08 Μαρτίου 2011

Τουρκία-Έτη φωτός μπροστά: Εγκαίνια του φράγματος Αλακιοπρού στη Μερσίνη που θα προμηθεύει με νερό την Κύπρο!!

http://www.worldbulletin.net/resim/250x190/2011/03/07/kibris-su.jpgΣτα εγκαίνια του φράγματος Αλακιοπρού στην περιοχή Αναμούρ της Μερσίνης στη Νότια Τουρκία, που αποτελεί σημαντικό τμήμα του σχεδίου ύδρευσης της Κύπρου από την Τουρκία, συναντήθηκαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου και ο αξιωματούχος της τουρκοκυπρικής διοίκησης («πρωθυπουργός», κ. Ιρσέν Κιουτσούκ).

Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Άγκυρας που οργανώθηκαν από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι «δεν θα δώσουμε την ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να διαλύσουν την αδελφοσύνη μας» , ενώ και ο κ. Ιρσέν Κιουτσούκ υποστήριξε το ίδιο. «Προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ μας. Να μην τους δώσουμε την ευκαιρία», είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι από το έργο μεταφοράς νερού θα μπορούσε να επωφεληθεί ολόκληρο το νησί. « Θα είμαστε ευχαριστημένοι το έργο αυτό να μπορέσει να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης» τόνισε ο κ. Ερντογάν.

http://famagusta-gazette.com/clients/famagusta-gazette/11-1-2010-7-12-49-AM-9923607.jpgΗ τεχνολογία μεταφοράς νερού από τις ακτές της νότιας Τουρκίας στην Κύπρο δοκιμάζεται για πρώτη φορά στον κόσμο. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή του φράγματος ¨Alakopru¨ στην Τουρκία και του φράγματος «Γκετσίτκιοϊ» στην Κύπρο. Αγωγός μήκους 107 χιλιομέτρων θα μεταφέρει 75 εκ. κυβικά μέτρα νερό το χρόνο, από την Τουρκία στην Κύπρο. Τα 80 χιλιόμετρα του αγωγού, διαμέτρου 1,6 μέτρων θα είναι ποντισμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος 250 μέτρων και θα στηρίζονται στον πυθμένα της θάλασσας σε ειδικούς πυλώνες κατασκευασμένους ανά 500 μέτρα.

Το φράγμα του Αλακιοπρού θα παράγει και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θα χρησιμεύει και για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων 3293 εκταρίων στην περιοχή Αναμούρ.

Η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου 2014, οπότε και αναμένεται να εγκαινιασθεί.