08 Φεβρουαρίου 2011

Μ. Κεφαλογιάννης: Κρατούν διπλά βιβλία και διπλά ταμεία..

Λένε ότι το χρήμα είναι το μητρικό γάλα της πολιτικής. Στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει ξινίσει από καιρό. Οι δηλώσεις για τα οικονομικά των κομμάτων, των υποψήφιων βουλευτών και των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, όπως αποδείχτηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατά κανόνα πλασματικές και αδιαφανείς.

Κόμματα και υποψήφιοι κρατούν διπλά βιβλία και διπλά ταμεία. Είχα την ευκαιρία, το 1993 και το 1996, να καταθέσω πρόταση νόμου για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών. Πρόταση που το ΠΑΣΟΚ και τις δύο φορές απέρριψε μετά πολλών επαίνων. Από τις προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν μόνο κάποιες διατάξεις όπως η δωρεάν διαφημιστική δαπάνη των κομμάτων μέσω των MME ή η περιορισμένη προβολή των υποψηφίων στην τηλεόραση. Η λύση σήμερα είναι η καθιέρωση της τήρησης βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ο εσωτερικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές όπως ισχύει στις ανώνυμες εταιρείες.

Τελικώς, ελεγκτής των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών πρέπει να ορισθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, βάσει του άρθρου 98 παρ. 1 του Συντάγματος. Όλα αυτά αναφέρονται στο βιβλίο μου Προβλήματα Δημοκρατίας χρήμα και πολιτική.