14 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΑΣΥ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΜΕ ΠΥΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Εισάγεται αύριο το απόγευμα (14-2-2011) προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και πολυκαιρισμένα αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος που αίρουν υφιστάμενες αδικίες στο αστυνομικό προσωπικό. Η φιλοσοφία της Σύστασης Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κινείται στην σωστή κατεύθυνση, όμως οι διατάξεις του σχετικού άρθρου χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους ευελπιστούμε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούμε γι’ αυτές, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Το ίδιο και στις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται για άλλα θέματα για τα οποία η Ομοσπονδία μας έχει από καιρό εκφράσει τις θέσεις της.

Συγκεκριμένα:

1) Ικανοποιείται πάγιο αίτημά μας για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των παθόντων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας (από 100 € στα 300 €).

2) Με την τροποποίηση του άρθρου 4 του Ν.3686/2008:

α) Καταργείται ο όρος «ισομερώς» και έτσι οι μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.100/2003.

β) Αντιμετωπίζονται προβλήματα μεταθέσεων συνυπηρέτησης με το αστυνομικό προσωπικό ομογενοποιημένων Ε.Φ. και Σ.Φ.

3) Τροποποιούνται διατάξεις του Ν. 3169/2003 (Α΄- 189) για την επανεξέταση της διαδικασίας ελέγχου όσων αστυνομικών κρίνονται ακατάλληλοι να οπλοφορούν πράγμα που επισημάναμε και αιτούμασταν κατ’ επανάληψη ως Ομοσπονδία, τονίζοντας ωστόσο ότι τα θέματα της εκπαίδευσης και της προστασίας των συναδέλφων, πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά με άλλο νομοθέτημα.

4) Οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων έρχονται να απαντήσουν εκ των πραγμάτων στις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν (έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας και πραγματικής στήριξης των προβλημάτων των μελών, εμφανής αδυναμία ενεργοποίησης και συμμετοχής των μελών στους διεκδικητικούς αγώνες) μετά από 17 χρόνια νόμιμης λειτουργίας μας, 23 αν υπολογίσουμε και τα χρόνια της ημιπαρανομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα (προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων, νέος χάρτης

διοικητικής δομής της Χώρας κλπ). Η Ομοσπονδία μας υποστηρίζει ότι μετά την ένταξη των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία και ύστερα από τη διαδικασία της ομογενοποίησης ως αστυφυλάκων, πρέπει να εγγράφονται μόνο στις κατά τόπο ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των πρωτοβαθμίων μας ενώσεων τασσόμαστε υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικής τους εκπροσώπησης, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα απαξίωσης του συνδικαλισμού και αποδυνάμωσης του παρεμβατικού του ρόλου (ήτοι μια πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Χώρας σε αντιστοιχία προηγούμενης απόφασης Πανελλαδικών Συνεδρίων για μια πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ανά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Χώρας, εφαρμογή απλής αναλογικής, ένταξη σε τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κλπ).

Πάγια θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι η δημοκρατικότερη και αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση ΟΛΩΝ των αστυνομικών υπαλλήλων της Χώρας, θέση που επικυρώθηκε ομόφωνα και από το 20ο Πανελλαδικό Συνέδριο, τον Μάιο του 2010. Επισημαίνουμε ότι η Ομοσπονδία αγωνίστηκε για την ίδρυση ανεξάρτητων και διοικητικά αυτοτελών πρωτοβάθμιων σωματείων που να είναι σε θέση να λειτουργούν αντιπροσωπευτικά στα πλαίσια των αρχών της Δημοκρατίας.

5) Όπως μας ενημέρωσαν και από τον Συνήγορο του Πολίτη προωθήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας το δίκαιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για τη λήψη άδειας ανατροφής τέκνου από οποιονδήποτε γονέα, όπως ήδη υφίσταται στο Λιμενικό και στο Στρατό.

Όλα τα προαναφερόμενα καθώς και άλλες συμπεριλαμβανόμενες ρυθμίσεις όπως: α) η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., β) η δυνατότητα στους συνταξιούχους αστυνομικούς να παραμένουν στον Ειδικό λογαριασμό Αρωγής για δέκα έτη μετά τη συνταξιοδότησή τους, γ) η δυνατότητα κάλυψης εξόδων ταξιδιού – διαμονής ενός μέλους της οικογενείας παθόντα αστυνομικού για όσο χρόνο αυτός νοσηλεύεται στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, δ) η σύσταση υπηρεσίας διαχείρισης Ευρωπαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, ε) η ρύθμιση θεμάτων Κέντρου Μελετών Ασφάλειας κλπ, χρήζουν περισσότερο βελτιωτικής προσέγγισης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών, για τη δημοκρατικότερη παρουσία της αστυνομίας και την ακώλυτη έκφραση συνδικαλιστικής ελευθερίας και δράσης, καλούμε τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν καθοριστικά με τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων τους που μετέχουν στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π. Ο. ΑΣ. Υ.

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης