29 Μαρτίου 2011

Α.Π.Θ. - ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

http://www.agelioforos.gr/files/APortal/lesxi-apth.jpgΜε παρέμβαση των Πρυτανικών Αρχών του Α.Π.Θ., αντιμετωπίστηκε το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της Φοιτητικής Λέσχης. Το πρόβλημα αυτό εκδηλώθηκε ως πρόβλημα ρευστότητας, λόγω καθυστερημένης καταβολής της χρηματοδότησης, καθώς και ως πρόβλημα ελλειμματικού προϋπολογισμού, λόγω αυξημένων δαπανών και μείωσης των εσόδων.

Κατόπιν διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αντιμετωπίστηκαν και τα δύο προβλήματα, για τη φετινή χρονιά. Σε εποχή λιτότητας και ενώ η χρηματοδότηση της σίτισης στα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια μειώνεται, στο Α.Π.Θ. αυξήθηκε κατά 12% λύνοντας, με τον τρόπο αυτό, ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος του ελλειμματικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Καθηγητής Βασίλειος Παπάζογλου, δεσμεύτηκε ότι υπογράφει άμεσα την κατανομή των κονδυλίων. Μετά από αυτήν την έκβαση, οι εργαζόμενοι άρχισαν να πληρώνονται κανονικά.

«Όπως είναι γνωστό η Φοιτητική Λέσχη του Α.Π.Θ. είναι η μόνη στην Ελλάδα η οποία δεν έχει δοθεί σε ιδιώτη. Το Α.Π.Θ. κάνει μόνο του τη διαχείριση της σίτισης των φοιτητών του» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε «Σε εποχή κρίσης, ο στόχος του Α.Π.Θ. είναι να συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σίτισης στους φοιτητές του και, ταυτόχρονα, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Το Υπουργείο Παιδείας, κατόπιν συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μαζί μας, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στον κοινωνικό χαρακτήρα της σίτισης των φοιτητών και έλυσε το πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο υπήρχε, καθώς και το πρόβλημα του ελλειμματικού προϋπολογισμού αυξάνοντας, σε εποχή κρίσης, κατά 12% για φέτος, την επιχορήγηση της Φοιτητικής Λέσχης του Α.Π.Θ.

Δόθηκε μία μεγάλη ανάσα με τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος όμως αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε οριστικά. Η Λέσχη εξακολουθεί να είναι ελλειμματική. Επιπλέον, φέρει ένα χρέος από την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Γι αυτό το λόγο, ο στόχος της συγκράτησης των εξόδων, της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων της Φοιτητικής Λέσχης εξακολουθεί να είναι πρωταρχική έγνοια και φροντίδα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, 21 εργαζόμενοι με εργολαβική σχέση εργασίας που βάρυναν τον προϋπολογισμό της Φοιτητικής Λέσχης αλλά εργάζονταν στη διοίκηση του πανεπιστημίου, μεταφέρονται απευθείας στο Α.Π.Θ. Το γεγονός αυτό ελαφρύνει τη Λέσχη κατά ένα σημαντικό ποσό».

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Γιάννης Παντής ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί τις ευχάριστες ειδήσεις στους εργαζομένους στη Φοιτητική Λέσχη. Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση.