08 Μαρτίου 2011

ΠΓΔΜ: Προς αναβολή η απογραφή του πληθυσμού της χώρας

Σε αναβολή οδηγείται η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί από 1 έως 15 Απριλίου. Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «DUI», Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι η απογραφή στην χώρα θα αναβληθεί λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

«Πιστεύω ότι δεν είναι πολύ σημαντικό πότε θα πραγματοποιηθεί η απογραφή πληθυσμού, κατά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Σημαντικό είναι να διεξαχθεί μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Θεωρώ ότι η αποχή από τις εκλογές δεν είναι καλή επιλογή και όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε ο Αλί Αχμέτι, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα, στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.

Παραμένει ακόμη ερωτηματικό πότε θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, καθώς η αντιπολίτευση, η οποία αποχώρησε από τη Βουλή στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι «για απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας», έχει αναφέρει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει για πρόωρες εκλογές αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έθεσε.

Η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, η οποία έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συναινέσει στη προκήρυξή τους, την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των μέσων ενημέρωσης του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι τα οποία ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκρούεφσκι έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ακόμη και στην περίπτωση που η αντιπολίτευση αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει σε αυτές.