09 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Α. Λοβέρδου για τα φαρμακεία στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία

Κάλεσμα σε όσους «απειλούν ότι αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση στο πληθυσμιακό κριτήριο για τα φαρμακεία δεν θα λήξει ο αγώνας» απηύθυνε ο υπουργός Υγείας να καταλάβουν ότι όσο μένει ανοιχτό ένα θέμα, μόνο σε βάρος τους θα αποβεί.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως το πληθυσμιακό κριτήριο γίνεται κριτήριο του νόμου για να ευνοήσει την διασπορά των φαρμακείων, όχι για να βοηθήσει τους εγκατεστημένους φαρμακοποιούς, χαρακτηρίζοντας «συντεχνιακή» αυτή την προσέγγιση. Ταυτόχρονα κάλεσε και τους βουλευτές «που μιλούν μαξιμαλιστικά» να καταλάβουν ότι άνοιγμα του επαγγέλματος δεν σημαίνει να οδηγηθούν στην απόγνωση αυτοί που το ασκούν.

Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία για τα φαρμακεία ο υπουργός Υγείας είπε πως η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, στηριζόμενη στην αρχή ότι διατηρούνται οι όροι βιωσιμότητας των σημερινών και των αυριανών επιχειρήσεων στο χώρο.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι απαγορεύτηκε κάθε περιορισμός εκτός του πληθυσμιακού και εξήγησε ότι το κριτήριο αυτό μειώνεται ως εξής: Θα αντιστοιχεί ένα φαρμακείο σε 1000 κατοίκους, αντί της αντιστοιχίας ένα φαρμακείο για κάθε 1500 κατοίκους.

Ενημέρωσε επίσης ότι το ωράριο λειτουργίας θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου. Πρόσθεσε ότι με το νομοθέτημα δίνεται ακόμη η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να συμπράξουν σε εταιρική μορφή και να κάνουν ένα μεγάλο φαρμακείο, ενώ στην περίπτωση που διασπαστεί η εταιρική σχέση, ο νέος που μπήκε χωρίς να έχει άδεια ως φαρμακοποιός, βγαίνει με την δική του άδεια και συνεχίζει τη δουλειά του.

Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος είπε πως η τράπεζα της συζήτησης, πριν οριστικοποιηθεί η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, είχε κι άλλα θέματα (όπως το να πωλούνται και εκτός φαρμακείων τα μη συνταγογραφούμενα, ένας φαρμακοποιός να ανοίγει όσα φαρμακεία θέλει, οι αλυσίδες να ανοίγουν και στη χώρα μας φαρμακεία) αλλά το υπουργείο κράτησε σθεναρή στάση. Επίσης ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει τακτικισμό και με αυτά τα θέματα να φτάσει ως τη Βουλή και εδώ να υποχωρήσει σε αυτά, όμως - όπως τόνισε - ήθελε από την αρχή να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας.