20 Ιανουαρίου 2011

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης (ΝΔ), σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη

«Πριν αναφερθώ στην ουσία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, θα ήθελα ως πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας και ως Βουλευτής Φλώρινας, να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, γιατί όπως φαίνεται στη Δυτική Μακεδονία τους στενοχωρήσαμε πάρα πολύ με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δε μπορώ να εξηγήσω αλλιώς και χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Κοζάνης, άλλωστε γιατί να έχω, τον προκλητικό παραγκωνισμό του αιρετού Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή. Αναρωτιέμαι, εάν η Ν.Δ. είχε κερδίσει και το Δήμο Κοζάνης, ποιον τόπο θα επέλεγε ο κ. Παπανδρέου για να κάνει ανακοινώσεις που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μήπως τον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Δυστυχώς, ξέχασε γρήγορα τα παχιά λόγια για τις μεγάλες αλλαγές του Καλλικράτη, για 13 πόλους ανάπτυξης, για 13 υπερυπουργούς, που θα οδηγούσαν τις ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας στην ανάπτυξη. Εκτός, αν εννοούσε ότι, αυτό θα συνέβαινε μόνο αν εκλέγονταν Περιφερειάρχες, όσοι είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την αντίληψη, να μην αποδέχεται τη βούληση των πολιτών, ας τους διόριζε.

Όσον αφορά την ίδια την εκδήλωση, θέλω να θυμίσω ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση ψήφισε το πρώτο Νομοθέτημα για τις ΑΠΕ, βάζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξή τους. Άρα, είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι η Ν.Δ. είναι θετική σε κάθε είδους εξέλιξη και επένδυση που αφορά τον τόπο μας και την ανάπτυξη νέων μορφών παραγωγής ενέργειας, ώστε η Δυτική Μακεδονία να είναι πρωτοπόρος στις προκλήσεις των καιρών και να προγραμματίζει έγκαιρα τη μεταλιγνιτική εποχή. Επιζητούμε την ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία της ΔΕΗ. Θέλουμε βέβαια αυτές οι προσπάθειες να γίνονται σε στέρεες βάσεις.

Εξηγούμαι. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι ακριβώς τα 5.200 στρέμματα που χρειάζονται για να αν αναπτυχθούν τα φωτοβολταϊκά, καθώς είναι γνωστό, ότι η πρώην Ν.Α. Κοζάνης διεκδικεί τις εκτάσεις από τη ΔΕΗ με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1,2 Ν.1280/1982, άρθρο 9 παρ.1 Ν.2941/2001, άρθρο 12 παρ.11 Ν.3147/2003, οι οποίες απολλοτροιώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τη ΔΕΗ, όταν ήταν ΔΕΚΟ, με μοναδικό σκοπό την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη και την υποχρέωση να αποκατασταθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης.

Αυτό δε σημαίνει ότι η σημερινή αιρετή Περιφέρεια δε θα παραχωρούσε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Όσο όμως δεν ξεκαθαρίζονται οι διαδικασίες με τη νόμιμη οδό, η κυβέρνηση αυτοϋπονομεύει την εξαγγελία της.

Δε θα αναφέρω τα θεσμικά αιτήματα της Φλώρινας προς τη ΔΕΗ, γιατί είναι γνωστά σε όλους και τα οποία στην «αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα», μάλλον δεν χωρούσαν, διότι δεν ειπώθηκε τίποτα. Ο νεφελώδης τρόπος αναφοράς για τον Μελίτη 2, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο ορυχείο της Βεύης και σε δεύτερο φράγμα, μας κάνει επιφυλακτικούς και μας δείχνει, ότι πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας. Θέλω να πιστεύω πως δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα στη εξέλιξη του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζω την προσοχή μου.

Επιθυμώ να δηλώσω την ικανοποίηση μου για τη θετική εξέλιξη της μετεγκατάστασης των Αγίων Αναργύρων, μετά από πολλές διακυμάνσεις στην πρόοδο του αιτήματος. Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων, οι οποίοι με επιμονή και με επιστημονικά στοιχεία από την τελευταία μελέτη, έπεισαν τη ΔΕΗ και την αρμόδια Υπουργό, για το ποιος ευθύνεται για την ποιοτική υποβάθμιση της ζωής τους, την καταστροφή του περιβάλλοντος και εν κατακλείδι την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων και η ίδια τους η ζωή.

Κλείνοντας, θέλω να στηλιτεύσω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, όσοι συμπολίτες μας προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τα προβλήματα τους έξω από το χώρο της εκδήλωσης. Όσοι έδωσαν την εντολή να χρησιμοποιηθεί βία σε μια ειρηνική προσπάθεια έκφρασης και διαμαρτυρίας για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα, πρέπει να αναλογιστούν πόσο πολύ απέχουν τα λόγια από τις πράξεις και οι υψωμένες γροθιές του Γιώργου Παπανδρέου στις διαδηλώσεις, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής».