Κύμη οι πύραυλοι Χωκ. Η BODRUM είχε γίνει γνωστή όταν έχασε τον ανθυποβρυχιακό θόλο της όταν τον Αύγουστο τού 2009 λίγο έξω από το Καστελόριζο μετά από πρόσκρουση σε ξέρα της περιοχής. Η τουρκική κορβέτα εγκατέλειψε, παίρνοντας πορεία βορειοανατολική.

πηγή http://www.adesmeytos.gr

Επίσης πριν από 12 μέρες τουρκική φρεγάτα είχε φτάσει δυο μίλια από το Σούνιο

πηγή http://www.ethnos.gr

Μπήκα στο σαιτ του ΠΑΣΟΚ και βρήκα μια συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου που ήταν τότε πολιτική εκπρόσωπος του κινήματος του κινήματος για θέματα Εθνικής Άμυνας στο δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη στις 18/01/2009. Δείτε πόσο σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιούσε τότε για ένα αντίστοιχο γεγονός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα κατ´αρχήν να σας ρωτήσω να μου κάνετε μία εκτίμηση για το πώς βλέπετε εσείς να διαμορφώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και από ελληνικής πλευράς τι γίνεται, αν η στάση μας είναι η δέουσα ή αν είμαστε κάπως υποχωρητικοί ας το πω έτσι.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι Τούρκοι προκαλούν στο Αιγαίο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς κατά διαστήματα υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και το τελευταίο διάστημα φαίνεται και μία ποιοτική διαφορά στις προκλήσεις, δηλαδή αυτές οι υπερπτήσεις που είναι πάνω από νησιά, βραχονησίδες αλλά και κατοικημένα νησιά όπως είναι το Αγαθονήσι δείχνουν και μία αλλαγή στην τακτική των Τούρκων. Επίσης πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, είχαμε το συμβάν με την τουρκική φρεγάτα η οποία προκλητικότατα έφτασε μέχρι την Ραφήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα στην συνέντευξή σας άλλωστε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, μιλάτε ακόμη και για αποθράσυνση των Τούρκων.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, ακριβώς. Γιατί η πολιτική της Ν.Δ. είναι μία πολιτική χαμηλών τόνων, κατευνασμού, να μην απαντάμε και κυρίως αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα ερείσματα που είχαμε σε διεθνές επίπεδο έχουν χάσει και την ευρύτητα αλλά και την σοβαρότητά τους. Δηλαδή ο κ. Καραμανλής με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία απεμπόλησε το Ελσίνκι που έβαζε την Τουρκία σε μία διαδικασία επιτήρησης, αν θέλετε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες καλής γειτονίας …

πηγή http://www.pasok.gr

Ευτυχώς που ήρθατε εσείς που ασκείτε μια υπερήφανη πολιτική στο θέμα…Σαν δεν ντρέπεστε..


http://citizengr.wordpress.com/2010/12/27/4475/

Όπου κλείνει ένα σχολείο…

ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ, στα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν η αναζήτηση σχολείου για τα παιδιά που «έπαιρναν τα γράμματα» προκαλούσε κύματα εσωτερικής μετανάστευσης από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα, γυρίζει την ελληνική κοινωνία η εκπαιδευτική πολιτική που επιβάλλει το μνημόνιο και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Στη φτώχεια που έχει πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού προστίθεται άλλη μία αιτία ερήμωσης της ευάλωτης ελληνικής περιφέρειας, ιδίως των άγονων ορεινών περιοχών, όπου «ποτέ δεν έφτασε το ψωμί», αλλά περίσσεψε η αγάπη των ανθρώπων για τα γράμματα και το πάθος να αλλάξουν τα παιδιά τους ζωή με όχημα τις σπουδές.

Η πολιτική των ολιγοθέσιων σχολείων, την οποία ακολούθησαν οι κυβερνήσεις από το ’70 και μετά, ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αναλφαβητισμού που έπνιγε τη χώρα, εγκαταλείπεται.

Πλέον η κυβέρνηση διακατέχεται από το όραμα του «φθηνού σχολείου»
με οποιοδήποτε κόστος για την κοινωνία. Ο στόχος είναι «τυφλός»: Κούρεμα των σχολικών μονάδων, μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά τουλάχιστον 25%, συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού και άγριες ανατροπές στον εργασιακό βίο όσων αντέξουν.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ έχει προετοιμαστεί με ιδιωτικές μελέτες πληρωμένες από το ΕΣΠΑ κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες, με απευθείας συνεννοήσεις των διορισμένων περιφερειακών διευθυντών και του επιτελείου του υπουργείου Παιδείας. Ειδική ομάδα η σύσταση της οποίας επιβάλλεται από το μνημόνιο θα συσταθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να επιβλέψει το «κούρεμα». Οι σχολικές κοινότητες πολύ σύντομα θα εξαναγκαστούν να βγουν στη γύρα προς αναζήτηση χορηγών για να εξασφαλίσουν το ρεύμα των… διαδραστικών πινάκων, την πιο ειρωνική εξαγγελία που έκαναν προ μηνών ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας. Τελευταίο ανάχωμα σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που εφαρμόστηκαν σε όλες τις χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ, αφήνοντας πίσω του ερήμους, είναι η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=16785&catid=7
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/12/blog-post_1098.html

TΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ !!

Η Αποστολή της Ελληνικής Εφιπποτοξοτικής Εταιρείας "ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ KASSAI" (www.horsebackarcherygr.com) στην μακρινη Νότιο Κορέα για το Παγκόσμιο Φεστιβαλ Παραδοσιακης Τοξοβολίας - WTAF 2010 , 8 με 13 Οκτωβρίου 2010 , καταφερε να ανεβασει την Ελλάδα στο Ψηλότερο Σκαλί του Βάθρου.

Η Ελληνική Αποστολή έπειτα απο μια ΑΨΟΓΗ τοξευτική επίδειξη, κέρδισε την ΠΡΩΤΗ θέση και κατέκτησε το "ΜΕΓΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΞΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΩΣ" (The Grand Prize for Archery Demonstration), που αποτελεί το μεγαλύτερο αξιακά βραβείο της Διοργάνωσης.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Παραδοσιακή Τοξοβολία κατακτά μια τέτοια παγκόσμια αναγνώριση και δείχνει με τον πιο δυναμικό τρόπο οτι η τοξευτική παράδοση της χώρας μας μπορεί να αναγεννηθεί απο τις στάχτες της και να κατακτήσει την θεση που της αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.horsebackarcherygr.com/WTAF2010.html

Ψάχνει παίκτες και... χρήμα!

Χάβος και Ζαγοράκης έχουν διαπιστώσει πως η ομάδα θέλει παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις αλλά θα πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις και να σταματήσουν να πιστεύουν στους... Άραβες...

Ως ένα μεγάλο παραμύθι μπορώ να χαρακτηρίσω τους μεγάλους Άραβες επενδυτές που θέλουν να κάνουν τον ΠΑΟΚ τη νέα Τσέλσι... Σαν άλλοι Μπομπ Κοζώνηδες, τάζουν χρήματα και... γήπεδα αλλά για την ώρα μόνο στα λόγια...

Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση άμεση και ο Ζαγοράκης θα πρέπει να συνεχίσει να διοικεί την ομάδα με τον τρόπο που το έκανε τόσο καιρό και όχι με προσδοκίες για κάτι που δεν έχει βάση... Αν βρει σοβαρό επενδυτή, τότε του βγάζω το καπέλο! Όχι όμως παραμύθια...

Ο ΠΑΟΚ πονάει σε συγκεκριμένες θέσεις... Αρχικά στη θέση του αμυντικού χαφ, όπου δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση πίσω από τον Γκαρσία και τον Βιτόλο! Αν δεν υπάρξουν τα χρήματα ή οι κατάλληλες συνθήκες, τότε ας δοθεί μία ευκαιρία στον Αμπουμπακάρι... Πάμε και στη θέση του Βιεϊρίνια που επίσης χρειάζεται ανάσες και δεν υπάρχει κάποια λύση... Ο "Κούτσια" θα μπορούσε να δώσει ανάσες στον Πορτογάλο αλλά πλέον δείχνει να μην υπολογίζεται...

Πάμε τώρα και στον επιθετικό... Ο Μουσλίμοβιτς φεύγει, ο Παπάζογλου και ο Φιλομένο θα πάνε εκτός απροόπτου δανεικοί και η ομάδα θα μείνει μόνο με τον "Κλάους"... Ο μικρός είναι λίρα εκατό αλλά μόνος του δε μπορεί να σηκώσει έναν ολόκληρο γύρο, οπότε η απόκτηση του φορ είναι απαραίτητη...

Μέρες υπάρχουν, οπότε ας δούμε τι θα γίνει και το συζητάμε...


Πηγή: milamegiampala.blogspot.com

«Διεθνής Διαφάνεια»: ένα μεγάλο «πλυντήριο» διαφθοράς

Make Nigeria a Corruption Free ZoneΤελευταία μεταξύ των κρατών της ΕΕ κατατάσσεται η Ελλάδα και 78η σε έναν κατάλογο 178 χωρών όσον αφορά στη λίστα του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» για το 2010. Η λίστα αυτή καταρτίζεται από την «Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια» και γνωστοποιήθηκε, στα τέλη Οκτωβρίου, από το ελληνικό παράρτημά της.

Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος, κ. Κώστας Μπακούρης, μας κοινοποίησε ότι η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 3,5 βαθμούς στην «κλίμακα διαφθοράς» η οποία κυμαίνεται από 0 (που αντιπροσωπεύει τις βυθισμένες στη διαφθορά χώρες) μέχρι 10 (που αντιπροσωπεύει τις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς). Μάλιστα, η Ελλάδα «υποβαθμίστηκε», μετά από τους περίφημους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, και από τη «Διεθνή Διαφάνεια», καθώς υποχώρησε επτά θέσεις, από την 71η που κατείχε το 2009, κάτι μάλλον αναμενόμενο, κατά τον κ. Μπακούρη, αφού, όπως είπε, «μεταξύ των χωρών που σημείωσαν επιδείνωση, ξεχωρίζουν εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση», εκτιμώντας, επίσης ότι «η κρίση επισπεύτηκε από το έλλειμμα διαφάνειας και ακεραιότητας».

Οι εκτιμήσεις αυτές, καθώς και το σχετικό αναλυτικό πλαίσιο, φυσικά, δεν αποτελούν κάτι πρωτάκουστο. Τόσο ο νυν πρωθυπουργός όσο και ο προηγούμενος όσο και οι προκάτοχοί τους, πολλάκις, έχουν αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες «των εκτεταμένων φαινομένων διαφθοράς», έχουν κατηγορηματικά δηλώσει ότι «θα πατάξουν τη διαφθορά και θα επιδείξουν μηδενική ανοχή» και τείνουν συχνά να επιρρίπτουν, αν όχι συνολικά, πάντως σίγουρα σε μεγάλο βαθμό, την ευθύνη για την κατάντια της χώρας σήμερα σε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Ποιος δεν θυμάται τη φράση του Γ. Παπανδρέου «όλα στο φως», την οποία έχει πει τόσες πολλές φορές προκειμένου να αποδείξει την αποφασιστικότητά του για «διαφάνεια»; Και ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι από αυτήν ακριβώς τη λογική πηγάζει και η θρασύτατη αποστροφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, σύμφωνα με την οποία «όλοι μαζί τα φάγαμε», εννοώντας ότι η διαφθορά στη χώρα μας είναι τόσο βαθειά, που αγγίζει από την κορυφή μέχρι τα νύχια τη διοίκηση, τον κρατικό μηχανισμό, τις υπηρεσίες και τον κοινωνικό ιστό, έτσι ώστε η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση να μπορεί εύκολα, με βάση πάντα αυτήν την λογική, να επιμεριστεί σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες.

Ποιοι είναι, όμως, τελικά αυτοί που κρίνουν, κατακρίνουν και κατατάσσουν τις χώρες σε λίστες «διαφάνειας»; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αυτό; Και πώς ορίζουν, τελικά, αυτήν την περιβόητη «διαφάνεια», η οποία παρουσιάζεται ως πανάκεια των μυρίων κακών που μαστίζουν τον τόπο και ως βασική έλλειψη που οδήγησε τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο;

Ποια είναι και πώς λειτουργεί η «Διεθνής Διαφάνεια»

Η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 1993, από τον Peter Eigen, ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής της μέχρι το 2005. Ο Eigen υπήρξε πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αφρική, και συγκεκριμένα συντονιστής των προγραμμάτων βοήθειας των ανεπτυγμένων χωρών προς τις φτωχότερες. Όπως ο ίδιος υποστήριζε, από την θέση αυτή διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας που διαχειριζόταν και διένειμε «εξατμιζόταν» σε έναν κυκεώνα «πολιτικής και λοιπής διαφθοράς». Αποφάσισε, λοιπόν, με άλλα 70 άτομα, μεταξύ αυτών και άλλοι συνεργάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και πολιτικοί αρχηγοί από την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική να ιδρύσει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που θα είχε αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Η ιδέα του αποδείχτηκε επιτυχημένη, καθώς πλείστες πολιτικές ηγεσίες και άλλοι τόσοι διεθνείς οργανισμοί έσπευσαν να επικροτήσουν το εγχείρημα. Σήμερα, η οργάνωση διαθέτει παραρτήματα σε περισσότερες από 90 χώρες, τα οποία στελεχώνονται, όπως αναφέρεται και στις διάφορες παρουσιάσεις της, από «καταξιωμένες προσωπικότητες της εκάστοτε χώρας». Τα μέλη και οι συνεργάτες της αριθμούν χιλιάδες ανθρώπους, και στην έδρα της στο Βερολίνο βρίσκονται εγκατεστημένοι 40 νομικοί, οικονομολόγοι και ειδικοί στα φορολογικά συστήματα, οι οποίοι αξιολογούν τις πληροφορίες και τα στοιχεία που συλλέγουν, με τη βοήθεια ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων και κλιμάκων, τα, κατά τόπους, παραρτήματα της οργάνωσης, κάνοντας «έρευνα» σε δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικά γραφεία κλπ. Μέσα από όλες αυτές τις «επιτόπιες έρευνες» και τα στοιχεία, η οργάνωση στοχεύει, κατά τα λεγόμενά της, στην αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς, την οποία χαρακτηρίζει ως «λανθασμένη λειτουργία του συστήματος», πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτή μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσα «από απόλυτη διαφάνεια».

Η «Διεθνής Διαφάνεια» δεν ασχολείται με εξατομικευμένες περιπτώσεις, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στους θεσμούς, στην νομοθεσία και στον «τρόπο που λειτουργεί το σύστημα» στην εκάστοτε χώρα με απώτερο στόχο να το «αναδιαμορφώσει και να καθάρει» αυτόν τον τρόπο λειτουργίας μέσα από τη συνεργασία της με τις, κατά τόπους, κρατικές υπηρεσίες. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και η οργάνωση ως σύνολο, κάθε χρόνια, δημοσιοποιεί τρεις εκθέσεις.

Η πρώτη είναι η λίστα του «δείκτη αντίληψης της Διαφθοράς», (η οποία είναι και η γνωστότερη, αφού αποτελείται από τη βαθμολόγηση χωρών με γνώμονα το εύρος της διαφθοράς στην πολιτική και δημόσια διοίκηση). Η λίστα καταρτίζεται από στοιχεία που συγκεντρώνουν τα μέλη της οργάνωσης αλλά και από εκθέσεις επιχειρηματιών (που δεν είναι πολίτες της εν λόγω χώρας κατά κύριο λόγο, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή επεδίωξαν να δραστηριοποιηθούν εκεί).

Μια άλλη ετήσια έκθεσή της είναι η λίστα όπου κατατάσσονται ιεραρχικά οι χώρες όπου καταγράφεται ο υψηλότερος «χρηματισμός» πολιτικών προσώπων και διοικητικών υπηρεσιών. Η τρίτη ετήσια έκθεσή της ονομάζεται «παγκόσμιο βαρόμετρο διαφθοράς», και καταγράφει τις απόψεις πολιτών της εκάστοτε χώρας για το ποιοι κλάδοι και πόσο «πλήττονται» από διαφθορά στη χώρα τους.< Τέλος, στην ιστοσελίδα της προσφέρει και «συνταγές» αντιμετώπισης της διαφθοράς, δίνοντας συμβουλές στους πολίτες για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν, που να κάνουν τις καταγγελίες τους κλπ. {στοιχεία από το άρθρο «Διεθνής Διαφάνεια Α.Ε.» του Β. Βιλιάρδου}

Το ελληνικό παράρτημα

Στην Ελλάδα η «Διεθνής Διαφάνεια» έκανε την εμφάνισή της τον Νοέμβριο του 1996. Όπως αναφέρει η ίδια η ιστοσελίδα της: «..μία ομάδα πολιτών με επικεφαλής μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της δημόσιας ζωής, την τ. Υφυπουργό Εξωτερικών κυρία Βιργινία Τσουδερού, αποτελούμενη από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς, επιστήμονες, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, γιατρούς, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αποφάσισε να αναμετρηθεί με τη διαφθορά.

Για αυτόν τον λόγο συστήσαμε ένα σωματείο υπό τον τίτλο «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», μέλος μίας ευρύτερης οικογένειας που ξεκίνησε λίγα μόλις χρόνια πριν το 1993 από το Βερολίνο της Γερμανίας ως παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Επιδίωξη όλων μας ήταν και παραμένει να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε θέματα διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών που επιτρέπει να γεννάται δικαίως στην κοινή γνώμη η αντίληψη της διαφθοράς και της σήψης. Στόχος μας είναι να αγωνιζόμαστε σταθερά για την αποκατάσταση των θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αίτημά μας παραμένει η άσκηση της εξουσίας με ήθος και διαφάνεια.

Πολλοί φίλοι μας είπαν ότι κυνηγάμε μία χίμαιρα. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι η διαφθορά αποτελεί γάγγραινα στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας και είμαστε περήφανοι γιατί συμβάλλουμε καθημερινά στον πόλεμο κατά της διαφθοράς.
Το καταστατικό υπέγραψαν 26 ιδρυτικά μέλη στις 28 Νοεμβρίου 1996.»< Χρηματοδότηση και χρηματοδότες

Η χρηματοδότηση της οργάνωσης είναι πολυεπίπεδη, ποικίλη και, σε τελική ανάλυση, αρκετά αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της. Τα, κατά τόπους, παραρτήματα της «Διεθνούς Διαφάνειας» παροτρύνονται να εξασφαλίζουν οικονομική αυτάρκεια εντός των χωρών όπου δραστηριοποιούνται, με γνώμονα τον τρόπο που χρηματοδοτείται και η «μητρική» οργάνωση, η οποία με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, πχ το 2008, εμφανίζεται να έχει προϋπολογισμό 254.000 ευρώ.

Ας δούμε, όμως, πώς συλλέγονται αυτά τα χρήματα. Όπως αναφέρει ο Β. Βιλιάρδος η γερμανική «μητρική» έδρα της οργάνωσης χρηματοδοτείται από: το γερμανικό υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας, το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πιστωτικό Ίδρυμα Ανοικοδόμησης (KfW- το όνομα της οποίας φιγουράρισε μεταξύ όσων προτάθηκαν ως δανειστές προς την Ελλάδα), τη Γερμανική Εταιρεία για την Τεχνική Συνεργασία (GTZ), διάφορα ιδρύματα, γνωστά για την επιρροή και τη στάση τους, όπως το ίδρυμα Bertelsmann που δραστηριοποιείται στο χώρο των ΜΜΕ, το αμερικανικό ίδρυμα Rockefeller, που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη πολλών διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (τέτοια ευαισθησία λοιπόν;;), το ίδρυμα Mc Arthur Foundation, ταπρόστιμα, τα οποία διατίθενται στην οργάνωση από τις διάφορες εισαγγελίες, από δωρεές συνεργαζόμενων επιχειρήσεων (είθισται η ετήσια εισφορά τους, κατά μέσο όρο, να κυμαίνεται στα 10.000 ευρώ επισήμως) και από δωρεές ιδιωτών και μελών του συνδέσμου.

Στις δύο αυτές τελευταίες πηγές χρηματοδότησης «κρύβεται» και η ουσία: ποιες είναι οι δωρήτριες επιχειρήσεις, ποια είναι τα μέλη της οργάνωσης και πώς γίνονται μέλη. Ορισμένα πολύ χρήσιμα παραδείγματα, περιέχονται στο άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου «Διεθνής Διαφάνεια Α.Ε.», που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2010. Σύμφωνα με αυτά, μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας» έγινε, το 2000, η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων –Deutsche Bahn- όταν διαπιστώθηκαν περισσότερες από 100 περιπτώσεις διαφθοράς στο εσωτερικό της. Η, επίσης, γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Hochtief (βλ. αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) είχε γίνει μέλος της οργάνωσης, ένα χρόνο νωρίτερα, όταν τέθηκε στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας του Βερολίνου, που την ερευνούσε για «απάτη», σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της πόλης.

Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 1999, η, ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας, Siemens έσπευσε να γίνει μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας», όταν κατηγορήθηκε ότι χρημάτισε με πολλά εκατομμύρια την τότε κυβέρνηση της Ισπανίας για ν’ αναλάβει την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Μαδρίτη – Σεβίλλη και για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων στην Νότια Κορέα προκειμένου να εξασφαλίσει την πώληση δικών της ιατρικών μηχανημάτων. Το 2002, η Hochtief, όπως και η έταιρη γερμανική εταιρεία ΑΒΒ, αμφότερες «επιφανή μέλη της Διεθνούς Διαφάνειας» κατηγορήθηκαν, εκ νέου, για εμπλοκή σε χρηματισμούς και δωροδοκίες, αυτή τη φορά του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Τους ζητήθηκαν εξηγήσεις από τη «Διεθνή Διαφάνεια», οι οποίες, αν και δεν έγιναν ευρέως γνωστές, φαίνεται ότι –μαζί και με τις δωρεές τους- έπεισαν την οργάνωση ότι δεν πρόκειται για αξιοπρόσεκτες καταγγελίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα όφειλε, με βάση τις «αρχές» της, να διαγράψει τις συγκεκριμένες εταιρείες από τον κατάλογο των μελών της.

Την περασμένη άνοιξη, «εξηγήσεις» ζητήθηκαν και από την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, (επίσης επιφανές μέλος της οργάνωσης) και πάλι για καταγγελίες δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων σε 22 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Ελλάδα, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Ιράκ, Ουγγαρία, Λετονία, Σερβία, Μαυροβούνιο). Ούτε αυτή η εταιρεία, όμως, τελικά «αποβλήθηκε» από τη «Διεθνή Διαφάνεια». Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, οι εξηγήσεις (ή τα ανταλλάγματα που έδωσαν ως δωρεές θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ευλόγως) των «μελών» της οργάνωσης που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, προφανώς, έχουν κριθεί ικανοποιητικές. Δηλαδή, το γεγονός ότι στελέχη της Siemens δήλωναν για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία στην Ελλάδα ότι «τα δώρα» προς κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ήταν «παράδοση», μάλλον αποτελεί μια επαρκή ερμηνεία του τι σημαίνει «διαφάνεια» και για τη διεθνή ομώνυμη οργάνωση και για το ελληνικό της παράρτημα.

Νομοθεσίες και αποδεκτά «παραθυράκια»

Για να μην περάσει από το μυαλό κάποιου ότι το πρόβλημα εστιάζεται μόνο στη γερμανική «έδρα» της οργάνωσης, αξίζει τον κόπο ν’ αναφερθεί και ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επίσης, αναφέρεται στο άρθρο «Διεθνής Διαφάνεια Α.Ε.» του Β. Βιλιάρδου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που διαθέτει ομοσπονδιακό νόμο κατά τη διαφθοράς, δηλαδή χαρακτηρίζει αδίκημα το χρηματισμό υπαλλήλου –Federal Corrupt Practice Act- και που στηρίζει σταθερά κάθε εθνική και διεθνή πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της. Υπάρχει, όμως, και ένα «παραθυράκι»: ο νόμος ισχύει για όσες εταιρείες υπάγονται στην αμερικανική φορολογική νομοθεσία, αλλά όχι για όσες έχουν έδρα στον αμερικανικό φορολογικό παράδεισο των νήσων Virgin ως «εταιρείες διεθνών πωλήσεων».

Αυτό αυτομάτως δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες πολυεθνικές να χρηματίζουν ανενόχλητες δια μέσου, επί της ουσίας, θυγατρικών τους εταιρειών, οι οποίες όμως εμφανίζονται απλώς ως συνεργαζόμενες μαζί τους, με έδρα τα Virgin ενώ οι ίδιες είναι απολύτως νομιμόφρονες εντός ΗΠΑ και έχουν κάθε δικαίωμα να είναι αξιότιμα μέλη της «Διεθνούς Διαφάνειας». Ορισμένα παραδείγματα; Οι εταιρείες Lockheed, Boeing, IBM, General Motors, Exxon, GeneralElectric και Texaco ξεχωρίζουν μεταξύ των «διωκτών» της διαφθοράς ως μέλη της «Διεθνούς Διαφάνειας».

Εννοείται ότι το κόλπο των φορολογικών παραδείσων ισχύει και για τις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη με τις δήθεν ανεξάρτητες off shore εταιρείες (τους). Αυτά τα πασίγνωστα, σε όποιον ασχολείται με επιχειρήσεις, κόλπα, όμως, δεν φαίνεται ούτε να προβληματίζουν την οργάνωση «Διεθνή Διαφάνεια» αφού δεν μπαίνει καν στον κόπο να ελέγξει όλες αυτές τις υπόγειες διαδρομές, ούτε να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα «επιφανή μέλη» της.

Αποπροσανατολισμός και περαιτέρω αποδυνάμωση της χώρας – στόχου

Αν αυτό δεν είναι αρκετά διαφωτιστικό για το πώς ακριβώς λειτουργεί η συγκεκριμένη οργάνωση, τότε ίσως αξίζει να αναφερθεί ένα ακόμη αποκαλυπτικό παράδειγμα. Γενικός διευθυντής της εταιρείας Dumez France κάθισε στο εδώλιο γαλλικού δικαστηρίου ως ύποπτος για χρηματισμό Νιγηριανών στρατηγών και δημοσίων αξιωματούχων με 60.000.000 δολάρια, δια μέσου της εταιρείας Dumez – Nigeria που έχει την έδρα της σε φορολογικό παράδεισο. Τελικώς αθωώθηκε διότι παρά την προφανή σύνδεση, δεν μπορούσε με το γράμμα του νόμου ν’ αποδειχτεί ότι η μία εταιρεία είχε σχέση με την άλλη, άρα δεν παραβιαζόταν ο σχετικός γαλλικός νόμος. Τόσο ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) όσο και η «Διεθνής Διαφάνεια», που συνεργάζονται στενά σε ζητήματα διαφθοράς, θεώρησαν «απολύτως λογικό» η υπόθεση να καταχωρηθεί ως «περιστατικό διαφθοράς που βαρύνει τη Νιγηρία και όχι τη Γαλλία». Έτσι, η Νιγηρία φιγουράρει χαμηλά στη γνωστή λίστα του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» ενώ η Γαλλία σαφώς και όχι.

Αποκαλυπτική είναι η ίδια η εκτίμηση της «Διεθνούς Διαφάνειας» περί διαφθοράς. Εκτιμά ότι η πλειοψηφία των περιστατικών διαφθοράς, σε επίπεδο κυβερνητικό ή ανώτερης δημόσιας διοίκησης, λαμβάνει χώρα σε φτωχά κράτη. Η χορήγηση «προμήθειας» προκειμένου μια εταιρεία ν’ αναλάβει ένα δημόσιο έργο ή μια επένδυση, στις χώρες αυτές, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη, υποστηρίζει η οργάνωση, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι συνήθως το ύψος της «προμήθειας» κυμαίνεται στο 10% επί του συνόλου της επένδυσης, δηλαδή 10.000.000 ευρώ, όταν πρόκειται για μια επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό», αναφέρει η ίδια η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», «για τους ξένους εκπροσώπους της κρατικής εξουσίας ή για τους διευθυντές των επιχειρηματικών ομίλων, το να προωθούν τη διαφθορά στις φτωχές χώρες, με στόχο το δικό τους πλουτισμό!». Συνεπώς, είναι προφανές γιατί είναι εξίσου φυσιολογικό όλα τα περιστατικά διαφθοράς να «βαρύνουν» τις φτωχές χώρες, «αυτούς που τα παίρνουν δηλαδή» αλλά όχι «αυτούς που τα δίνουν» (οι οποίοι άλλωστε σε μεγάλο βαθμό είναι και οι κύριοι χρηματοδότες της οργάνωσης) και με γνώμονα αυτή τη λογική να καταρτίζεται και ο περίφημος κατάλογος.

Είναι λοιπόν «απολύτως φυσιολογικό», η Ελλάδα, στη λίστα του 2010, να έχει κατρακυλήσει στην 78η θέση και στην τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μια κατρακύλα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό πχ στο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η γερμανική Siemens, αλλά η ίδια η εταιρεία να παραμένει μέλος της οργάνωσης που «κρίνει» την Ελλάδα και η Γερμανία να βρίσκεται, μαζί με την Αυστρία (η οποία συγκλονίζεται από τρία ταυτόχρονα πολιτικά σκάνδαλα), στην 15η θέση. Γιατί, είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι πρόκειται για μια λίστα όπου καταγράφονται «διεφθαρμένοι» (και κατά προτίμηση όχι οι πολιτικοί, αλλά οι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολίτες) και όχι διαφθορείς, αφού αυτοί συντάσσουν και τον κατάλογο, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Β. Βιλιάρδος. Ή, με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με τον Β. Βιλιάρδο, οι ισχυρές οικονομικά χώρες «έχουν την τεχνική δυνατότητα να εξάγουν τη διαφθορά μέσω θυγατρικών εταιρειών σε άλλες χώρες» με αποτέλεσμα να εμφανίζονται, τελικά, λιγότερο διεφθαρμένες από τους «αποδέκτες» της δωροδοκίας τους.

Όλη αυτή η διαδικασία διευκολύνεται και, με έναν έμμεσο τρόπο, παγιώνεται, μέσα από την ενοχοποίηση των χωρών – «στόχων» που οι ισχυρές οικονομικά χώρες ή οι πολυεθνικές εταιρείες επιδιώκουν να γίνουν το νέο πεδίο δράσης τους, το νέο πεδίο των επενδύσεών τους. Προκειμένου να εξασφαλιστούν επενδύσεις με προνομιακούς όρους και αναθέσεις δημοσίων έργων (στα οποία άλλωστε βρίσκεται και το μεγαλύτερο κέρδος αφού στηρίζονται κυρίως στα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών), η εξαγορά στελεχών της δημόσιας διοίκησης που σχετίζονται με την ανάθεση των έργων και πολιτικών αξιωματούχων, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον μονόδρομος. Και στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία μιας οργάνωσης, η οποία θα προπαγανδίζει την αναγκαιότητα «διαφάνειας και ορθής διακυβέρνησης», θα καταρτίζει λίστες «διαφθοράς» που θα λειτουργούν ως «πλυντήρια» για τους διαφθορείς και κυρίως θα καλύπτει τους πραγματικούς ενόχους οικονομικών εγκλημάτων ακόμη και σε βάρος ολόκληρων λαών, θα αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και θα καλλιεργεί την εντύπωση ότι η διαφθορά φταίει σε σημαντικό βαθμό για την ολίσθηση μιας χώρας, όπως της δικής μας σήμερα, είναι περισσότερο από σαφές ότι γίνεται απαραίτητη. Αυτός είναι ο ρόλος που εξυπηρετεί η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια».

Αντί επιλόγου

Στο άρθρο του «Thick as thieves» στην αγγλική έκδοση της Monde Diplomatique (το 2005), ο Christian de Brie έδινε μια συνοπτική, όμως, αρκετά κατατοπιστική περιγραφή του τι σημαίνει διαφθορά, του πώς εμφανίζεται και δημιουργείται και του γιατί είναι σύμφυτη με τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού και τον απώτερο στόχο του: το κέρδος.

