22 Μαρτίου 2011

ΝΔ-Αβραμόπουλος: Εμείς είμαστε έξυπνοι που συμμετέχουμε στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης... ενώ οι Τούρκοι είναι μαλάκες

Συναινετικός, στηρίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης, και χαρακτηρίζοντας ορθή τη στάση της χώρας μας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματός του Αντώνη Σαμαρά στη "μίνι" προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να ενημερώσει για τις εξελίξεις.

"Τη στάση μας καθορίζει το εθνικό συμφέρον της χώρας και η διεθνής νομιμότητα, με υπόβαθρο και ηθική βάση, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη να συμβάλουν όλα κόμματα στη διαμόρφωση μιας εθνικής στάσης που θα ενισχύσει, όπως είπε, το κύρος της χώρας και θα την καθιστά παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

"Η Ελλάδα οφείλει να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις, να τιμά και να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με την σταθερή και μακροχρόνια φιλία της με τον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα ούτε μικρή ούτε αδύναμη είναι. Η παρουσία της πρέπει να είναι απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα και συνάμα να έχει κρυστάλλινη θέση", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

"Ορθά η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Οφείλει η χώρα μας να επιδιώξει πέραν όλων των άλλων και την διπλωματική της παρουσία και να επαγρυπνά για τις κυοφορούμενες εξελίξεις. Ορθά στηρίζει η Ελλάδα το ψήφισμα του ΟΗΕ λειτουργώντας υποστηρικτικά και όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας της περιοχής και οφείλει αυτό το ρόλο να το διεκδικεί συνεχώς. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός των εξελίξεων αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ξεκάθαρες θέσεις πρέπει να δράσει με ενέργειες που θα είναι προέκταση της διεθνούς νομιμότητας. Δεν της ταιριάζει ούτε ο ρόλος του μεγάλου ασθενούς ούτε του επιτήδειου ουδέτερου. Είμαστε μετρίσιμη δύναμη φτάνει να το δείχνουμε και να το επιδιώκουμε".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αβραμόπουλος στη μάχη, όπως είπε, που δίνει παράλληλα και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ έκανε λόγο "για προβληματισμό που έχει προκληθεί από την αδυναμία συνεννόησης τόσο στους κόλπους της νατοϊκής συμμαχίας όσο και ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ.

"Η διεθνής έννομη τάξη οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες της γιατί διαφορετικά θα βάλει σε μακρά αστάθεια τη περιοχή με ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εδώ που φτάσαμε χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο σχέδιο δράσης και όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλουν με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη περιοχή", κατέληξε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.