09 Φεβρουαρίου 2011

Παπουτσής - Μαρκόπουλος για την ανακοίνωση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών Μέρος 2ο

Με κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, πως ποδηγετεί το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα ακυβερνησίας, απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την ανακοίνωση του αστυνομικού διευθυντή Σερρών - ενώ από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού.

Ο κος Παπουτσής τόνισε πως η απαγόρευση των κινητοποιήσεων και της «απόπειρας συναθροίσεων», δεν αφορά ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Σερρών (κάτι που υποστήριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά μονάχα μια απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη του κλεισίματος των συνόρων «που έκανε πέρσι την χώρα, περίγελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Γιατί τόσο πολύ χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο κος Μαρκόπουλος; Τον ενόχλησε η ακραία, τυπική φρασεολογία της ανακοίνωσης, ή γιατί δεν πέτυχε ο δικός σας σχεδιασμός να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα, για να αποδειχθεί πως δεν υπάρχει κράτος; Έχω την αίσθηση πως γι’ αυτό διαμαρτύρεστε, γιατί δεν κλείσανε τα σύνορα» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κος Παπουτσής υποστήριξε πως ενώ οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, είχαν προτείνει στους επικεφαλείς των αγροτών να πραγματοποιήσουν παράσταση αντί για κλείσιμο των συνόρων, εκείνοι αρνήθηκαν - και προσπάθησαν με κάθε μέσο να πετύχουν τον στόχο τους.

«Η κυβέρνησή σας, επιλέγει τον φόβο για να περάσει τις πολιτικές της» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως «οι συνδικαλιστές αγρότες είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι».

«Η φράση που καλύψατε περί «απόπειρας πραγματοποίησης συναθροίσεων», θυμίζει άλλες εποχές» συνέχισε ο Κ. Μαρκόπουλος. «Εσείς ως πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ έχετε υποστεί πολιτική μετάλλαξη; Εσείς διαπραγματευόσασταν για το πώς θα συνοδεύστε 237 λαθρομετανάστες από το κτίριο της Νομικής. Πρέπει να στείλουμε μη κυβερνητικές οργανώσεις στους αγρότες να τους προστατεύουν, για να μην τους συλλάβετε;»

«Ζητάμε την παραίτησή σας, γιατί με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα πυροδοτείτε τις αντιδράσεις των πολιτών. Κι εσείς κε Μπεντενιώτη, είπατε πως ο Γ. Παπανδρέου έγινε Πρωθυπουργός επειδή έκλεισε το λιμάνι του Πειραιά μαζί με τους αγρότες της Κρήτης! Μήπως θα πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να κλείσει τα σύνορα για γα γίνει Πρωθυπουργός;» αναρωτήθηκε ο κος Μαρκόπουλος.

«Δεν θα παρασυρθώ στο επίπεδο του κου Μαρκόπουλου γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το επίπεδο υψηλότερο» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης.

«Ο κος Μαρκόπουλος μίλησε σαν έτοιμος από καιρό. Ζητούσε με τόση γωνία να έρθω στην αίθουσα, για να ολοκληρωθεί το χάπενινγκ, που συστηματικά προσπαθεί η ΝΔ να οργανώσει ανεπιτυχώς όλες τις τελευταίες ημέρες» ανταπάντησε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Τι ακριβώς θέλει η ΝΔ; Την παραίτηση του υπουργού; Ας καταθέσει πρόταση μομφής προς τον υπουργό. Αυτό προβλέπει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και διαδικασίες. Εάν δεν προχωρήσει, τότε ειλικρινά θα σκεφτώ πάρα πολύ με ποιον τρόπο θα χαρακτηρίσω δημόσια την πράξη σας. Προς το παρόν συγκρατούμαι».

«Ανησυχούμε πολύ για το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο υπουργός. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η αντίληψη που αναφέρεται στη νομιμότητα» ανέφερε από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής. «Ποιοι είναι αυτοί στην Ε.Ε. που περιγελούν τη χώρα; Ποιον περιγελούν; Τους εργάτες που αγωνίζονται; Ποια είναι η χώρα; Τα κτίρια, οι πλατείες, ή οι άνθρωποι, που βλέπουν να συρρικνώνεται η ζωή τους γιατί ακυρώνονται οι κατακτήσεις τους;».

«Χάσατε την ψυχραιμία σας και υποπέσατε σε ατόπημα: Διαιρέσατε τους αγρότες της χώρας σε μπλε και σε πράσινους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Η ανοχή του πληθυσμού για την κυβέρνηση, αρχίζει να στερεύει με κυβερνητική υπαιτιότητα. Εμείς δεν θα ζητήσουμε την παραίτησή σας, σ’ αυτό το επικοινωνιακό τρυκ της ΝΔ. Θα ζητήσουμε όμως, τα δύο μεγάλα κόμματα να πάψουν να διαιρούν τους Έλληνες στα μπλε και πράσινα μαντριά» κατέληξε ο κος Ροντούλης.

«Αυτού του είδους οι αποφάσεις που παραβιάζουν κατάφωρα την συνταγματική νομιμότητα, είναι άκρως επικίνδυνες ειδικά σ’ αυτήν την συγκυρία» υποστήριξε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Στρατιωτικό νόμο επέβαλε στο νομό Σερρών ο αστυνομικός διοικητής και απαγόρευσε τις συναθροίσεις στους δρόμους. Σας καλώ να αποδοκιμάσετε και να λάβετε μέτρα εναντίον του - και επικαλούμαι την δική σας πορεία και διαδρομή. Αν δεν το πράξετε, να ξέρετε ότι ανοίγετε έναν επικίνδυνο δρόμο να πέφτουν σωρηδόν τέτοιου είδους αποφάσεις ξέροντας ότι έχουν την κάλυψη των υπουργών» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Ο καθένας έχει την ιστορία του, έχει δικαίωμα να κρίνει τον άλλον, να πει τις απόψεις του, να προσεγγίσει την αλήθεια. Ας μην εκμεταλλευόμαστε μια συστηματική προσπάθεια ανεύθυνης αντιπολίτευσης που επιχειρεί η ΝΔ τόσην ώρα» κάλεσε τους εκπροσώπους της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Χ. Παπουτσής.

Κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Νίκος Τσούκαλης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «υπουργικό ατόπημα» την αποδοχή της ορθότητας της ενέργειας του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών. «Εάν δηλώνει ο ίδιος πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν τον τρόπο να εφαρμόσουν τον νόμο, τότε έχουμε πρόβλημα ως κράτος» ανέφερε ο κος Τσούκαλης.