«Επιτρέποντας στο κεφάλαιο να κινείται χωρίς έλεγχο από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, η παγκοσμιοποίηση και η εγκατάλειψη της εθνικής κυριαρχίας, όλα αυτά μαζί έθρεψαν την εκρηκτική ανάπτυξη μιας εκτός νόμου οικονομικής αγοράς. Επί της ουσίας, η μηχανή της καπιταλιστικής επέκτασης λαδώνεται σήμερα από τα κέρδη σοβαρών εγκλημάτων. Ανά διαστήματα, γίνεται κάτι προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι ξεκινά πόλεμος ενάντια στους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τραπεζικούς και φορολογικούς παραδείσους. Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα, θα το είχαν κάνει σε μία νύχτα. [….]

Το οικονομικό έγκλημα γίνεται ολοένα λιγότερο ορατό, και έρχεται στο φως μόνο κατά διαστήματα στη μία ή στην άλλη χώρα, υπό την μορφή σκανδάλων, στα οποία εμπλέκονται εταιρείες, τράπεζες, πολιτικά κόμματα, ηγέτες, καρτέλ, μαφίες. Αυτός ο καταιγισμός παράνομων συναλλαγών –οι οποίες διώκονται τόσο από την εθνική νομοθεσία όσο και από τις διεθνείς συμφωνίες- έχει φτάσει να παρουσιάζεται ως μια τυχαία δυσλειτουργία της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και της δημοκρατίας που μπορεί να διορθωθεί από κάτι που ονομάζεται «καλή διακυβέρνηση». Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Πρόκειται για ένα απολύτως συμπαγές σύστημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδια την εξέλιξη του σύγχρονου καπιταλισμού και βασίζεται στη συνεργασία τριών μερών: των κυβερνήσεων, των πολυεθνικών εταιρειών και της μαφίας. Οι επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις: το οικονομικό έγκλημα είναι κυρίως και πάνω από όλα μια αγορά, ακμάζουσα και δομημένη, η οποία διαρθρώνεται στη βάση του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης.

[…]…οι πολυεθνικές χρειάζονται την υποστήριξη των κυβερνήσεων, και την ουδετερότητα των ρυθμιστικών αρχών προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση τους, ν’ αυξήσουν τα κέρδη τους, να ανταπεξέλθουν ή να συνθλίψουν τον ανταγωνισμό, να πετύχουν τη συμφωνία του αιώνα και να χρηματοδοτήσουν τις παράνομες λειτουργίες τους. […]

Εξειδικευμένοι οργανισμοί και οργανώσεις συστάθηκαν και διεθνείς συμβάσεις υπογράφτηκαν και επικυρώθηκαν για την πρόληψη της διαφθοράς στις διεθνείς αγορές και για την αστυνόμευση, τη συνεργασία και την αμοιβαία δικαστική βοήθεια, ενώ οι σχετικές σύνοδοι και οι μελέτες, οι επιτροπές ερευνών και οι εκθέσεις πολλαπλασιάστηκαν. Όλα αυτά, συνοδεύτηκαν από τις πιο κατηγορηματικές διακηρύξεις και υποσχέσεις από όσους βρίσκονταν στην εξουσία, αλλά το σύστημα του οικονομικού εγκλήματος ούτε καν κλυδωνίστηκε.»

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο ίδιος δημοσιογράφος σε εκπομπή με τίτλο «Λευκά Κουστούμια – Μαύρα Ταμεία» αποφαινόταν: “Η Διεθνής Διαφάνεια είναι μία οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τους παγκοσμίως μεγαλύτερους διεφθαρμένους – δηλαδή, από όλες τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του κόσμου, οι οποίες είναι «βυθισμένες» στη διαφθορά. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο, σαν να αναθέτει κανείς σε μία αλεπού την εποπτεία της διαφύλαξης ενός «ορνιθοτροφείου», παρακαλώντας την ταυτόχρονα να απολυμαίνει το χώρο μεθοδικά – θανατώνοντας τα ποντίκια (μυοκτονία), τα οποία τρέφονται με το, απαραίτητο για τις όρνιθες, καλαμπόκι.”

ΥΓ. Και… για την ιστορία, ο νυν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», κ. Κώστας Μπακούρης, είναι ο ίδιος ο οποίος φέρεται να έλαβε ως αποζημίωση για την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το 2000, μόλις λίγους μήνες μετά το διορισμό του, 400 – 450 εκατομμύρια δραχμές (ή 1,2 – 1,3 εκατομμύρια ευρώ). Το ποσό αυτό, επισήμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί γιατί όπως ο τότε υπουργός Πολιτισμού (2000) κ. Πάγκαλος δήλωνε ανερυθρίαστα στη βουλή: δεν μπορεί να απαντήσει για την αποζημίωση του κ. Μπακούρη, «επειδή είναι θέμα που εμπίπτει σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα!»

http://www.inprecor.gr/
http://e-parembasis.blogspot.com/2010/12/blog-post_860.html