10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ

Το Π.Δ. 100/2003, το οποίο κατοχύρωσε την υπηρεσιακή και κοινωνική αξιοπρέπεια των Αστυνομικών, βάλλεται για δεύτερη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2008, με διατάξεις που θα επιφέρουν νέο πλήγμα στους εργαζόμενους αστυνομικούς και στις οικογένειές τους.

Για το θέμα αυτό στα υπ’ αριθμ. 301/3/8 από 20-01-2011 και 3 από 21-01-2011 έγγραφά μας αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους οι προτεινόμενες από το Αρχηγείο, με σχέδιο Π.Δ., αλλαγές δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο του Αστυνομικού Προσωπικού, γιατί επαναφέρουν τον Αστυνομικό Υπάλληλο στον αναχρονισμό και τον οδηγούν στην υποβάθμιση.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, με την υπ’ αριθμ. 6001/1/5/1257-β από 28-1-2011 διαταγή με θέμα: «Τακτικές Μεταθέσεις Υπαστυνόμων (άρθρο 7 παρ.7 Ν.3686/08), Αρχιφυλάκων, Υπαρχιφυλάκων, Αστυφυλάκων έτους 2011», το Αρχηγείο, για ανεξήγητους λόγους, καταργεί τα έξοδα μεταθέσεων, παραβαίνοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, (Π.Δ. 100/2003)

Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός της πλήρους υποβάθμισης της εκπαίδευσης, της ανυπαρξίας ποιοτικών κριτηρίων διασφάλισης και ανάδειξης των φίλεργων και ικανών και η παντελής απουσία κριτηρίων μέτρησης της ποιοτικής απόδοσης ή μη των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω, αναρωτιόμαστε:

Πώς είναι δυνατόν, ενώ έχουμε υποστεί σοβαρές μειώσεις των αποδοχών μας, που στις περιπτώσεις των χαμηλόβαθμων με λίγα χρόνια υπηρεσίας να τίθεται και θέμα επιβίωσης, η ίδια Υπηρεσία, πέραν της Τρόικας να εισηγείται τέτοια απαράδεκτα μέτρα, αντί να ορθώνει σθεναρό ανάστημα για την προστασία της αποστολής των Αστυνομικών;

Πώς είναι δυνατόν αυτή την κρίσιμη συγκυρία να επιχειρείται περαιτέρω οικονομική υποβάθμιση του Έλληνα Αστυνομικού που οδηγεί στην ηθική καταρράκωσή του, προκαλώντας εύλογη οργή και αγανάκτηση ;

Πώς είναι δυνατόν, την στιγμή που καλούμε την Πολιτική και Αστυνομική Ηγεσία σε διάλογο, παρουσιάζοντας πρόταση για την μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας επιστημονικά τεκμηριωμένη, από την άλλη να παρουσιάζονται από την Αστυνομική Ηγεσία ως δεδομένες τέτοιες μεθοδεύσεις;

Αν ανατρέξουμε στη μνήμη μας , το ίδιο έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008 καθώς μια μέρα μετά την συνάντησή μας με την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη τότε θεσμική μας απαξίωση, παρουσιάστηκε το τότε ανοσιούργημα.

Γι΄αυτό:

Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία και τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μην στέρξει στην ολίσθηση αυτή ούτε στην κατάργηση των εξόδων μετάθεσης.

Καλούμε την Αστυνομική Ηγεσία και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για το τόσο σημαντικό ζήτημα του Κώδικα Μεταθέσεων να αποσύρει και να μην επιτρέψει να γίνουν πράξη οι προτεινόμενες με το Σχέδιο Π.Δ. αποτρόπαιες μεταβολές του Π.Δ. 100/03 και να συστήσει όπως έχουμε ζητήσει, επί της ουσίας την σύσταση Επιτροπής με την συμμετοχή μας για το τι ακριβώς χρειάζεται να βελτιωθεί στον Κώδικα Μεταθέσεων όπως επιτάσσουν οι αρχές μιας δημοκρατικής λειτουργίας του Οργανισμού.

Καλούμε τέλος όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση για ενέργειες και δράση που θα προασπίζονται την αξιοπρέπειά μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π. Ο. ΑΣ. Υ. Για την ΠΟΑΞΙΑ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ Δημήτριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης

www.poasy.gr www.poaxia.gr