26 Μαρτίου 2011

Εκνευρισμός ΓΑΠ που στηρίζει τον "σύντροφο" σφαγέα Γκμπαγκμπό: Ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον Αλασάν Ουαταρά ως πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον Αλασάν Ουαταρά ως το νόμιμο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, όπως δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αφήνοντας έτσι ξεκρέμαστο τον "σύντροφο" του Γιωργάκη Λοράν Γκμπαγκμπό που συμμετέχει στη ΣοσιαλΗστική Διεθνή.

"Οι εκλογές της περασμένης χρονιάς υπήρξαν ελεύθερες και δίκαιες", αναφέρει ο Ομπάμα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνει στην ηγεσία και στο λαό της αφρικανικής χώρας.

"Ο πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά είναι ο ηγέτης του έθνους. . . εξελέγη δημοκρατικά", προσθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Χθες Γαλλία και Νιγηρία διένειμαν ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην ηγεσία της χώρας και θα απαγορεύει την κατοχή και χρήση βαρέων όπλων στην Αμπιτζάν.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό είπε στους δημοσιογράφους ότι το ΣΑ αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο απόφασης εντός της επόμενης εβδομάδας. Δεν είναι σαφές το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο Αρό πρόσθεσε μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για την Ακτή Ελεφαντοστού ότι η χώρα είναι "πολύ κοντά σε εμφύλιο πόλεμο" καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις δυνάμεων που είναι πιστές στον Ουαταρά και τον Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

Από τη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτίμησε χθες ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο στην Αμπιτζάν εξ αιτίας των συγκρούσεων και χιλιάδες άλλοι έχουν ξεριζωθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Το σχέδιο απόφασης, που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, αναθέτει την ευθύνη της προστασίας των αμάχων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη χώρα (UNOCI), η οποία αριθμεί 12.000 άνδρες, δίνοντάς της την εντολή να χρησιμοποιήσει "όλα τα απαραίτητα μέσα" για να το επιτύχει.

Ωστόσο ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν άφησε να διαφανεί ότι η χώρα του διαφωνεί με την πρόταση, σχολιάζοντας σαρκαστικά ότι "άλλον έναν μεγάλο πόλεμο--πραγματικά, αυτό χρειαζόμαστε".