26 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Μετά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νέο Επενδυτικό Νόμο, ο Γιώργος Καρασμάνης επανήλθε στο θέμα κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στις 19-01-2011 και ζήτησε να δοθούν επενδυτικά κίνητρα για τους παραμεθόριους και προβληματικούς νομούς που συνορεύουν με κράτη τα οποία παρέχουν υψηλά κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων...

ενώ παράλληλα κατέθεσε τροπολογία προκειμένου αξιόλογοι παραδοσιακοί και ιστορικοί οικισμοί, όπως το Βαρόσι της Έδεσσας, να μπορούν ν’ αποκατασταθούν και να επισκευασθούν διατηρώντας την παραδοσιακή τους μορφή με τη θέσπιση ισχυρών και ουσιαστικών κινήτρων στους ιδιοκτήτες.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, επιχειρηματολογώντας για τη στήριξη των παραμεθορίων και προβληματικών νομών, ζήτησε να επανέλθει στο Νομοσχέδιο η διάταξη που προέβλεπε παροχή ισχυρών κινήτρων για τους παραμεθόριους και προβληματικούς νομούς λέγοντας χαρακτηριστικά :

« Ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Γιατί αυτή την απόφαση της δικής σας Υπουργού την αφαιρέσατε από το νομοσχέδιο; Η ίδια η κ. Κατσέλη είχε πει ότι η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζει αντίστοιχα προβλήματα με την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχει τα υψηλότερα κίνητρα έναντι των άλλων περιοχών. Στην κεντρική Μακεδονία βρίσκεται και η Πέλλα.

Αποδίδει, μάλιστα, τα προβλήματα, στην αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και εξ αυτού του λόγου τη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών εκτός συνόρων. Και προτείνει να ασκηθούν ίδιες πολιτικές στην Κεντρική Μακεδονία με αυτές που εφαρμόζονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ιδιαίτερα, δε, προτείνει να ενδυναμωθούν οι δραστηριότητες που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή των δυτικών περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Πέλλα».

Ακόμη ο Βουλευτής ζήτησε να υπάρξει ειδική αναφορά στο Νομοσχέδιο για τον αγροτικό τομέα και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και να δημιουργηθούν βιομηχανίες τροφίμων με υψηλή προστιθέμενη αξία, θυμίζοντας την τελευταία μελέτη της Κομισιόν που λέει ότι μέχρι το 2050 πρέπει ν’ αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά 70% για να μπορέσει να ζήσει ο πλανήτης μας. Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης αυτή είναι η τάση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η στήριξη των βιομηχανιών τροφίμων και γι’ αυτό πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε τις θέσεις της Κομισιόν.

Τέλος ο Γιώργος Καρασμάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα των διατηρητέων κτισμάτων στους παραδοσιακούς και ιστορικούς οικισμούς και απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε:

«Κύριε Υπουργέ, έχετε καταθέσει μία τροποποίηση του άρθρου 2. Δίνετε τη δυνατότητα μετατροπής των παραδοσιακών διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τριών αστέρων. Και ο προηγούμενος νόμος, ο 3299, προέβλεπε αυτή τη διάταξη. Εκείνος, μάλιστα, έλεγε ότι μπορούν να μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές μονάδες δύο αστέρων. Εσείς το κάνετε πιο βαρύ το θέμα.

Εγώ σας έχω καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση, τροποποίηση, τροπολογία, την οποία έχουμε επεξεργαστεί μαζί με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Μακεδονίας, οι οποίοι δείχνουν μεγάλη ευαισθησία στους παραδοσιακούς οικισμούς. Ήταν να συμπεριληφθεί στην αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Λόγω, όμως, των εκλογών δεν πέρασε.

Δείτε, λοιπόν, αυτή την πρότασή μου. Δίνουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται τουλάχιστον το ένα δωμάτιο προς ενοικίαση σε περιόδους τουριστικής αιχμής.

Δεν μπορούν, κύριε Υπουργέ, να γίνουν όλα τα κτίσματα των ιστορικών παραδοσιακών οικισμών ξενοδοχεία τριών αστέρων. Θα γίνουν δύο, τρία, τέσσερα.

Δείτε την πρόταση την οποία σας έχω καταθέσει. Έχετε επισκεφθεί το ιστορικό Βαρόσι. Γνωρίζετε ότι είναι μία ιστορική παραδοσιακή συνοικία. Άλλοτε ήταν το κόσμημα της πόλεως. Σήμερα αποτελεί διασυρμό για την αξιοπρέπεια της πόλης. Και πιστεύω ότι υπάρχουν και σε άλλες πόλεις τέτοια προβλήματα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποχρέωση του Κράτους για τη διατήρηση, συντήρηση, αναστύλωση, αποκατάσταση. Αυτή τη συντήρηση δεν μπορούν να την κάνουν οι ιδιοκτήτες.

Δώστε, λοιπόν, τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, με αυτό τον αναπτυξιακό νόμο να συντηρήσουν τα διατηρητέα κτίρια. Άλλωστε, είναι και υποχρέωση του Συντάγματος. Το άρθρο 24 παρέχει αυτή την προστασία.

Κύριε Υπουργέ, δώσαμε τη δυνατότητα στην τροπολογία μας να έχει η επένδυση βιωσιμότητα για να εγκρίνονται οι δαπάνες ως επιλέξιμες.

Πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Πάνω απ’ όλα η πολιτιστική μας κληρονομιά κύριε Υπουργέ, πάνω από οποιοδήποτε επιχειρηματικό κέρδος. Τα υπόλοιπα αύριο που θα συζητηθεί η τροπολογία μου».