10 Φεβρουαρίου 2011

Γερμανία-Μπερλινάλε: μυστήριο γύρω από το ντοκιμαντέρ για τον Μιχαήλ Χοντορκόφκσι

http://www.ellada-russia.gr/images/_3.jpgΗ παρουσίαση κατά την 61η Μπερλινάλε ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τον φυλακισμένο πρώην μεγιστάνα της Ρωσίας Μιχαήλ Χοντορκόφκσι έχει πάρει μία τουλάχιστον μυστηριώδη τροπή, καθώς ο γερμανός σκηνοθέτης της ταινίας έχει πέσει θύμα δύο ύποπτων διαρρήξεων.

Η ταινία του Σιρίλ Τούσι εστιάζει στη συμπεριφορά του Μιχαήλ Χοντορκόφκσι, πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και πρώην διευθυντή του πετρελαϊκού γίγαντα Ioukos, πολιτικού εχθρού του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, και των ρωσικών αρχών στην άνιση μεταξύ τους αναμέτρηση.

Στη φυλακή από το 2003, ο Μιχαήλ Χοντορκόφκσι καταδικάσθηκε τον Δεκέμβριο σε νέα ποινή φυλάκισης, για να παραμείνει φυλακισμένος μέχρι το 2017, σε μία υπόθεση που πολλοί παρατηρητές θεωρούν ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών εναντίον ενός ανθρώπου που τα έβαλε με το Κρεμλίνο και χρηματοδότησε τη ρωσική αντιπολίτευση.

"Το μυστήριο που περιβάλλει τους λόγους της επιστροφής του στη Ρωσία το 2003 εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκανα αυτήν την ταινία", εξηγεί ο Σιρίλ Τούσι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόλις μία ημέρα πριν από τη διάρρηξη στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής του.

"Για ποιόν λόγο ένας άνθρωπος, με τέτοια ευθυκρισία, εξυπνάδα και λογική , όπως εκείνος, διαπράττει ένα τόσο παράλογο σφάλμα με τα μάτια ορθάνοιχτα; Θεώρησα ότι αυτό το δράμα έχει χαρακτήρα σαιξπιρικό, πώς ένας άνθρωπος που έφθασε σε τόσο υψηλό επίπεδο μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά- είναι εντυπωσιακό".

Ο Σιρίλ Τούσι, η ταινία του οποίου θα παρουσιασθεί στο πλαίσιο του "Panorama Documents" της Μπερλινάλε από τις 14 Φεβρουαρίου, εξήγησε ότι ήταν πολύ προσεκτικός κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Ρωσία.

"Όσο βρισκόμασταν στη Σιβηρία, μας παρακολουθούσαν και νομίζω ότι τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνταν επίσης", σύμφωνα με τον 42χρονο σκηνοθέτη.

Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν υλικό της ταινίας και μία τελική κόπια του ντοκιμαντέρ εκλάπησαν έπειτα από διάρρηξη των γραφείων της εταιρείας παραγωγής.

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή που περιείχε πολλά τμήματα της ταινίας είχε ήδη κλαπεί εδώ και λίγες εβδομάδες από δωμάτιο ξενοδοχείου, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής Farbfilm-Verleih, ενώ αγνοήθηκαν άλλα αντικείμενα αξίας.

Ο σκηνοθέτης φιλοξενείται από φίλους του, σύμφωνα με τον Τύπο, και αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. "Κάποιος προσπαθεί να με τρομοκρατήσει και οφείλω να πω ότι το κατάφερε", δήλωσε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Στην ταινία παρουσιάζεται επίσης μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του Μιχαήλ Χοντορκόφκσι από τη φυλακή. "Πίστευα ότι έπρεπε να υπερασπισθώ εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου ενώπιον του δικαστηρίου", δηλώνει ο πρώην μεγιστάνας για να δικαιολογήσει την επιστροφή του στη Ρωσία το 2003. "Πιστεύω επίσης σε κάτι που ονομάζεται δικαιοσύνη".

Για τον Σιρίλ Τούσι, ο Μιχαήλ Χοντορκόφκσι διακατέχεται από ένα αίσθημα τιμής. "Νομίζω ότι έτσι παραμένει δυνατός. Αυτό με εντυπωσίασε πολύ".