23 Μαρτίου 2011

Η. Μόσιαλος: "Αν δεν μπορούμε μέχρι σήμερα να προκηρύξουμε το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τι θα γίνει πχ. με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Την αντίθεσή της στις οριζόντιες περικοπές αμοιβών εξέφρασε η κ. Μ. Ξαφά, πρώην στέλεχος του Δ.Ν.Τ., μιλώντας χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη".

Η κ. Ξαφά χαρακτήρισε σημαντικό το στόχο των 50 δισ.ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης των λιγνιτωρυχείων σε ιδιώτες, της κατάτμησης του ενιαίου φορέα παροχής ενέργειας σε μικρότερους παρόχους, κάτι που όπως είπε θα ενίσχυε το ενδιαφέρον των επενδυτών και πρότεινε, σαν παράδειγμα, τη δημιουργία οργανισμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης.

Σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό η κ. Ξαφά είπε πως είναι σωστές, πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ενώ τόνισε, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται περικοπή των συντάξεων και την ίδια στιγμή να ενισχύεται με 700 εκατομμύρια ετησίως το Ταμείο της ΔΕΗ.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του καθηγητή της Υγείας, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλία Μόσιαλου.

Ο κ. Μόσιαλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης για την οποία είπε ότι από τα 930 εκατ. ετησίως που ήταν το 2000 εκτινάχθηκε στα 5,1 δις το 2.009 και σήμερα αποτελεί μια από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη και κατά 300% υψηλότερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας. Ο κ. Μόσιαλος εγκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι καθυστερεί στην ανάσχεση της φαρμακευτικής δαπάνης και την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. "Και μόνο η εξαγγελία του μέτρου", ανέφερε, "διότι πρόκειται για σκανάρισμα συνταγών και όχι για ηλεκτρονικό έλεγχο επέφερε σημαντική μείωση της δαπάνης πόσο μάλλον η εφαρμογή του" και αναρωτήθηκε ότι "αν δεν μπορούμε μέχρι σήμερα να προκηρύξουμε το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τι θα γίνει με μεγαλύτερα έργα, όπως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων".

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΙΚΑ σημειώνοντας ότι από το σύνολο των εργαζομένων του Ιδρύματος οι 10.500 είναι διοικητικοί και οι 10.000 νοσηλευτικοί και ενώ στη Δανία που έχει τον ίδιο πληθυσμό οι συντάξεις διεκπεραιώνονται από 800 υπαλλήλους, στην Ελλάδα καθυστερούν περισσότερο από τρεις μήνες και τόνισε ότι το 80% των δικαιολογητικών που κατατίθεται για την απονομή συντάξεων είναι χειρόγραφα.

Στη συνέχεια εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της υποχρεωτικής μετάταξης στο ΙΚΑ των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία δεν μπόρεσε να τους προσλάβει εξαιτίας των βαρών της. "Αν τοποθετηθούν χωρίς προετοιμασία στα κατά τόπους Υποκαταστήματα σε τρεις μήνες θα έχουν λοβοτομηθεί" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μόσιαλος τάχθηκε υπέρ της συνένωσης των νοσοκομείων και της αλλαγής του μοντέλου ενώ ανέφερε ότι το 55% -60% της δαπάνης για την περίθαλψη αφορά τους μισθούς προσωπικού.

Χαρακτήρισε αναγκαίες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ανέφερε ότι στην Ελλάδα το 14,8% των εργαζομένων ανήκει σε αυτή την κατηγορία την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ευρωζώνη είναι 8% και στη Γερμανία 6%.

Άσκησε κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα, υποστήριξε την ενοποίηση των σχολείων και χαρακτήρισε σταλινικού τύπου το μοντέλο της κεντρικής ρύθμισης της διδακτέας ύλης από το Υπουργείο Παιδείας. Είπε ότι ο χρόνος των 24 έως 21 διδακτικών ωρών την εβδομάδα για τους καθηγητές και 6 για τους διευθυντές είναι ανεπαρκής και υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν καθηγητές να αρνούνται να διδάξουν παρεμφερή μαθήματα, όπως της χημείας ή της βιολογίας οι φυσικοί και το αντίστροφο.

Συνοψίζοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον τρόπο της οργάνωσης του κράτους για το οποίο είπε ότι πρέπει να αποφασίσουμε πόσο περιφερειακό και πόσο κεντρικό το θέλουμε και πρότεινε οι περιφερειάρχες να εισπράττουν μέρος της φορολογητέας ύλης ώστε να είναι υπόλογοι απέναντι στους ψηφοφόρους και να ενδιαφέρονται περισσότερο για την είσπραξη των φόρων.

Κριτική στην αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος άσκησε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ., κ. Σάββας Ρομπόλης. Ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι το σύστημα δεν επιτυγχάνει τελικά να είναι ανταποδοτικό και παρατήρησε ότι "αν η δική μας γενιά θα πάρει το 100% της ανταπόδοσης οι σημερινοί 35άρηδες θα πάρουν αντίστοιχα το 30% των εισφορών τους".

Διαφώνησε με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος της παραγωγικότητας και την μείωση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της φτώχιας εργαζομένων που οφείλεται όπως είπε στην εκ περιτροπής και στη μερική απασχόληση, ενώ προέβλεψε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2011 οι άνεργοι θα υπερβούν το 1.200.000 και η ανεργία θα φθάσει το 21%.

Στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε ο διοικητής του Οργανισμού κ. Ηλίας Κικίλας.

Στα προγράμματα αυτά είπε ο κ. Κικίλιας έχουν ενταχθεί 50.000 εργαζόμενοι ενώ διασφαλίστηκαν άλλες 50.000 θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η ανεργία κατά 3 τουλάχιστον μονάδες. Αναφερόμενος στην εικόνα του εργασιακού χάρτη ο διοικητής του ΟΑΕΔ είπε ότι πάνω από το 50% απασχολούν 3ή 4 εργαζόμενους και μόνο το 20% πάνω από 50.

Από τα 4.300.000 του εργατικού δυναμικού το ένα περίπου απασχολείται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το 1,5 εκ. είναι αυτοαπασχολούμενοι και τα 2 εκατ. μισθωτοί.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι στη χώρα μας υπάρχει χαμηλής παραγωγικότητας εργασία, ενώ την τελευταία δεκαετία δεκαπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι υψηλών προσόντων οι οποίοι αποτελούν σήμερα το 50% έως 60% με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε τις πολιτικές για την μείωση της ανεργίας αμυντικές και τόνισε ότι η μόνη σοβαρή πολιτική ενεργητικής απασχόλησης είναι η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, η οποία στη χώρα μας όπως είπε βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και είναι κοινωνικά απαξιωμένη.

Σήμερα στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ φοιτούν 12.000 έως 13.000 μαθητές και 3.000 στις σχολές του Υπουργείου Παιδείας ενώ το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά εργασίας φθάνει το 75% έως 80%.