20 Ιανουαρίου 2011

Κίνα: "Μόνο" 10,3% ανάπτυξη το 2010... σιγά τα ωά... λίγο να ζοριστεί ο Παπακ θα το ξεπεράσει

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxhj5oqaCFkj2ay0WWkIf7cZxiTcSG56PqnwDFkJBiOo8DpMVEDQ&t=1Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ισχυρή ανάπτυξη 10,3% κατά το 2010 που ενισχύει το νέο στάτους της δεύτερης παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, αλλά οι φόβοι νέων μέτρων νομισματικής περιστολής εξαιτίας του πληθωρισμού βάρυναν στη σημερινή πορεία των ασιατικών αγορών.

Με την άνοδο των τιμών να τοποθετείται στο 3,3 % αυτήν τη χρονιά, έναντι 3% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν και πάλι την αποφασιστικότητά τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κοινωνική αστάθεια.

Η κινεζική ανάπτυξη βρίσκεται στο ανώτατο σημείο της από το 2007, όταν είχε σκαρφαλώσει στο 14,2 %.

Το περασμένο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ είχε ελαφρά ενισχυθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο στο 9,8%, έναντι 9,6% κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Το ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε το αντίστοιχο της Ιαπωνίας κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2010, και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που ανακοινώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο θα επιτρέψουνυν στο Πεκίνο να επιβεβαιώσει το στάτους της δεύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, μία θέση πίσω από τις ΗΠΑ, στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η Ιαπωνία θα ανακοινώσει τους δικούς της οικονομικούς δείκτες.

Το 2010, το κινεζικό ΑΕΠ ανήλθε σε 39.798 δισεκατομμύρια γιουάν (4.489 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

"Το 2010 ήταν αναμφίβολα το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία για να γίνει η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως", αναφέρεται σε σημερινό σημείωμα του αναλυτή Λου Τινγκ, της Bank of America - Merril Lynch.

"Η εθνική οικονομία διατήρησε μία σταθερή και σχετικά ταχεία ανάπτυξη στο 10,3%. Ταυτόχρονα επιτύχαμε τη διατήρηση των τιμών εντός του εύρους διακύμανσης που είχαμε θέσει ως στόχο", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μα Τζιαντάνγκ, διευθυντής του BNS.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αποτελεί πηγή ανησυχίας για την κινεζική κυβέρνηση, ακόμη και αν τον Δεκέμβριο καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών, στο 4,6% σε επίπεδο έτους, έναντι 5,1% τον Νοέμβριο.

"Πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τον έλεγχο των τιμών. Υπάρχει πίεση για την επιτάχυνση του τιμάριθμου", πρόσθεσε ο Μα.

Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσφύγει σε νομισματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και υποσχέθηκε να λάβει μέτρα κατά των κερδοσκόπων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διοικητικούς ελέγχους των τιμών, εάν παραστεί ανάγκη.

Φοβούμενες νέα αύξηση των επιτοκίων και των επιτοκίων των τραπεζικών ομολόγων στην Κίνα, οι ασιατικές χρηματαγορές υποχώρησαν το πρωί, κατά 1,13% το Τόκιο, κατά 1,15% το Χονγκ Κονγκ, κατά 1,10% η Σαγκάη και κατά 0,97% το Σίδνεϊ.

Η πορεία των τιμών ήταν αρνητική το 2009 (-0,7%), αλλά τα μέτρα ανάκαμψης τα οποία ελήφθησαν από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μεταφράσθηκαν σε μαζικές ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία, που ώθησαν σε άνοδο των τιμών το περασμένο έτος.

Ο τιμάριθμος επηρεάσθηκε κυρίως από την αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής, που πλήττει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, γεγονός που δημιουργεί φόβους για κοινωνική αναταραχή.

"Η επιβράδυνση της ανόδου των τιμών τον Δεκέμβριο πιθανότατα δεν θα είναι παρά πρόσκαιρη", εκτιμά ο αναλυτής της Royal bank of Canada Μπράιαν Τζέικομπσον.

Το γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε επίσης αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 15,7% το περασμένο έτος, που βρίσκεται, όπως και η ανάπτυξη, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, όταν είχε καταγράψει αύξηση κατά 18,5%.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις, κύριος δείκτης της κατανάλωσης, αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 18,4%, έναντι 15,5% το 2009. Η οικονομία της Κίνας χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό επενδύσεων και σχετικά χαμηλή κατανάλωση.